10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCorespondență de la Varșovia. Polonia, în criză politică. Parlamentul a fost blocat...

Corespondență de la Varșovia. Polonia, în criză politică. Parlamentul a fost blocat de protestatari. Mii de oameni sunt în stradă │ FOTO

Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă la Varșovia, în fața palatului prezidențial, pentru a apăra libertatea mass-media, amenințată de unele decizii ale dreptei populiste aflată la Putere în Polonia. Vineri noaptea, mai multe sute de persoane au blocat timp de mai multe ore ieșirile parlamentului din Varșovia și i-au împiedicat pe deputații majorității PiS (Prawo i Sprawiedliwość/Lege și Justiție), pe prim-ministrul Beata Szydlo și șeful partidului conservator la putere Jaroslaw Kaczynski să părăsească clădirea timp de mai multe ore.

Jurnalista Claudia Ciobanu, care locuiește în Varșovia, a relatat evenimentele de la fața locului:

Scurt sumar al situației din Polonia

Vineri noaptea a avut loc o escaladare importantă a conflictului dintre putere (partidul ultra-naționalist PiS) și cetățeni; în cursul nopții, oamenii au blocat ieșirile din parlament, închizându-i acolo pe parlamentării PiS, până când poliția a îndepărtat protestatarii în orele dimineții (au fost incidente de brutalitate din partea poliției, unele documentate de fotografi și camere video, însă mai așteptăm un raport mai clar).

Astăzi, protestele au continuat: unul (programat dinainte) a adus câteva mii de persoane (maxim 2000) în față palatului prezidențial, iar unul spontan a adus un număr similar de oameni în față Parlamentului (blindate ale poliției blochează de data această accesul la clădire). Din punctul meu de vedere, două sunt noutățile (căci proteste au loc în Polonia de peste un an de zile, de când PiS a venit la putere, multe fiind mult mai numeroase decât cele de azi-noapte și azi):

1. acțiunea mult mai hotărâtă (blocarea ieșirii din parlament este o acțiune mult mai riscantă decât marșurile de până acum, după cum a demonstrat și intervenția poliției);

2. opoziția a apărut unită, sunt prezenți, împreună, reprezentanți ai mișcării pro-democrație KOD (Comitetul pentru Apărarea Democrației),ai partidelor de opoziție și ai partidului nou de stânga Razem, care până acum a organizat acțiuni separate de KOD.

PiS este un partid autoritar care, de când a venit la putere în toamnă lui 2015, preia gradual controlul asupra tuturor nivelelor de putere. A început dur, prin a amputa Curtea Constituțională ( de exemplu Curtea ar trebui să decidă spețele în ordinea în care vin, ceea ce îngreunează muncă), a preluat controlul asupra mass-mediei de stat (știrile de seară de la canalul TV național arată ca pe vremea lui Ceaușescu realmente, ignorând total protestele opoziției și prezentând, în schimb, vizitele miniștrilor ici-colo, etc), a curățat administrația și instituțiile de adversari politici.

Recent, au limitat dreptul la protest (dând prioritate automată protestelor ciclice, cum ar fi cele care comemorează tragedia aviatică Smolensk), creează o autoritate care va controla finanțarea pentru ONG-uri. Acestea sunt doar cele mai brutale măsuri, însă în fiecare domeniu al vieții se fac intervenții chirurgicale, de pildă, în privință protecției mediului, în afară că șefii principalelor instituții au fost schimbați cu oameni de la PiS, ONG-urile de mediu cunoscute nu prea mai primesc fonduri publice, banii mergând în schimb spre ONG-uri și mass media de dreaptă, afiliată PiS. Mai nou, se va limită dreptul organizațiilor neguvernamentale de mediu de a luă parte la consultații publice, etc.

Pe lângă asta, atacul împotrivă femeilor este frontal. Printre altele, vom fi obligate să ne declarăm sarcinile trecute, inclusiv cele pierdute (a se asocia cu criminalizarea avortului). 

Proteste au avut loc în Polonia din toamnă anului 2015, de când a început atacul la adresa Curții Constituționale. Unele au fost masive, zeci de mii de oameni. Au fost organizate în principal de KOD, au fost predominant alcătuite din oameni de vârstă mijlocie și vârstnici (au lipsit tinerii, cel puțin în prima fază), să zicem vechii liberali care au luptat pentru democrație în anii ’80, plus o parte din clasa de mijloc.

KOD a demonstrat o lipsă de înțelegere a nevoilor economice care i-au condus pe mulți polonezi să voteze PiS. De asemenea, KOD s-au apropiat prea mult de partidele politice de opoziție, ceea ce le-a scăzut din credibilitatea unei mișcări cetatenești de stradă (partidele au reputație proastă și aici, ca și în România). Razem, micul partid de stânga, a organizat acțiuni separate, mici ca dimensiune, dar deseori foarte inteligente (de exemplu, au organizat o citire publică a constituției, de la paragrafele privitoare la Curtea Constituțională până la cele care vorbesc despre dreptul oamenilor la educație, sănătate, viață decentă). Au amintit mereu că și alte partide de dinainte au încălcat Constituția, pentru că nu au asigurat oamenilor un trăi decent. 

 De ce s-a schimbat energia protestelor acum?

Pe de o parte, preluarea controlului în toate sferele vieții politice și sociale de către PiS este atât flagrantă cât și constantă, ca picătură chinezească. În ultimele saptămâni a devenit imposibil practic de urmărit toate măsurile abuzive luate în fiecare domeniu (fiecare minister își face acum treabă lui, după ce a preluat controlul asupra sectorului). Paharul devenise aproape plin.

Pe de altă parte, măsurile luate în ultimele zile de PiS au fost foarte îndrăznețe: au trecut o lege a mass-media (nici vorba de consultare) care însemnă limitarea accesului presei la lucrările parlamentului (de exexemplu, numai anumite televiziuni pot filma ce se întâmplă în parlament, acestea urmând să fie televiziuni apropiate regimului). Principalele trusturi de media private de opoziție au protestat, la fel și parlamentarii opoziției, care au ocupat vineri sala principală din Parlament.

Ca răspuns, parlamentării PiS (împreună cu câțiva aliați) s-au mutat în altă sală, interzicând desigur accesul presei și votând bugetul pe anul viitor. S-a văzut deci imediat ce efect poate avea nouă lege a mass-media: votarea bugetului, o decizie cu impact atât de mare, făcută fără nici un fel de monitorizare publică.

 Vineri noapte, la Parlament, au fost steaguri ale KOD și Razem, dar și reprezentanți ai tuturor forțelor de opoziție democratică. Pe la 1 noaptea, liderul KOD a îndemnat oamenii să meargă acasă, însă mulți au rămas, plecând doar când au fost îndepărtați de poliție. Este multă spontaneitate în demonstrații.

În ultimele sapt, demonstrațiile sunt la ordinea zilei în Polonia, mici, pe diferite cauze, organizate nu numai de KOD și Razem, dar și de sindicate (împotrivă unei reforme controversate a educației) sau alte grupuri. 

 Este pentru mine fără discuție faptul că PiS preia în mod autoritar controlul asupra statului și societății poloneze. Protestele femeilor (protestul negru) împotrivă criminalizării avortului în toate cazurile au determinat PiS să facă un mic pas înapoi. Este posibil că și intensitatea protestului de azi-noapte i-a pus pe gânduri.

Citește și FOTO+VIDEO. Lunea neagră pentru Polonia, care vrea să interzică avorturile: Ziua în care sute de mii de femei au cerut să decidă ce pot face cu corpurile lor

Dar, susținerea populară pentru PiS rămâne mare (în jur de o treime din polonezi, cam la fel că la data alegerilor), mai ales din cauza măsurilor pro-sociale: transferuri directe pentru familiile cu mulți copii, eliminarea unor taxe pentru săraci, reducerea vârstei de pensionare. Aceste măsuri (unele bune, de exemplu transferurile, cu mențiunea că se poate discuta nivelul) nu sunt însă răspunsuri adevărate pentru problemele sociale ale Poloniei. Nu se investește în servicii sociale (nu sunt locuri în grădinițe și creșe, se așteaptă cu lunile, mai mult ca în România pentru a ajunge la medic etc). Politicile sociale ale Piș sunt de dezbătut. 

Dar asaltul asupra democrației și drepturilor este clar, puternic și foarte periculos. Vom vedea cât de isteț dse mișcă opoziția și dacă reușește să folosească acest impuls de vineri noapte. KOD a chemat din nou la protest, duminică, în față Curții Constituționale. 

_____________________________________________________________

Citește informații la zi despre protestestele din Polonia pe pagina de Facebook a jurnalistei Claudia Ciobanu

 

 

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă