Corespondență de la Varșovia. Polonia, în criză politică. Parlamentul a fost blocat de protestatari. Mii de oameni sunt în stradă │ FOTO

de Rl online , 17 decembrie 2016 - stire actualizata la ora 14:04, 18 decembrie 2016

Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă la Varșovia, în fața palatului prezidențial, pentru a apăra libertatea mass-media, amenințată de unele decizii ale dreptei populiste aflată la Putere în Polonia. Vineri noaptea, mai multe sute de persoane au blocat timp de mai multe ore ieșirile parlamentului din Varșovia și i-au împiedicat pe deputații majorității PiS (Prawo i Sprawiedliwość/Lege și Justiție), pe prim-ministrul Beata Szydlo și șeful partidului conservator la putere Jaroslaw Kaczynski să părăsească clădirea timp de mai multe ore.

Jurnalista Claudia Ciobanu, care locuiește în Varșovia, a relatat evenimentele de la fața locului:

Scurt sumar al situației din Polonia

Vineri noaptea a avut loc o escaladare importantă a conflictului dintre putere (partidul ultra-naționalist PiS) și cetățeni; în cursul nopții, oamenii au blocat ieșirile din parlament, închizându-i acolo pe parlamentării PiS, până când poliția a îndepărtat protestatarii în orele dimineții (au fost incidente de brutalitate din partea poliției, unele documentate de fotografi și camere video, însă mai așteptăm un raport mai clar).

Astăzi, protestele au continuat: unul (programat dinainte) a adus câteva mii de persoane (maxim 2000) în față palatului prezidențial, iar unul spontan a adus un număr similar de oameni în față Parlamentului (blindate ale poliției blochează de data această accesul la clădire). Din punctul meu de vedere, două sunt noutățile (căci proteste au loc în Polonia de peste un an de zile, de când PiS a venit la putere, multe fiind mult mai numeroase decât cele de azi-noapte și azi):

1. acțiunea mult mai hotărâtă (blocarea ieșirii din parlament este o acțiune mult mai riscantă decât marșurile de până acum, după cum a demonstrat și intervenția poliției);

2. opoziția a apărut unită, sunt prezenți, împreună, reprezentanți ai mișcării pro-democrație KOD (Comitetul pentru Apărarea Democrației),ai partidelor de opoziție și ai partidului nou de stânga Razem, care până acum a organizat acțiuni separate de KOD.

PiS este un partid autoritar care, de când a venit la putere în toamnă lui 2015, preia gradual controlul asupra tuturor nivelelor de putere. A început dur, prin a amputa Curtea Constituțională ( de exemplu Curtea ar trebui să decidă spețele în ordinea în care vin, ceea ce îngreunează muncă), a preluat controlul asupra mass-mediei de stat (știrile de seară de la canalul TV național arată ca pe vremea lui Ceaușescu realmente, ignorând total protestele opoziției și prezentând, în schimb, vizitele miniștrilor ici-colo, etc), a curățat administrația și instituțiile de adversari politici.

Recent, au limitat dreptul la protest (dând prioritate automată protestelor ciclice, cum ar fi cele care comemorează tragedia aviatică Smolensk), creează o autoritate care va controla finanțarea pentru ONG-uri. Acestea sunt doar cele mai brutale măsuri, însă în fiecare domeniu al vieții se fac intervenții chirurgicale, de pildă, în privință protecției mediului, în afară că șefii principalelor instituții au fost schimbați cu oameni de la PiS, ONG-urile de mediu cunoscute nu prea mai primesc fonduri publice, banii mergând în schimb spre ONG-uri și mass media de dreaptă, afiliată PiS. Mai nou, se va limită dreptul organizațiilor neguvernamentale de mediu de a luă parte la consultații publice, etc.

Pe lângă asta, atacul împotrivă femeilor este frontal. Printre altele, vom fi obligate să ne declarăm sarcinile trecute, inclusiv cele pierdute (a se asocia cu criminalizarea avortului). 

Proteste au avut loc în Polonia din toamnă anului 2015, de când a început atacul la adresa Curții Constituționale. Unele au fost masive, zeci de mii de oameni. Au fost organizate în principal de KOD, au fost predominant alcătuite din oameni de vârstă mijlocie și vârstnici (au lipsit tinerii, cel puțin în prima fază), să zicem vechii liberali care au luptat pentru democrație în anii '80, plus o parte din clasa de mijloc.

KOD a demonstrat o lipsă de înțelegere a nevoilor economice care i-au condus pe mulți polonezi să voteze PiS. De asemenea, KOD s-au apropiat prea mult de partidele politice de opoziție, ceea ce le-a scăzut din credibilitatea unei mișcări cetatenești de stradă (partidele au reputație proastă și aici, ca și în România). Razem, micul partid de stânga, a organizat acțiuni separate, mici ca dimensiune, dar deseori foarte inteligente (de exemplu, au organizat o citire publică a constituției, de la paragrafele privitoare la Curtea Constituțională până la cele care vorbesc despre dreptul oamenilor la educație, sănătate, viață decentă). Au amintit mereu că și alte partide de dinainte au încălcat Constituția, pentru că nu au asigurat oamenilor un trăi decent. 

 De ce s-a schimbat energia protestelor acum?

Pe de o parte, preluarea controlului în toate sferele vieții politice și sociale de către PiS este atât flagrantă cât și constantă, ca picătură chinezească. În ultimele saptămâni a devenit imposibil practic de urmărit toate măsurile abuzive luate în fiecare domeniu (fiecare minister își face acum treabă lui, după ce a preluat controlul asupra sectorului). Paharul devenise aproape plin.

Pe de altă parte, măsurile luate în ultimele zile de PiS au fost foarte îndrăznețe: au trecut o lege a mass-media (nici vorba de consultare) care însemnă limitarea accesului presei la lucrările parlamentului (de exexemplu, numai anumite televiziuni pot filma ce se întâmplă în parlament, acestea urmând să fie televiziuni apropiate regimului). Principalele trusturi de media private de opoziție au protestat, la fel și parlamentarii opoziției, care au ocupat vineri sala principală din Parlament.

Ca răspuns, parlamentării PiS (împreună cu câțiva aliați) s-au mutat în altă sală, interzicând desigur accesul presei și votând bugetul pe anul viitor. S-a văzut deci imediat ce efect poate avea nouă lege a mass-media: votarea bugetului, o decizie cu impact atât de mare, făcută fără nici un fel de monitorizare publică.

 Vineri noapte, la Parlament, au fost steaguri ale KOD și Razem, dar și reprezentanți ai tuturor forțelor de opoziție democratică. Pe la 1 noaptea, liderul KOD a îndemnat oamenii să meargă acasă, însă mulți au rămas, plecând doar când au fost îndepărtați de poliție. Este multă spontaneitate în demonstrații.

În ultimele sapt, demonstrațiile sunt la ordinea zilei în Polonia, mici, pe diferite cauze, organizate nu numai de KOD și Razem, dar și de sindicate (împotrivă unei reforme controversate a educației) sau alte grupuri. 

 Este pentru mine fără discuție faptul că PiS preia în mod autoritar controlul asupra statului și societății poloneze. Protestele femeilor (protestul negru) împotrivă criminalizării avortului în toate cazurile au determinat PiS să facă un mic pas înapoi. Este posibil că și intensitatea protestului de azi-noapte i-a pus pe gânduri.

Citește și FOTO+VIDEO. Lunea neagră pentru Polonia, care vrea să interzică avorturile: Ziua în care sute de mii de femei au cerut să decidă ce pot face cu corpurile lor

Dar, susținerea populară pentru PiS rămâne mare (în jur de o treime din polonezi, cam la fel că la data alegerilor), mai ales din cauza măsurilor pro-sociale: transferuri directe pentru familiile cu mulți copii, eliminarea unor taxe pentru săraci, reducerea vârstei de pensionare. Aceste măsuri (unele bune, de exemplu transferurile, cu mențiunea că se poate discuta nivelul) nu sunt însă răspunsuri adevărate pentru problemele sociale ale Poloniei. Nu se investește în servicii sociale (nu sunt locuri în grădinițe și creșe, se așteaptă cu lunile, mai mult ca în România pentru a ajunge la medic etc). Politicile sociale ale Piș sunt de dezbătut. 

Dar asaltul asupra democrației și drepturilor este clar, puternic și foarte periculos. Vom vedea cât de isteț dse mișcă opoziția și dacă reușește să folosească acest impuls de vineri noapte. KOD a chemat din nou la protest, duminică, în față Curții Constituționale. 

_____________________________________________________________

Citește informații la zi despre protestestele din Polonia pe pagina de Facebook a jurnalistei Claudia Ciobanu

 

 

 

Comentarii

 • Jenel de la Bruxel

  18 decembrie 2016 13:07

  Scuze. tastatura. "PPE se lupta cu Europa de est?"

  raspunde comentariului
 • Jenel de la Bruxel

  18 decembrie 2016 13:07

  PPE e lupta cu Europa de est!?

  raspunde comentariului
 • Adrian D

  18 decembrie 2016 11:14

  Conducerii redactionale "Romania Libera"Constat cu neplacuta surprindere faptul ca un cotidian de calibru care se considera quality preia pe nemestecate propaganda Moscovei.Inainte de a include in front page un articol al unei autointitulate jurnaliste, nu ati avut pe nimeni in redactie sa va faca o traducere a evenimentelor din Polonia descrisa de un cotidian de dreapta?Este o gafa de proportii sa preluati parerile undei PSD-iste declarate despre evenimentele din Polonia.In caz ca nu stiati conservatorii polonezi, cu o majoritate confortabila in parlament acum fac curatenie in legislatia poloneza scrisa de PSD-ul lor. Despre ce sunt aceste proteste? Despre buget? NUParlamentul polonez a votat vineri noaptea o lege privind reducerea si plafonarea pensiilor politistilor si securistilor polonezi ce au activat in regimul comunist. Si asta doare! Ar fi un semnal pentru toata Europa de est. Poate ar fi fost mai bine sa scrieti despre asta, in caz ca mai sunteti un cotidian de dreapta. Cele bune!

  raspunde comentariului
 • Jenel de la Bruxel

  18 decembrie 2016 10:45

  Jane, nu te mai lasa pacalit de propaganda asta ieftina. Putin de la Moscova conduce un partid nationalist de dreapta numit Rusia Unita. Comunistii din Rusia sunt in opozitie si abia asteapta sa-l dea jos.

  raspunde comentariului
 • F U C K Y O U !

  18 decembrie 2016 1:42

  ...bruxellois... Juncker...

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:45

  F..k the neoglobalist mafia,the neonazi globalist.,SOROS IT THE NEX. cu tot single schimbat de copii colaboratorul nazist, globalist este terminat.

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:43

  ba fraIeirilor astia din deservicile natiuonale, nu am fost comunist, nu sunt omul lui Putin,imi iubesc Patria, unde m-am nascut iubesc oamenii , nu satanisti criminalei, terosti, Sriu ca umbalti sa defaimati,va simt, javrelor din deservile nationale, Niciodata, nu-m voi tradata Tara si porul asuprit., pina la moarte ma voi lupta ,ne vom lupta cu MAFIA GLOBALISTA.p.s sa vedm cine afost tatal Codrutei cucuveau globalista si mafia neosocialista, gen Ponta, astia sunt Tradatori astia vor plati javrele mafiei globaliste care au distrus Statul Roman si este o liste inbtreaga, ai vom ridicata aresta, NOI PATRIOTI, ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU, SA SCAPAM TARA DE TERORISTI DE LA PUTERE DE IRMASI TEORISTILOR DIN DECEMBRIE 89,. AI VOM ADUCE SA STIE IN FATA JUYSTIEI POPORULUI ROMAN ,NU SCAPA, SFIRSTUL ESTE APROPARE, AJUNGE CU TIRANIA TEORISTILOR SI URMASILOR LOR DIN DECEMBRIE 89. PRIETENI NOSTRI NU AU CAZUT DEJEABA STRIGING ,LIBERTATE ,LIBERTATE, FATA MAFIA COMUNISTA. DUPA MAFIA GLOBALISTA, NU-I CVOM UITA ASA CUM NU-I VOM UITA PE TEORISTI SECU, DESERVILE NATIONALE, EI SUNT VICTIMELE NOASTRE COLATERALE, AI VOM LOVI CASA CUM EI NE LOVESC PE NOI PATRIOTI. sa stie we waching,pas cu pas bastarzi, criminali in seire, teoristi deservilor,

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:31

  uite aici, mesaj, WE ARE A LEWGION, WE ARE NOR STUPID, F..K THE GLOBALIST MAFIA POWER,httpodenow.nlman-met-een-plan, we waching you, servicile secrete, organizatile mafie globaliste, va l.ovim asa cum voi teoristi ati lovit de deceni in natia romana,inpoporul roman ati vrut sa ne distrugeti, nu aveti sansa, e rindul teoristilor din decembrie 89 sa pklateasca.

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:26

  SA STIE HACHERI sISTEMULUI, we wACHING THEM, PAS CU PAS , SI EI AU FAMILI, AI VOM LOVI PE TRADATORI BANDITI,M MNAFIOTI DE SUS, E CINEVA MAI SUS DE EI. ASA CUM EI NE OMOARA, CU ACELASI METODE, CUM EI LOVESC IN NOI AI VOM LOVI SA STIE, RID DIN SPATE, SA-I VEZI CUM CAD.rideti si batevi-va joc de umanitate, astia care se vind pe hirtiile verzi globaliste, in 2017 vor aparea nume si conbturi,un fel de afel paewrclip nazist, Adevarul, incepinc cu organizatile anti-nationale, anti romanesti, organizatile oculte ale mafiei globaliste, p.s pe mine ma liccidati, stiu eu cum un cancer, dar puterea noastra ramine asa va terminbam pe voi cu acleasi mijloace.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  17 decembrie 2016 21:25

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.-Oferim sanse reale de avansare in cariera!-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Programul de lucru este flexibil.-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la adresa de email paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:20

  nasule asculte de noi, ai vom lovi oe astia dina asa zisa prese ,mainstremul zionist satanias globalist, sa stie si Laurentiu Primo. Nu sting Satenele globaliste Luminat,m vom iesi din intunericul Mafiei globaliste, They lose thge war, razboiul informatic,p.s astia sunt mai infecti decit regimul comunist a lui Ceausescu, au mai multe variante,mai multe tlevizuini zioniste, asta este adevarul toti zionsti teroristi , ca in decembrie 89, nu numai rusi lui GOrbi, dar si organizatile teoriste masonice globaliste au ucis distrus STATUL , ROMANIA. nu rusii, organizatile zioniste globaliste cum vreau ei de sutre de ani sa se numeasca renumeasca NWO, NOUA DEZORDINE MONDIALA, SCLAGIZMUL GLOBALIST. MOTHER F.,,S YOU HAVE, TO GO TO YOUR GOD, THE BATHOMEU.

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:12

  PRIMI CARE VOR FI LOVITI VOR FI MAINSTREMUL NEONAZIST NEOMARXISTI GLOBALISTI, THE FAKE NEWS, O SA LE-O TRAGEM, CU TOATE MILIARDELE ZECILE DE MILARDE SUTELE, NOI AVEM ALTE RETELE DE COMUNICARE, POT SA BLOCHEZE EI RETELE DE SOCIALIZARE THEY NOW SECU, DESERVICLE CINE SUNT, SI NOIU DESPRE EI, SA VEZI CUM EI SANTAJBILI CORUOPTI VOR FI EXPUSI IN FRUNTE CU TEORISTI DIN DECEMBRIE 89, CU SERVILE KABALEI GLOBLISTE, AI VOM LOVI, WE ARE A LEGION. WE ARE THE PEPLKES, ,BA FRIAERILOR , TRADATORILOR TERORISTILOR PEDOPHILOR GLOBALISTI,SFRISTUL VA ASTEPATA IT TIME FOR AWAKENING.

  raspunde comentariului
 • un roman

  17 decembrie 2016 21:02

  iara gliobalisti oameni lui SOROS, aceliasu bastarzi, zionsti gloalisti.p.s aciasi nazistyi, si stiu am sudiat, Auswitch Birkenaw, aceiasi genderi sau omorit ptr Putere, Hitler, a fost unul dintee un bastard Rotschild, asa a ajubns la putere, toti luiminati sunt satanisti, pedophili asta este adevarul, acultati ce va zic, ca Adolf nu putea face coii, ca ia miscat cainele ****, sar eugenici au avut saminta, au ineminato,pe Dictatoarea Merki, sa fim seriosi, si rusi stiu si chinezi si alti, si ai nostri Secu, inainte sa cada zidul Berlinului, au ajuns niste transporturi,la Secu, ai noistri Ticlosi tradatrori, Terosti in decembrie 89, au misunat de ei cu acordul Secu, si ne-au traso si zionisti si rusii lui Gorbi, au lovit inb Statul Roman,ne-au lovit , defractori gen iLIESCU , MASONUL TOATA MNASONERIA ASTA GLOBALISTA, SERVILE SUNT O MNAFIE GLOBALISTYA, LI SE TERMINA, NOI PATRIOTI GLOBALISTI NE VOM BATE PINA LA SFIRSTIT CU MAFIA GLOBALISTA CU GRUPARILE DE PEDOPHILI, CA ASTA SUNT SATANELE GLOBLISTE, CHIAR DACA BLOCHEAZA MAINSTREMUL LOR RETELE DE4 SOCIALIZARE, NOI SUNTEM O FORTA,. WE ARE A LEGION , WE THE PEOPLES WE ARE THE PIOWEE. ORICUM EU PLEC , MA UCID, STIU CUM ACTIONEAZA ORGANIZATILE MASONICE OCULTE, DAR SI EI ISI AU SFIRSITUL SA STIE, TRUMP ESTE UNUL DE-ALLOR CARE TREA SA TEMPEREZE,MAFIA GLOBALISTA, SA STIE LUMINATI CA SFIRSITUL LOR ESTE APROAPE, AI VOM LOVI CIND NU SE ASTEAPTA, ASA CUM EI DECIMEAZA PATRIOTI GLOPBALISTI ASA-I VOM LOVI CU ACELASI METODE CDAM NOI CAD SI DIN VIRFUL PIRAMIDE3I PEDOPHILOLOR, WE ARE A LEGION, WE ARE THE POWER WE ARE THE PEOPLES,www.youtube.comwatch?v=V1fMvLbE85E WE F..K THE BASTARD. INAMICUL NOSTRU AL PATRIOTIKLOR DIN UMBRA ESTE CORUPTUIA GLOBALISTA, LE VOM DARIMA PIRAMIDA MAFIEI GLOBALISTE, NOI AVEM, NU SUNTEM PROSTI ALTI DESUPRA ALTI INGERI, NOI SUNTEM IN SERVIUL UMANITATI, NU STING Satanisti ,pedophili lumina cind vreau ei sa stie, noi suntem o forta,unul cade altul vine, WE THE PATRIOT WSE FIGHT, STILL THE END, WITH THE BASTARD, AND THEY HAVE WHAT THEY NEED, WE CHANGE THE WORLD THE SISTEM, HEY TOU, HENRY FORD, WE DONT LOSE AUR WAR, WITHR THE GLOBALIST MAFIA, ALEX JONES, INFOWAR. COM, DOMT BE AFARIAD, WE THE PEOPLES, WE ARE BEHIND. THEY CAN KILL ALL, WE STAY, WE FIGHT FOR OUR RIGHT.

  raspunde comentariului
 • Jan

  17 decembrie 2016 20:49

  Protestatarii aia sunt PSD-istii polonezi aflati in opozitie si grupuri stangiste "sponsorizate" de Moscova sa destabilizeze Polonia, cel mai mare opozant al Rusiei imperialiste din toata Europa. Daca la noi ar fi castigat alegerile dreapta unita, ar fi iesit liftele rosii sindicale la proteste, organizate de batalionul de moaste ale comunismului, cu stele pe clavicule, conduse de coloneii Dogaru si Pricina, impreuna cu eco-oengistii bolsevici ai PSD-ului, asa cum au facut si in iarna 2011-2012.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design