15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialArme bio-chimice. Arsenalul morţii al lui Kim Jong-un

Arme bio-chimice. Arsenalul morţii al lui Kim Jong-un

Coreea de Nord mai are doar câteva luni până când va avea capacitatea de a lovi solul american cu arme nucleare, este concluzia CIA.

În timp ce Phenianul ar putea apela la un tir de rachete sau la un test nuclear, îngrijorarea creşte şi pe tema arsenalului neconvențional al lui Kim Jong-un. Referindu-se la informaţii furnizate de transfugi nord-coreeni, cercetătorii americani afirmă că Nordul dezvoltă o armă biologică din anii 1960.

Şeful diplomaţiei nord-coreene, Ri Yong-ho, a declarat pentru CNN că ţara sa  are în vedere un test nuclear atmosferic deasupra Pacificului, „cea mai puternică explozie” a unei bombe H. În afara programelor sale balistice şi nucleare, Phenianul ar avea un program militar biologic, după cum arată un raport al centrului de cercetări Belfer de pe lângă Universitatea Harvard. 

Documentul intitulat ­„North Korea’s Biological Wea­pon Program” dezvăluie că în Coreea de Nord există cel puţin trei uzine şi şapte centre de cercetare care ar putea fi legate de dezvolta­rea şi producerea de arme bio­logice, între care antrax, variola, botulism, holeră, ciumă. Autorii rapor­tului estimează că, în caz de război, Phenianul ar putea încărca germeni patogeni în rachete şi avioane. În acelaşi timp, agenţii biologici ar putea fi difuzaţi de membrii serviciilor speciale ale căror efective se ridică la 200.000 de persoane.

Ping-pong cu ameninţări

Statele Unite studiază orice demonstraţie de forţă a Phenianului, pentru că tensiunea a crescut în ultimul timp între Kim Jong-un şi Donald Trump, acesta din urmă tratând „problema” nord-coreeană prin trimiterea spre Peninsula Coreeană a unui port-avion escortat de trei nave lansatoare de rachete. Phenianul se declară pregătit de „război” şi a promis un „răspuns nemilos” oricărei provocări americane.

Ameninţările regimului Kim Jong-un îngrijorează comunitatea internaţională, care se teme de recurgerea la arme chimice. La Tokio, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că nu este exclus ca Phenianul să „deţină deja un număr considerabil” de astfel de arme, cu care îşi poate echipa rachetele.

Nu este prima oară când este evocat un recurs nord-­coreean la arma chimică. Într-un raport din 2015, departamentul american al Apărării estima că Nordul întreţine „de multă vreme” un „program de arme chimice” având capacitatea de a produce agenţi neurotoxici, iritanţi (provocând arsuri sau inflamaţii), hemotoxici (antrenează moartea prin asfixie) şi sufocanţi (cum este clorul) şi deţine „probabil o rezervă de arme chimice”.

Departamentul american a precizat că „forţele nord-coreene sunt pregătite să intervină într-un mediu contaminat, ele antrenându-se regulat în cadrul operaţiunilor de apărare faţă de atacuri chimice”. Organizaţia NTI care urmăreşte dezvoltarea programelor nucleare ale Nordului, relatează că Phenianul deţine printre altele gaz iritant, gaz sarin şi agenţi chimici de tip VX. Ţara ar avea „circa 12 complexe unde sunt produşi şi/sau stocaţi produşi chimici, precursori şi agenţi, în afara celor şase depozite majore de arme chimice”.

Furnizor de arme ­chimice

Ce este mai grav, Coreea de Nord, care nu este semnatară a Convenţiei internaţionale asupra interdicţiei armelor chimice, se află pe locul trei în rândul ţărilor care deţin cel mai mare stoc de arme de acest gen, după SUA şi Rusia. Site-ul specializat „38 ­North” arată că după anii 1990, Phenianul a furnizat arme, agenţi sau tehnologii chimice Egiptului, Iranului, Libiei şi Siriei.

Un raport al Consi­liului ONU pentru Drepturile Omului relevă posibile teste cu arme chimice asupra persoanelor handicapate sau a prizonierilor politici în Coreea de Nord. Specialistul în apărare nord-coreeană Joseph S. Bermudez Jr. citat de Straits Times, declară că regimul lui Kim Jong-un deţine 150 de ogive dotate cu arme chimice gata să fie lansate asupra rachetelor balistice. Dar, aşa cum declara recent la Soci preşedintele rus, Vladimir Putin, la încheierea lucrărilor Clubului Valdai, „situaţia este periculoasă în Peninsula Coreeană” şi „nimeni nu ştie ce ascunde Phenianul şi unde”. 

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă