„Noaptea cuțitelor lungi” la Riad schimbă fața Orientului Mijlociu. Prințul Mohammed bin Salman, decis să-și implementeze reformele

de Adina Mutar , 06 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:22, 06 noiembrie 2017
„Noaptea cuțitelor lungi” la Riad schimbă fața Orientului Mijlociu. Prințul Mohammed bin Salman, decis să-și implementeze reformele

Mită, spălare de bani, abuz de putere, delapidare, lipsă de conștiință în realizarea propriilor interese, zeci de arestări într-o singură noapte, la Riad.

Regele Salman i-a dat undă verde fiului favorit și moștenitor al tronului Mohammed să schimbe fața Arabiei Saudite, a Orientului Mijlociu și a lumii.

Prințul Mohammed bin Salman, zis și MbS, a profitat de campania anticorupție inițiată de tatăl său și și-a netezit calea spre putere, arestând și principalii oponenți.

   Reforme vs „tradiții ancestrale”

Miza cea mare a acestei „nopți a cuțitelor lungi”, cum a fost numită, o constituie pachetul de reforme pe care prințul vrea să-l implementeze în Arabia Saudită, cu influență în întregul Orient Mijlociu, sacrificând unele „tradiții ancestrale”. Și demisia premierului libanez Saad Hariri, care a găsit adăpost la Riad, după ce a invocat o conspirație a Hezzbolah, organizație teroristă susținută de Iran, pentru asasinarea sa, ar face parte din planul saudit de remodelare a Orientului Mijlociu..

Arabia Saudită este, conform strategilor internaționali, „ultimul bastion al petrodolarului”, după căderea Venezuelei. Orice revoluție sau destabilizare a actualei guvernanțe ar pune în pericol nu numai Orientul Mijlociu, ci și ordinea financiară mondială. Prințul Mohammed, în vârstă de 32 de ani, a fost ales să înlăture pericolele „schimbării” forțate, din afară. Reformele concepute sunt populare, dar criticate de conservatorii casei regale. Într-o singură noapte, la 4 noiembrie, MbS s-a dovedit nemilos cu acești conservatori „care au fire slabă, coruptă” și i-a arestat pe unde i-a găsit, ori acasă, ori la luxosul Hotel Ritz/Carlton, unde își mai petreceau prea multul timp liber. Sute de prinți, din aripa ostilă reformelor, miniștri, generali, oameni de afaceri au ajuns la închisoare, într-un „puci financiaro-politico-militar”.

Prințul Mohammed și-a exprimat clar țelul la 25 octombrie, la Conferința pentru Inițiative de Investiții de la Riad: „Suntem în G20 și una dintre cele mai mari economii ale lumii. Trebuie să facem Arabia Saudită un loc al schimbării pentru întreaga regiune, și asta facem de acum!”.

   Adaptarea la lumea modernă

Distrugerea ideologiilor extremiste, implementarea Islamului moderat, „transformarea tradițiilor și religiei într-un sistem tolerant”, deschiderea pieței petrolului către investiții din afară, aducerea tehnologiilor novatoare în economia saudită, în general „adaptarea la mersul lumii moderne”, acestea sunt țelurile moștenitorului coroanei, iar conform unui studiu 70% dintre tinerii saudiți sub 30 de ani aprobă reformele. Și al lor este viitorul!. Cine nu aprobă aceste reforme, „oameni care sunt sclavi ai propriilor interese”, merg la închisoare, cum este cazul prinților rivali Miteb, șeful Gărzii Naționale, și Al Waleed, nepot al regelui și unul dintre cei mai bogați prinți, apărători ai „tradiției”. Conform acestei „tradiții”, linia dintre fondurile publice și banii Casei regale este foarte subțire, neexistând un Parlament ales care să cuantifice niște legi. Membrii casei regale beneficiază de sume enorme pentru a-și ține „rangul”, prin tot felul de scheme financiare.

Intenția moștenitorului coroanei de a scoate la vânzare capital de stat, inclusiv partea maritimă a gigantului petrolier Aramco, neliniștește numeroasa familie regală, ce-și vede amenințată viața luxoasă. MbS a ales să apere interesele Arabiei Saudite pe plan mondial, decât să apere interesele unei părți a casei regale, care dorește să-și salveze existența conservatoare, foarte costisitoare. Regele Salman a dorit de multă vreme o monarhie constituțională, dar a fost blocat de conservatori. Acum, e rândul prințului Mohammed bin Salman să încerce.

 

 

 

Comentarii

 • Lulut

  07 noiembrie 2017 16:11

  Modelul Ataturk,e un model demn de urmat si in Arabia ce permite atat libertatea femeii,moderarea barbatului cat si modernizarea tarii.Dar cum spunea liderul imamilor din Romania -extremismul radical survine din neintelegerea scrierilor religioase-.Deci prin pomparea de educatie religioasa care corespunde realitatii voastre.

  raspunde comentariului
  • Lulut

   07 noiembrie 2017 16:22

   Gasirea unor lideri religiosi extraordinari ce sa absoarba spre spiritialitate si nu spre rau sau scopuri politice.La fel religie in scoli sa fie obligatorie cum spunea liderul comunitatii evreeiesti din Romania.Atunci copilul creste curat din mladita.Daca nu aplici ce inveti la biserica nu poti spunne ca esti religios si ca crezi in Dumnezeu cum spunea un mare duhovnic al natiei romane pr.arhim.Teofil Paraian.Iata ce bine se impac cele 3 religii surori in Avram.Islamism,mozaism,crestinism.

   raspunde comentariului
 • Aliosa

  07 noiembrie 2017 5:39

  Sper sa fie asa. Arabia Saudita a exportat terorismul Islamic mondial. E o cultura de r ahat. Puturosi, corupti, aroganti, etc.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  06 noiembrie 2017 22:48

  gargara cu ceai de menta...israelul si arabia saudita aliatii si prietenii sua ....amindoi au atacat obiective si miliotari ai sua plus turnurile conform comisiei 9 11 ...printul bandar de la los angeles asista cu bani si logistica unii din asa zisii teroristi...in sua pina sa ia bush mandatul miolitiile din michigan si aiurea reprezentau amenintarea bbin sua...cum a luat bush mandatul teroristii al quaida 9 11 ..acum cind trump lua mandatul .... lone wolf ...teroristi sint la moda in sua ...fiecare cu ai lui....gargara , gargara...,.indobitocirea americii cu terorism .....

  raspunde comentariului
 • costica

  06 noiembrie 2017 21:31

  FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! LINK httpswww.youtube.comwatch?v=l423jWxz6t8Noi iti oferim toate instrumentele de care ai nevoie! Fa bani si in timpul liber! Sistemul lucreaza automat 24 din 24!Suntem o echipa de viitor!Cea mai mare provocare te asteapta cu aceasta afacere la domiciliu, simpla dar de mare viitor! IN CURAND NE EXTINDEM CU SISTEMUL SI PE PIATA MONDIALA!?httpimdsistem.rowp-login.php?action=registerref=40INFO LA pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design