„Markerii moleculari”, tehnologia care va combate contrafacerea alimentelor. Lapte din melamină, carne de șobolani, de câini, în loc de miel și „legume” artificiale, nu vor mai exista

Contaminarea, contrafacerea produselor alimentare a devenit o problemă majoră la nivel internațional, care costă industria alimentară 40 de miliarde dolari anual.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 09.08.2017 - 13:30

Contaminarea, contrafacerea produselor alimentare a devenit o problemă majoră la nivel internațional, care costă industria alimentară 40 de miliarde dolari anual. Investigațiile și operațiuniunile antifraudă efectuate în mai multe țări au scos la iveală numărul în creștere a ilegalităților din domeniul alimentar, China ocupând un loc „fruntaș”.

Interpol tocmai a încheiat operațiunea „Opson”, în cursul căreia au fost confiscate 10.000 de tone și un milion de litri de alimente și băuturi contrafăcute, provenind din 50 de țări. O investigație de luni de zile efectuată de Bloomberg a dezvăluit o schemă chineză de export ilegal a unor „produse marine”. „Infracțiunile provenind din China, considerată fabrica lumii, sunt vaste și din cauza că este o țară foarte mare, cu divizii administrative pe mai multe nivele, greu de controlat, exploatate de oameni ce caută o îmbogățire rapidă”, a declarat Michael Ellis, care a condus departamentul Produse Alimentare Ilicite din cadrul Interpol.

La nivel internațional, exista rețeaua Inscatech, cu baza în New York, ai cărui agenți iau urma produselor contrafăcute, toxice, fie că e vorba de malpractice, de fraudă la nivel industrial sau la nivel de mici întreprinzători. „Statistic, în China fraudele sunt omniprezente, în lanțurile alimentare, în orice îți poți imagina”, declară directorul Inscatech, Mitchell Weinberg. De fapt, este greu să-ți imaginezi că unor producători le trece prin cap să fabrice din melamină lapte pentru bebeluși, să vândă carne de șobolani drept carne de miel și „paste” din materiale plastice, să numim doar scandalurile recente care au zguduit China.

„Markerii moleculari”, în loc de certificate de calitate

Când oamenii sunt implicați în afacerile cu produse alimentare, ca în oricare alte afaceri, intervin inevitabil și fraudele, contaminările, eludarea regulilor de siguranță alimentară, tot lanțul de infracțiuni. Inscatech dezvoltă în prezent „markeri moleculari”, amprente genetice ce vor autentifica natura produselor, fără să mai fie nevoie ca producătorii să prezinte certificate de calitate și buletine de analiză, ce pot fi falsificate. Alte firme internaționale de urmărire a fraudelor din domeniul alimentar dezvoltă tehnologii digitale ce prezintă imediat tot lanțul de la producător la operatorii supermarketurilor și la clienți, astfel că, în cazul unor toxine letale, să se ajungă în timp record la vinovat, pentru a înlătura cauzele. Cel mai mare vânzător cu amănuntul din lume, Wal-Mart Stores Inc., recurge la „blockchain”, o tehnologie ce permite urmărirea lanțului de aprovizionare în câteva secunde, în cazul în care se reclamă o contaminare sau o contrafacere. Tehnologia blockchain urmează să fie o platformă ce va include toți producătorii serioși, prevăzându-se să includă și China care, vrei-nu vrei, devine o sursă de livrare de produse alimentare la nivel global. „Frauda în domeniul alimentar este o problemă globală”, spune Maggie Zhou, director la Alibaba Group Holding Ltd. „Proiectul platformei blockchain este primul pas pentru a crea o rețea globală respectată, ce va proteja reputați producătorilor și va fi o asigurare pentru consumatori”, a subliniat Zhou.

Contaminarea cu Fipronil, un act criminal

Contaminarea a milioane de ouă cu un insecticid dăunător a fost provocată de activităţi criminale, a declarat ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, precizând că niciun ou contaminat nu ar trebui să mai fie pe rafturile magazinelor din Germania la ora actuală.

În ultimele zile, milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu Fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente. Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Franţa au raportat că mai multe loturi de ouă din import au fost contaminate cu insecticid. Totodată, retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz. Sursa contaminării a fost detectată la un furnizor de produse de curăţenie din Olanda. Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate. Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...