„Intermarium”, scutul est- europenilor împotriva Rusiei. Donald Trump vine în Polonia pentru a consolida parteneriatul cu țările din flancul estic al NATO

La 6 iulie, la Varșovia, președintele american, Donald Trump, va participa la summit-ul „Three Seas Initiative”, care va întruni liderii a 12 țări membre UE ce au deschidere la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 06.07.2017 - 00:04

La 6 iulie, la Varșovia, președintele american, Donald Trump, va participa la summit-ul „Three Seas Initiative”, care va întruni liderii a 12 țări membre UE ce au deschidere la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Participarea președintelui american este considerată „o victorie diplomatică” a Varșoviei și a președintelui polonez, Andrzej Duda, în contextul în care marile puteri din UE, în special Germania Angelei Merkel, nu mai cred în prietenia Statelor Unite și în dorința lui Trump de a fi un scut pentru Europa.

Concept strategic vechi de sute de ani

Între occidentul european și țările central și est-europene există o disensiune nu numai la nivel declarativ, dar și la nivel de strategii economice. Germania investește într-un proiect energetic împreună cu compania rusească Gazprom, pentru a-și înlocui sistemul de centrale nucleare, proiect ce o face și mai dependentă de gazele rusești. Franța împarte cu Rusia proiecte energetice în Iran. Cele două țări vor să preia conducerea în UE și să dezvolte relații strânse cu Rusia, în contextul în care țările central și est-europene din fostul bloc sovietic nu doresc acest lucru. Țările participante la summit-ul „Intermarium” din Polonia sunt Croația, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, România și Slovacia. Singurul scut care ar putea să apere cele mai multe din aceste țări să nu cadă, din nou, sub influența unei Rusii din ce în ce mai violente, este America și, conform unui concept strategic de sute de ani al Poloniei,  „Intermarium”, o alianță a țărilor cu ieșire la cele trei mări Baltică, Neagră și Adriatică. Această alianță ar fi ca un scut de protecție și împotriva unei „expansiuni” a influenței Germaniei, care, ca și Rusia, adoptă tonuri de forță pentru a-și impune politicile, fără să țină cont de ceea ce au de spus țările UE din zonele „de impact”. Acestea ar trebui să-și însușească dispozițiile fără să obiecteze, în schimbul sponsorizării UE pentru dezvoltarea unor domenii economice. Preocuparea Franței și Germaniei în momentul de față este să condiționeze primirea fondurilor UE de primirea cotelor de refugiați, ceea ce majoritatea liderilor țărilor ce se întâlnesc la 6 iulie la Varșovia nu vor.

O coaliție de care Germania și Franța să țină seama

Polonia și-a făcut din relațiile cu SUA pilonul principal al politicii externe, de contracarare a agresiunii Rusiei. Este singura țară care investește 2% din PIB pentru întărirea armatei și care găzduiește o foarte importantă bază americană. Cele 12 țări au în comun dorința de a-și reduce dependența de gazele rusești, de a dezvolta relații de cooperare care să le aducă stabilitate și creștere economică, formând o coaliție care să-și impună punctul de vedere. Polonia a dezvoltat o infrastructură pentru transportul gazelor lichefiate și la începutul lunii iunie a primit primul transport LNG din SUA. Împreună cu Croația plănuiește o rețea modernă de gazoducte care să unească regiunile baltice și adriatice. Prezența lui Donald Trump la acest summit nu va aduce și sponsorizări în infrastructura gândită de Polonia, însă va aduce un sprijin de autoritate politică, o susținere de la Washington care transmite mesajul că SUA au interese în regiune, au baze militare și amplasează scuturi de apărare în aceste țări. În timp ce Germania anunță că America nu-i mai este prieten, în timp ce președintele francez are o retorică jignitoare la adresa țărilor central și est-europene, Polonia și țările prezente la summit transmit că relațiile cu SUA sunt pe primul loc în agenda externă.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...