13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul a decis desființarea școlilor doctorale din cadrul Academiei de Poliție

Guvernul a decis desființarea școlilor doctorale din cadrul Academiei de Poliție

Aceste școli doctorale au făcut subiectul mai multor investigații realizate de jurnalista Emilia Șercan, care a dovedit că erau veritabile fabrici de diplome obținute în urma unor lucrări plagiate.

„Prin reorganizarea Academiei am decis desfiinţarea celor două şcoli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituţiei. În acest fel, vom repune Academia de Poliţie pe un făgaş de maximă onorabilitate în ceea ce priveşte educaţia superioară”, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El afirmă că, în contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcţionarea Academiei de Poliţie, reorganizarea instituţiei este „un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI şi diminuarea deficitului de profesionişti”.

„Prin acest demers restabilim deopotrivă moralitatea şi etica academică şi profesională, în ideea că studenţii care ies de pe băncile Academiei să fie bine pregătiţi profesional şi cu o înaltă ţinută morală. Un prim element al reorganizării vizează formarea iniţială a ofiţerilor pentru structurile MAI şi ceilalţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională prin intermediul studiilor de licenţă, în cadrul a două facultăţi: Facultatea de Poliţie şi Facultatea de Pompieri. Decizia de astăzi va facilita modernizarea programelor de pregătire academică şi profesională, respectiv lărgirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialişti cu o reputaţie academică incontestabilă”, conchide Bode.

Modificările propuse prin acest act normativ au ca fundament nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor MAI, cu accent pe conceptul pregătirii continue, pe eficiența procesului formativ-educativ și deprinderea unor competențe care presupun deopotrivă cunoașterea teoretică, capacitatea de a o folosi în situații operative complexe și diverse, dar și însușirea valorilor constituționale, motivează Guvernul.

Reorganizarea Academiei de Poliție este necesară și din perspectiva diminuării deficitului de profesioniști la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, mai arată Executivul.

Totodată, Guvernul a desființat Facultatea de Arhivistică, activitatea acesteia urmând să se încheie la absolvirea programelor de studii universitare de licență de către toți studenții înmatriculați, personalul urmând a fi preluat în cadrul noilor structuri.

De asemenea, instituția de învățământ superior a MAI va realiza masterate profesionale destinate exclusiv persoanelor care au absolvit studii universitare de licență în specializări necesare MAI. Acest demers are ca scop reducerea deficitului de personal înalt specializat, inclusiv acordarea gradului profesional/militar și repartizarea absolvenților în structurile MAI. Din această perspectivă accentul cade pe asigurarea calității acestor programe de studii, practic unul dintre obiectivele principale ale procesului de reorganizare a Academiei de Poliție.

Actul normativ amintit vizează eliminarea referirilor la studiile universitare de doctorat ce puteau fi organizate la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Programele în curs de studii doctorale din cadrul instituției vor intra în lichidare.

Pentru formarea continuă, Academia de Poliție păstrează programele de masterat acreditate în domeniul de licență „Drept”, specializarea „Drept” respectiv in domeniul de licență „Științe militare, informații și ordine publică”, specializarea „Ordine și siguranță publică”, precum si domeniul de licență „Ingineria instalațiilor”, specializarea „Instalații pentru construcții-pompieri”.

Potrivit aceleiași Hotărâri, Academia de Poliție va coordona metodologic, didactic și curricular   Institutul de Studii pentru Ordine Publică, Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen și Centrul de Formare Inițială și Continuă al MAI.

 

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă