23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGroapa de gunoi de la Glina aduce România în procedura de infringement...

Groapa de gunoi de la Glina aduce România în procedura de infringement cu Uniunea Europeană

Deși legea prevede o distanță de minim 1000 metri de casele locuite, groapa de gunoi de la Glina se află la numai 70 de metri distanţă.  Se confirmă astfel chiar de către Comisia Europeană că groapa de gunoi de la Glina este un adevărat focar de infecție ce încalcă toate prevederile legale naționale și europene privind depozitarea deșeurilor.

Groapă de gunoi de la Glina, fosta groapă de gunoi Ochiul Boului a fost deschisă într-o zonă mlăștinoasă din imediata vecinătate a Bucureștiului la intersecția comunei Glina și a actualului oraș Popești Leordeni la ordinul lui Ceaușescu în anul 1977 odată cu necesitatea orașului de a depozita materialele și demolările rezultate în urma cutremurului din acel an.

Fiind o groapă de gunoi istorică care a poluat generații întregi și continuă să polueze și în prezent cetățenii din capitală și din împrejurimi, trebuia introdusă de Ministerul Mediului în Programul de Închidere a Depozitelor Municipale Neconforme alături de celelalte 68 de gropi de gunoi neconforme din țara și închisă definitiv în vederea respectării Directivei Comunitare 1999/CE în scopul protejării sănătății și a vieții comunităților locale. 

 Dar acest lucru nu a fost posibil, datorită constituirii în anul 2000 a unui grup de interese numit Ecorec în jurul acestei gropi de gunoi format din patroni condamnați penal, funcționari publici corupți, primari și demnitari ai vremii, directori din Ministerul Mediului  și agențiile de profil, corupți meschini sau pur și simplu hoți care au preluat ilegal terenul gropii Ochiul Boului de la proprietarul acesteia primăria Popești Leordeni, fără licitație sau fără a îndeplini o altă formă de achiziție publică.

Grupul de interese constituit în jurul Ecorec a intrat în anul 2001 în rețeaua internațională de spălare de bani Ciancimino, folosind ani de zile activitatea de la groapa de gunoi Glina ca paravan în realizarea infracțiunilor transfrontaliere de spălare de bani, finalitatea acestor fapte ducând la condamnarea patronilor și administratorilor în anul 2018 de către Tribunalul din Roma la ani grei de închisoare, în baza mandatelor internaționale de arestare așa cum relatează pe larg cotidienele de presă din marile orașe europene.

 

Poluarea cu cianuri aduse de la platforma Aro de la Câmpulung, la groapa de gunoi Glina aflată la o distanță de 70 de metri de casele oamenilor și care a pus în alarmă Bucureștiul în urmă cu câțiva ani, deșeurile de iod radioactiv amestecate cu deșeurile menajere, poluarea solului și a fântânilor cu substanțe periculoase, incendiile devastatoare, contaminarea aerului cu particule în suspensie, viruși și bacterii nocive, afectarea sănătății publice și a locuitorilor din vecinătate, reprezintă activitatea din ultimii 15 ani de la groapa de gunoi Glina din vecinătatea capitalei relatate pe larg în anchete mass media de amploare atât din România cât și din Comunitatea Europeană.

În urma arestărilor asociaților și administratorilor Ecorec din anul 2018, societatea s-a destrămat și  manadatele administratorilor au expirat, iar cei vinovați de infracțiuni s-au ascuns în diverse colțuri ale lumii, rămânâd în prezent doar niște foști angajați, respectiv Corina Blănaru și Ghorghe Moca care prin intermediul unor procuri false încearcă să păcălească autoritățile în scopul continuării periculoasei activități de la groapa de gunoi Glina și reînvierea rețelei internaționale de spălare de bani.

Drama vieții oamenilor din Popești Leordeni, Glina și cartierele bucureștene limitrofe care au trăit în ultimii 15 ani printre gunoaie, cianuri, iod radioactiv și miros lângă un munte nociv de gunoi de peste 100 de metri înălțime aflat la mai puțin de 70 de metri de casele locuite a fost posibilă datorită infracțiunilor comise de administratorii, asociații sau împuterniciții societății Ecorec conexate cu interesele meschine ale unor funcționari publici corupți care aveau obligația fermă, obligația legală și obligația morală să apere drepturile comunităților locale și să le protejeze pe acestea de pericolele factorilor de mediu dăunători.

Dar pe lângă funcționarii publici corupți, sunt numeroși alți funcționari onești, oameni ai legii și angajați ai Statului Român care își respectă profesia și demnitatea nedorind să fie atrași în ilegalități sau acte care să paralizeze viața comunităților locale și să pună în pericol sănătatea și conviețuirea pașnică a acestora. Acești funcționari cinstiți și acești oameni de calitate au câștigat respectul și admirația miilor de cetățeni afectați de poluarea de la groapa de gunoi Glina odată cu decizia de închidere din anul 2018 a periculosului focar de infecție din imediata vecinătate a caselor și gospodăriilor acestora.

În paralel cu deciziile de închidere a periculoasei gropi de gunoi Glina, oamenii legii și anchetatorii au deschis mai multe dosare de urmărire penală, cu autori cunoscuți, având că obiect infracțiuni comise de funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov , Ministerul Mediului și Direcția de Sănătate Publică Ilfov privind procesul de autorizare a periculosului focar de infecție, dosar nr. 11475/P/2019 și cercetarea infracțiunilor de poluare în dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu.

Dintr-o simplă verificare online făcută de orice autoritate la Registrul Comerțului pentru societatea ECOREC S.A., rezultă clar că acesta nu mai deține în Consiliul de Administrație sau administratori care să reprezinte legal societatea, dar funcționari publici din domeniul protecției mediului se lasă păcăliți de abilitatea Corinei Blănaru, fost angajată Ecorec care prin intermediul prezentării unor procuri false încearcă să reautorizeze acest focar de infecție de la marginea Bucureștiului sub masca autorizării unei instalații de sortare, motiv care ar duce la reactivarea rețelei internaționale de spălare de bani.

În acest context unele autorități au început să ia măsuri iar Primăria Popești Leordeni a introdus în anul 2018 acțiune de reziliere a contractului privind terenul pe care este amplasată groapa de gunoi Glina și întoarcerea acestuia în patrimoniul Orașului Popești Leordeni.

Etapele emiterii scrisorilor de avertizare formală (letter of formal notice) din partea Consiliului Europei către Statul Membru privind încălcarea legislației Uniunii Europene în cazul gropii de gunoi Glina și adoptarea unei poziții aliniate legislației Uniunii Europene, etapa emiterii unei opinii justificate cu privire la încălcarea legislației au fost parcurse de mult timp iar România este în acest moment în pericol să ajungă în față CJUE fiind expusă  la amenzi zilnice de zeci de mii de euro pentru încălcarea legislației la groapa de gunoi Glina.

Singura soluție pentru a scapă România de procedura de infringement cu UE este introducerea cât mai rapidă a gropii de gunoi Glina în Programul de Închidere a Depozitelor Municipale Neconforme alături de celelalte 68 de gropi neconforme din țară și închiderea definitivă în baza respectării Directivei Comunitare  1999/CE.

Un exemplu excelent de atitudine publică, onestitate și respect față de cetățeni a fost dat de Ministrul Mediul, domnul Costel Alexe care la Comitetul Național pentru deșeurilor din data de 15.01.2020 a luat apărarea cetățenilor afectați de poluare și a promis implicarea în respectarea legilor de mediu și în consecință neautorizarea obiectivelor care pun în pericol viața și sănatatea cetățenilor. 

Având în vedere declarațiile Ministrului Mediului, domnul Costel Alexe, cetățenii afectați de poluarea de la groapa de gunoi Glina și cei din cartierele bucureștene limitrofe sunt convinși că și-au găsit sprijin pentru a ajunge la o conviețuire socială liniștită, decentă și pentru a trăi într-un mediu mai curat beneficiind de un aer bun de respirat.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă