14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUciderea inutilă a puiului de urs a scandalizat publicul pe Facebook: "Vorbim...

Uciderea inutilă a puiului de urs a scandalizat publicul pe Facebook: “Vorbim de cruzime față de animale și de ucidere cu intenție”. Cum se procedează, în astfel de situaţii, în ţările civilizate

Miercuri dimineaţă, un urs a fost împuşcat mortal în curtea unei fabrici din Sibiu. Animalul a traversat centrul istoric al oraşului, iar localnicii speriați au anunțat autorităţile că patrupedul sălbatic s-a urcat pe acoperişul caselor şi că ar fi încercat să intre într-o locuinţă.

Intervenţie românească

Au fost mobilizate echipe mixte de poliţiști, jandarmi, pompieri şi reprezentanţi ai grădinii Zoologice din Sibiu care au căutat animalul. În cele din urmă, ursul a fost executat, după ore de căutări, la care au participat polițiști, jandarmi, pompieri și angajați de la Zoo şi mascaţii, care au împânzit unul dintre principalele bulevarde ale Sibiului. Prefectul Cristian Roman a precizat că ursul a fost împușcat pentru că tranchilizantele nu au avut efect.


Citeşte şi: FOTO + VIDEO. Un urs de mari dimensiuni, care a fost văzut în centrul Sibiului, a fost împuşcat mortal, din cauză că tranchilizantele nu și-au făcut efectul. Polițiștii au deschis un dosar penal

Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce un urs a fost împușcat mortal, miercuri dimineața, în curtea unei fabrici din oraş.


Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) a anunțat că va depune o plângere penală la Parchetul General, împotriva celor responsabili de împușcarea ursului, a declarat președintele fondator al Federației, fostul senator Marius Marinescu, pentru Agerpres. 

Cum se procedează în ţările civilizate

Nu suntem singura ţară în care ursuleţii invadează spaţiul urban, însă, suntem printre puţinii care nu ştim cum să gestionăm această situaţie.

În Vancouver, Canada, localnicii au surprins un urs rătăcit pe străzile de la periferia oraşului şi au sunat autorităţile. Unul dintre ofiţeri a împuşcat animalul cu tranchilizante, iar după 10 minute după ce substanţele şi-a făcut efectul, poliţiştii s-au asigurat că animalul ajunge, în siguranţă, pe sol, acesta aflându-se pe o pubelă la o distanţă considerabilă de pământ. 

În imagini se poate observa cum un poliţist se urcă după animal şi îl mângâie, iar la sol, o altă echipă este pregătită să intervină pentru a transporta animalul înapoi în habitatul său.

Un episod asemănător a avut loc într-un orăşel din Alaska. Poliția a urmărit ursul timp de două ore prin oraș pentru a se asigura că nu vor avea loc situaţii nefericite. Patrula de poliţie nu a intervenit, așteptând sosirea unei unități speciale de Vânătoare și Pescuit, care s-a ocupat de capturarea acestuia și eliberarea apoi înapoi în sălbăticie.

Poliţiştii au distribuit pe Facebook înregistrarea cu promenada ursuleţului, făcând haz pe seama incidentului.

„Câteodată poate fi extrem de dificil să prinzi un suspect fugar, mai ales când acesta este sălbatic, imprevizibil și are patru picioare. Ursul negru din filmare a făcut un tur al centrului orașului Anchorage și din fericire nimeni nu a fost rănit. Poliția dorește să vă reamintească oameni buni să păstrați distanța cât mai mare când vedeți un animal sălbatic” au scris polițiștii pe Facebook.

Reacţiile, în mediul online, nu au întârziat să apară

Incidentul care l-a avut pe ursuleţ ca protagonist nu a trecut neobservat de iubitorii de animale şi nu numai. Primele reacţii au apărut pe Facebook, internauţii distribuind masiv înregistrarea video în care se poate observa cum gestionează autorităţile din Canada astfel de situaţii. 

Răzvan Chiruţă, redactorul-şef România Liberă, a condamnat pe pagina sa de Facebook această “operaţiune” a autorităţilor române, semnalând neputinţa care caracterizează sistemul.

Mălin Bot, redactor şef online România Liberă, atrage atenţia asupra modului abuziv în care oamenii au ocupat habitatul animalelor sălbatice, aducând în discuţie situaţia din pădurile Braşovului.

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă