11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn nou trend: Case ecologice din baloţi de paie şi tencuială de...

Un nou trend: Case ecologice din baloţi de paie şi tencuială de pământ

Realizarea unui perete din baloţi de paie de către Grzegorz Gorski, iniţiatorul Earth Safe Design (www.earthsafedesign.com, tel.: 0753.542.078), în cadrul târgului Expo Casa Mea ne-a oferit posibilitatea de a ne informa mai pe larg asupra acestei tehnologii şi a constata la faţa locului câteva dintre avantajele ei. De altfel, Earth Safe Design propune proiectarea şi executarea de case cu sisteme de construcţie şi materiale ecologice, precum şi realizare de case pasive, case inspirate din arhitectura tradiţională, restaurare şi extindere case vechi, acoperişuri din şindrilă sau stuf, sobe de tip rocket şi cuptoare de pământ tradiţionale etc.

Privind la fotografia de debut care înfăţizează un conac impunător din 1938, în stil clasic cu coloane, având în prezent destinaţia de muzeu, probabil că nimeni nu şi-ar imagina că este vorba despre o clădire realizată cu tehnologia baloţilor de paie. Şi totuşi aceasta este realitatea. Primele case din baloţi de paie au fost construite în Nebraska, SUA, la sfârşitul secolului XIX. Unele dintre aceste clădiri sunt funcţionale şi în ziua de azi, chiar dacă au o vârstă de 100 de ani. În anii 80, tot în SUA, a avut loc o renaştere a tehnicilor de construcţie cu baloţi de paie, iar interesul este în continuă creştere. Un număr din ce în ce mai mare de arhitecţi şi constructori din toate colţurile lumii aleg să lucreze cu baloţi de paie, experimentând şi dezvoltând în acelaşi timp noi tehnici care folosesc acest material. În prezent, construcţii din baloţi de paie pot fi găsite şi în oraşe precum New York, Amsterdam, Montreal sau Bath, fiind vorba nu doar de case particulare, ci şi de magazine, şcoli, secţii de poliţie, clinici, sau hoteluri. În România, au început să fie construite câteva case de acest tip abia cu trei-patru ani în urmă.

Structură

Există două tipuri de case din baloţi de paie: cele cu structură din lemn, unde baloţii sunt folosiţi ca umplutură a pereţilor, şi cele în care baloţii sunt elemente structurale de rezistenţă care suportă greutatea acoperişului. Testele au arătat că un perete din baloţi de paie poate suporta o greutate de 1.000 kg/mp şi o greutate a acoperişului de 500 kg pe metru de perete. Casele din ultimul tip au în general un singur nivel plus mansardă, însă există cons-trucţii de acest gen care au chiar două etaje.

În construcţia caselor ecologice au fost testate diferite metode pentru realizarea fundaţiei, urmărindu-se eliminarea betonului. O serie de alternative populare sunt: cauciucurile de maşină umplute cu pietriş, sacii umpluţi cu pământ stabilizat, ori piatra sau cărămida legate cu mortar de var.

Baloţii de paie pot fi folosiţi şi pentru izolarea termică a acoperişului, fiind apoi acoperiţi fie cu ţiglă, fie cu stuf sau şindrilă. O soluţie care se armonizează foarte bine cu o casă din baloţi de paie sunt acoperişurile vii. Acestea nu sunt doar frumoase, ci au şi o serie de avantaje: oferă o izolare termică superioară, colectează surplusul de precipitaţii, filtrând, în acelaşi timp, elementele poluante din apă, creează un habitat natural pentru plante şi insecte şi contribuie la scăderea temperaturii din mediul urban. Baloţii de paie pot fi folosiţi nu doar la interior, ca material termoizolant, ci şi la exterior, ca suport pentru vegetaţia unui acoperiş viu.

Avantaje

Rezistenţă şi siguranţă. Pereţii din baloţi de paie tencuiţi au un nivel ridicat de rezistenţă la foc. Testele de laborator au arătat că un perete din baloţi de paie tencuit cu pământ rezistă expunerii la foc deschis timp de mai bine de 2 ore. Indicele de rezistenţă la foc stabilit în urma acestor teste este F120. Tencuiala din pământ oferă protecţie nu doar împotriva focului, ci şi împotriva ploii: datorită gradului ridicat de permeabilitate, tencuiala se umezeşte la exterior, însă tot datorită permeabilităţii, se usucă foarte repede. Pentru interior, în camerele expuse la umezeală, există o variantă de tencuială specială, originară din Maroc, numită Tadelakt (comercializată în România şi de Naturalpaint, www.naturalpaint.ro). Aşa cum a fost prezentat şi în paginile UTIL, Tadelaktul se poate aplica atât pe pereţi cât şi pe pardoseli, căzi de baie sau blaturi de lucru, iar adăugând pigmenţi naturali se poate obţine o gamă largă de culori. Pereţii din baloţi de paie au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei. Coeficientul de conductivitate termică λR este 0,0456 W/mK.

Un alt avantaj este izolarea fonică. Datorită grosimii şi structurii pereţilor, eventualele zgomote din exterior nu vor deranja.

Casele din baloţi de paie sunt rezistente la cutremur. Pereţii unei astfel de case sunt flexibili şi elastici, permiţând mişcarea structurii fără riscul prăbuşirii.

Pereţii din baloţi de paie nu atrag rozătoarele şi nici insectele.

Costuri reduse. Un metru pătrat de perete din baloţi de paie costă de două ori mai puţin decât pentru a construi aceeaşi suprafaţă din materiale convenţionale precum cărămidă sau blocuri BCA izolate cu polistiren expandat. În regie proprie, baloţii de paie sunt una dintre cele mai bune soluţii. Acest material de construcţie este uşor de manevrat, sigur şi accesibil oricui. Există de asemenea posibilitatea de a reduce considerabil costurile de construcţie folosind ajutorul familiei, al prietenilor sau al voluntarilor.

Un mediu de viaţă plăcut şi sănătos

Pereţii din baloţi de paie tencuiţi cu pământ asigură un micro climat sănătos şi plăcut. Tencuiala de pământ absoarbe vaporii de apă şi reduce umezeala din interior. Atunci când atmosfera devine prea uscată, pereţii eliberează umezeala şi funcţionează ca un umidificator, făcând aerul uşor de respirat. În plus, deoarece pereţii “respiră”, nu vor mai fi probleme cu mucegaiul si igrasia, reducându-se totodată riscul alergiilor. Finisarea pereţilor cu var va crea o atmosferă mai sănătoasă faţă de expunerea la chimicale.

Materialele naturale folosite în construcţia caselor din baloţi de paie permit realizarea de finisaje cu curburi şi aspect organic. Grosimea mare a baloţilor permite sculptarea unor nişe elegante şi utile în pereţi, iar tencuiala din pământ poate fi aplicată sub forma unor basoreliefuri decorative.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă