15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTren memorial spre Auschwitz

Tren memorial spre Auschwitz

La exact 70 de ani după ce trupele naziste i-au înghesuit în trenurile morţii, câţiva supravieţuitori ai celebrului lagăr s-au adunat să comemoreze primul convoi spre Auschwitz întorcăndu-se la locul tragediei. Un tren memorial va pleca din oraşul Tarnow, din sudul Poloniei, şi va reface traseul original de 140 de kilometri, până în oraşul Oswiecim, locaţia lagarului Auschwitz-Birkenau, după cum scrie site-ul sbs.com.au, citat de ziare.com.

Trei supravieţuitori vor călători în acest pelerinaj memorial, organizat de Asociaţia Familiilor de la Auschwitz, în timp ce alţi şase sunt aşteptaţi la o ceremonie programată în lagăr.  1.1 milioane de oameni au murit la Auschwitz-Birkenau în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, potrivit cifrelor oficiale. Dintre aceştia, un milion erau evrei din Polonia şi din Europa ocupată de nazişti.

Printre celelalte victime, s-au numărat 21.000 de rromi, 15.000 de prizonieri de război sovietici, şi până la 15.000 membri ai rezistenţei din naţiunile ocupate. Lagărul de la Auschwitz a fost ridicat în 1940, pe locul unor barăci ale armatei poloneze, fiind transformat de nazişti într-o tabără a morţii pentru evrei.

Pe 14 iunie 1940, 728 de oameni dintr-o închisoare din Tarnow au fost urcaţi într-un tren. Printre ei era şi Kazimierz Albin. Acesta avea 17 ani în 1939, când Germania a invadat Polonia în septembrie 1939, dar a fost arestat un an mai târziu, când încerca să se înroleze în rezistenţa poloneză din Franţa. În tren, tânărul şi camarazii lui au aflat că germanii au cucerit Parisul.

“Am simţit că ne-a fugit pământul de sub picioare. Ne propuneam să ajungem în Franţa, iar acum Parisul era ocupat, iar Franţa se predase”, a rememorat Albin. La sosire, deportaţii au fost tatuaţi pe braţe. Albin a devenit “numărul 118″.”Nemţii ne-au spus că am ajuns acolo pentru că suntem duşmanii Germaniei, iar orice act de indisciplină sau încercare de evadare atrăgea pedeapsa cu moartea.” Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de trupele sovietice în ianuarie 1945. Din primul convoi spre lagărul de concentrare, au mai supravieţuit războiului doar trei sute de oameni.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă