16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialTraficul cu diplome false de la Universitatea Oradea, confirmat

Traficul cu diplome false de la Universitatea Oradea, confirmat

Despre eliberarea de diplome false unor cetateni straini, in 2003, in specializarile naturopatie si chiropraxie de catre Teodor Traian Maghiar, actualul rector al Universitatii Oradea (UO), pe vremea aceea prodecan al Facultatii de Medicina, in complicitate cu tatal sau Teodor Maghiar, fostul rector al Universitatii, “Romania libera” a scris in doua randuri. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si o comisie parlamentara a Camerei Deputatilor au demarat anchete proprii. Ministrul Mihail Hardau ezita sa-l dea pe mana DNA sau sa-l suspende pe T.T. Maghiar.
Dupa dezvaluirile din “Romania libera” privitoare la afacerea diplomelor false, cu antetul MEC, eliberate de UO unor cetateni straini, fara studii corespunzatoare, la specialitati medicale care nu se predau nicaieri in Romania, o prima comisie a MEC s-a deplasat la Oradea. S-a investigat cazul, dar, din motive necunoscute, nu s-a inaintat nici un raport.

Mai multe comisii

Camera Deputatilor constituie o comisie parlamentara care cerceteaza documentele si propune masura legala de suspendare a rectorului T.T. Maghiar si de oprire a unui numar de 39 de cetateni italieni sa faca medicina la fara frecventa. MEC trimite la Oradea o a doua comisie ministeriala care in urma verificarilor propune suspendarea rectorului.
Cu toate acestea, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, nu ia nici o masura, pretextand adancirea cercetarii. Aceasta in conditiile in care ilegalitatile continua. Esenta raspunderii disciplinare si administrative este ca cel care ia cunostinta de savarsirea unei fapte penale, cum rezulta atat din raportul Comisiei Parlamentare, cat si din cel al MEC, trebuie sa dispuna de indata masurile de suspendare din functie a celui in cauza si sesizarea organelor de urmarire penala, fapte stipulate in legea raspunderii ministeriale.

Doua variante de suspendare ignorate

Procedura legala de suspendare a unui rector se poate face in doua modalitati. Suspendare cu solicitarea Senatului, care in 30 de zile trebuie sa se pronunte prin vot. Acest vot poate, daca intruneste doua treimi din membrii Senatului impotriva suspendarii, sa duca la anularea acesteia. In conditiile unor fapte foarte grave care fac obiectul Parchetului se defera faptele catre acesta, cu solicitarea de a le cerceta si, pana la momentul deciziei Procuraturii, rectorul este suspendat.

In cazul de fata, situatia este de o gravitate exceptionala, cu implicatii internationale, intrucat aceste specialitati nu exista in Romania si, ca atare, nu pot fi predate, cu atat mai mult nu pot fi acordate diplome.

Ignorarea evidentelor ar putea avea doua explicatii. Prima, pe care o excludem, ar putea fi implicarea sa in fenomen, fapt imposibil, intrucat faptele se petrec inca din 1993, iar un ordin acoperitor si ilegal dat de ministrul Athanasiu apare doar in 2004. A doua poate fi teama pe care, constient fiind de forta clanului Maghiar, care de 15 ani este suspicionat de comiterea unor fapte care tangenteaza legea penala, fara sa fie urmariti penal si trimisi in judecata, il conduce pe ministru la a admite posibilitatea ca Senatul Universitatii Oradea, cu care clanul Maghiar are puternice legaturi, ar putea vota impotriva deciziei ministrului, punandu-l in dificultate. Totusi, este greu de crezut, indiferent de ce legaturi ar exista, ca membrii Senatului, intr-o majoritate obligatorie de doua treimi, ar deveni cu buna-stiinta complici la fals, cu atat mai mult cu cat pana in final Procuratura isi va face datoria. De ce insa ministrul nu defera cazul Directiei Nationale Anticoruptie si odata cu acesta sa dispuna suspendarea rectorului Traian Maghiar si a prodecanului frate, Adrian Maghiar, posesor si el al unei diplome dubioase, pana la o hotarare definitiva a Parchetului? O explicatie ar putea fi ca insusi ministrul Mihail Hardau este obiectul unei plangeri penale, iar suspendarea ar fi un precedent periculos pentru domnia sa. Cu toate acestea, lucrurile nu sufera comparatie si ministrul Hardau ar trebui sa inteleaga faptul ca esenta raspunderii disciplinare si administrative este ca cel care ia cunostinta de savarsirea unor fapte penale si nu dispune de indata masura de suspendare din functie a celui in cauza si nu sesizeaza organele de urmarire penala devine astfel complice.

Cele mai citite

Aeroport evacuat! Alertă cu bombă la Chișinău, a doua în două zile

Un zbor de la Londra către Chișinău a fost nevoit să schimbe ruta de urgență, îndreptându-se către aeroportul din Iași, după ce aeroportul din...

Marton Fucsovics a câștigat marele trofeu la Țiriac Open

Tenismanul maghiar Marton Fucsovics a câştigat turneul ATP 250 Ţiriac Open, disputat în această săptămână la baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, după ce l-a...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă