15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSălaj: Singura casă tradițională cu acoperiș de paie locuită din Sălaj a...

Sălaj: Singura casă tradițională cu acoperiș de paie locuită din Sălaj a fost declarată monument istoric

Singura casă tradițională cu acoperiș de paie încă locuită din Sălaj, cu o importantă valoare arhitecturală și turistică, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice în urma eforturilor comune ale autorităților locale și Direcției pentru Cultură, ordinul privind clasarea în lista monumentelor istorice a așa numitei "Case a morarului" fiind semnat recent de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, conform Agerpres.

"Povestea căsuței de poveste din Răstoci" a fost relatată prima dată în presă, într-un reportaj AGERPRES, în urmă cu mai bine de patru ani. Valeria Lehene, referent de specialitate în cadrul Direcției pentru Cultură Sălaj semnala atunci, pentru prima dată, necesitatea protejării clădirii de patrimoniu, pentru a putea fi admirat și de generațiile viitoare.

Protejarea casei cu vechime de un secol și jumătate, prin includerea ei pe lista monumentelor istorice, era cu atât mai justificată cu cât proprietara ei, Iuliana Câmpean, sau "tanti Iulica", în vârstă de 92 de ani, nu are urmași și nici rude în sat.

Ca urmare a "semnalului de alarmă" tras de specialiștii Direcției pentru Cultură, primăria comunei Ileanda a inițiat procedurile pentru clasarea imobilului, finalizate prin ordinul de ministru care consfințește includerea căsuței din Răstoci pe lista monumentelor istorice.

"Clasarea s-a făcut la solicitarea primăriei din Ileanda. Noi am discutat cu ei, pentru că fiind o locuință privată, Direcția pentru Cultură nu putea face aceste demersuri. Astăzi am primit răspunsul. Este ordinul de la ministrul Culturii prin care se spune că se clasează "Casa morarului", din satul Răstoci, comuna Ileanda, iar în 90 de zile trebuie să completăm obligația de folosință a monumentului istoric.

Se dă și un cod cu care va fi introdus în lista monumentelor istorice, în momentul în care se actualizează, adică în 2020 (…) Până acum casa a fost protejată datorită proprietarei care își iubește foarte mult casa. Având în vedere că este foarte în vârstă, casa ar fi fost în pericol de dispariție dacă nu s-ar fi clasat.

Are și un avantaj foarte mare pentru că este amplasată pe un traseu circulat și, așa cum ne-a spus și nouă de multe ori, foarte multă lume se oprește să vadă casă. Atâta timp cât tanti Iulica trăiește, casa va fi păstrată. E important ca lumea să vadă și interiorul, pentru că e foarte bine păstrat", a declarat miercuri Valeria Lehene.

Așa cum precizează și specialistul Direcției de Cultură, cea care a păstrat intactă clădirea tradițională și care chiar a schimbat în urmă cu câțiva ani, din pensia ei, acoperișul de paie, este proprietara, "tanti" Iulica, o figură caldă și zâmbitoare, ce degajă un optimism molipsitor pentru numeroșii turiști care-i trec pragul.

"Eu cred că nu este zî (zi ? n.r.) să nu oprească mașini să o fotografieze. Anul trecut, într-o duminică, am avut din Austria 20 de studenți care au vrut tăți să se pozeze cu mine. De multe ori zâc: asta-i vila me'. Degeaba, că oriunde ar fi o casă sau o vilă, nu mere nimeni să o fotografieze. Mulți mi-au spus că să pun taxă la intrare, dar mie-mi pare bine că mă caută cineva, nu să plătească", preciza în 2013 tanti Iulica.

Casa a fost numită a morarului, după ce într-o monografie a satului Răstoci s-a găsit o fotografie veche cu această casă, sub care scria "Casa morarului". Monografia arată că morăritul era o ocupație foarte întâlnită în zonă, în sat existând mai multe mori de apă, legate și de cursul râului Someș, ce trece prin localitate.

Potrivit studiului istoric realizat de etnograful Augustin Goia pentru clasarea imobilului, din fondul construit tradițional s-au păstrat în zonă puține construcții intacte, motiv pentru care casa din Răstoci, situată relativ aproape de biserica de lemn monument istoric, a devenit reprezentativă atât pentru sat cât și pentru zonă.

"Această casă este construită pe un teren în pantă, pe o temelie din piatră, cu liant de pământ. Panta terenului a favorizat construirea unei pivnițe sub încăperea de locuit, spre drum, cu acces din exterior, element mai puțin întâlnit în zonă, care dă o anumită monumentalitate construcției. Sub aspect planimetric, casa corespunde primei faze de evoluție a locuinței tradiționale locale, având doar încăpere de locuit, tindă și prismă fără stâlpi, pe latura estică și sudică. (…)

Cele trei ferestre ale încăperii de locuit, amplasate pe laturile ei de est, sud și vest, au fost mărite, conform tradiției familiale, pe la anul 1900, de către bunicii ultimei proprietare, Câmpean Iuliana, născută în anul 1925. Pereții sunt realizați din bârne de lemn, rotunde, prinse în cheutori și sunt acoperiți cu lipitură de pământ și pleavă, în interior și exterior", se arată în studiul menționat.

Specialistul etnograf apreciază fiind valoroase și unice în Transilvania și unele din elementele de interior ale casei.

"În interiorul casei se păstrează două componente originale de mare vechime și extrem de rare în prezent, nu numai în zonă, ci în întreaga Transilvanie de nord-vest: cuptorul cu horn arhaic (vatra liberă) și băbătia din tindă, sub care era evacuat fumul.

Un cuptor asemănător a fost identificat în anul 1982 și în Șoimușeni, sat din apropiere, fiind numit acolo cuptor cu bolfă. Prezența în forma inițială a acestor două elemente, de mare vechime, sub aspect tipologic sporește considerabil valoarea istorico-documentară a construcției din Răstoci. În casă se mai păstrează lavița de vatră autentică", susține Augustin Goia, care estimează vechimea casei la circa 150 de ani.

Introducerea căsuței acoperite cu paie din Răstoci pe lista monumentelor istorice din Sălaj este cu atât mai importantă cu cât este prima casă tradițională din județ, încă funcțională, ce ajunge pe această listă, unde se mai află doar "Casa Lupuț", din Cizer, inclusă actualmente într-un amplu proiect de restaurare.

Pentru a marca momentul, directorul Direcției de Cultură Sălaj, Doina Cociș, a precizat că în luna septembrie, de Zilele Europene ale Patrimoniului, va fi organizat un eveniment cultural chiar la Răstoci, în curtea "Casei morarului".

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă