8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRenta viagera, doar pentru terenurile din extravilan

Renta viagera, doar pentru terenurile din extravilan

Conform art. 1 din Legea proprietatilor, publicata in MO nr. 653 din 22.07.2005, persoanelor fizice si juridice care au formulat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere, in termen legal, li se restituie dreptul de proprietate in conditiile prevazute de aceasta lege.

Andrei Duncan din Lehliu,
judetul Calarasi.
— Care sunt actele normative in baza carora se acorda renta viagera?  
    
» Pentru toti cei care vor sa se documenteze, este vorba de Legea 247/2005 Titlul XI – Legea proprietatilor; Ordinul Ministrului nr. 1272/2005; OUG nr. 114/2006 si Ordinul Ministrului nr. 748/2006.

Dumitru Stoican, Craiova
— Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana care depune dosarul  pentru a putea obtine carnetul de rentier si, bineinteles, banii pentru renta viagera?

» Sa fie cetatean roman cu varsta peste 62 de ani, care dupa aparitia legii mai sus amintite (22 iulie 2005) sa detina maxim 10 ha teren agricol, ce trebuie arendat sau instrainat. Poate pastra in folosinta proprie mai putin de 0,5 ha. Terenul trebuie sa fie dobandit: anterior anului 1989; dupa 1989 daca a facut obiectul retrocedarii conform Legii 18/1991; Legii 1/2000 sau Legii 247/2005 sau prin mostenirea terenurilor despre care am vorbit mai sus. Nu se iau in considerare terenurile obtinute dupa 1989, prin acte intre vii. Renta se plateste doar pentru terenurile agricole din extravilan, deoarece legea are ca scop comasarea in mari suprafete care sa duca la o eficienta exploatatie agricola, comparabila cu agricultura Comunitatii Europene – evident in afara localitatilor.

Tudor stefanescu, Giurgiu
— Daca o persoana are un titlu de proprietate in suprafata de 8 ha de teren pentru care a depus dosarul de renta viagera si, intre timp, a mai primit in proprietate inca 2 hectare, este nevoita sa faca un alt dosar de renta viagera?

» Conform Ordinului Ministrului nr. 748/2006, daca un rentier are dosar aprobat si intre timp mai primeste (retrocedare sau mostenire a unei retrocedari) un alt teren, are la dispozitie 6 luni in care si pe acesta sa-l arendeze sau sa-l instraineze. Timp de maxim 6 luni, chiar daca depaseste conditia de maxim 0,5 ha in folosinta proprie, dosarul de renta nu-i este afectat. Nu se depune un nou dosar, se ataseaza la vechiul dosar. Se pot atasa si  alte terenuri, pana cand ele insumate depasesc 10 ha. In acel moment, renta se opreste. Intrebarea cititorului se refera la rentierul ce nu trece de 10 ha. Trebuie insa ca si cele 2 ha sa fie arendate sau instrainate, in maxim 6 luni de la dobandirea lor, altfel pierde banii. Daca va reusi acest lucru, dar dupa 6 luni, atunci renta se va calcula ca si cum atunci ar fi depus un nou dosar.

Cornel Lupescu, localitatea Brosteni
— Hotararile judecatoresti ramase  definitive pot fi considerate acte de proprietate chiar daca titlurile de proprietate nu s-au eliberat pentru o anumita suprafata?

» Da.

Maria Iftimescu, com. Troianu, Teleorman
— Cate dosare pentru renta viagera au fost depuse pana acum si cate au fost rezolvate? Multi proprietari sunt nemultumiti ca la oficiile  judetene sunt purtati pe drumuri…

» Au fost depuse 25.000 de dosare din care 22.000 au fost aprobate, 750 respinse, iar 2250 in asteptare (pentru completare de acte). Din pacate, unele persoane intampina greutati la alcatuirea dosarului deoarece au contracte de arendare prost incheiate sau titluri de proprietate gresit completate. Toate acestea necesita corectare la institutiile abilitate. Exista si mosteniri care mai au nevoie de completari, dar si multe alte probleme, cu care cei de la oficiile judetene se confrunta.

 Mihai Olaru, Slobozia
— O alta problema deosebit de costisitoare pentru un rentier se refera la vanzarea terenului pentru care se solicita renta. Este vorba despre intabulare…

» Aveti dreptate. Desi in curand aceasta prevedere va fi abrogata, mo-mentan, pentru cei care solicita renta pentru vanzarea unui teren, exista obli-gatia ca la dosar rentierul sa faca dovada intabularii pe numele noului proprietar.

Paul Turculeanu, Constanta
— Persoanele care au primit carnetele de rentier au obligatia ca in fiecare an sa-l vizeze?
» Chiar in aceasta perioada suntem in plina campanie de vizare a carnetelor de rentier pentru 2006. Persoanele care au primit adrese din partea noastra sunt rugate ca in cel mai scurt timp sa se prezinte la Biroul Judetean pentru Renta Viagera care le-a notificat. Aici vor completa 2 declaratii si se va viza carnetul de rentier. Operatiunea este obligatorie pentru a putea intra la plata. Aceasta operatiune de vizare se repeta in fiecare an, chiar in primul trimestru.

Niculae Oprescu, Botosani
— Mai este necesara iesirea din  indiviziune atunci cand exista mai multi coproprietari pe un singur titlu de proprietate?

» E foarte important de stiut ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2006, coproprietarii nu mai au ca unica solutie iesirea din indiviziune pentru a sti cota ce-i revine fiecaruia si pentru a calcula renta la fiecare in parte, ci, mult mai simplu, pot da in fata notarului o simpla "declaratie de stabilire a cotelor-parti". Fiecare coproprietar isi va intocmi dosar separat.

Marin Pintilie, Zalau
— Renta viagera este transmisibila?

» Nu. Renta viagera agricola este personala si netransmisibila si se poate incasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul sau cu procura speciala autentificata.

Costel Afrimescu, Pitesti
— Ce se intampla cu renta viagera in cazul proprietarilor casatoriti care au primit renta viagera prin arendarea unor terenuri proprietate comuna?

» In cazul proprietarilor casatoriti –
e vorba de acei proprietari care in mo-mentul nationalizarii erau casatoriti si care dupa revolutie au primit terenurile inapoi, fiind amandoi trecuti pe titlu – care beneficiaza de renta viagera agrico-la prin instrainarea sau arendarea unor terenuri proprietate comuna, in deval-masie sau pe cote-parti, si in cazul caro-ra doar unul dintre soti indeplineste conditia de varsta, renta viagera agricola se va plati doar pana la decesul sotului respectiv. Sotul supravietuitor beneficiaza de renta viagera daca, anterior datei decesului rentierului, a implinit varsta minima de 62 ani. In aceasta situatie pe numele sotului supravietuitor se va emi-te un nou carnet de renta viagera. Evi-dent ca exista extrem de putine cazuri. In cele 25.000 de dosare cred ca am in-talnit 20-30 de proprietari casatoriti. si in acest caz trebuie sa abordam problema ca pentru doua persoane proprieta-re. Vor primi cate un dosar fiecare. Mer-gem cu aceeasi declaratie de stabilire a cotelor-parti. Din cazurile concrete am constatat ca cel putin unul din soti mai detine singur si alte terenuri, drept ur-mare trebuie sa stim cat are fiecare separat din acelasi titlu comun, pentru a nu-i afecta dreptul celuilalt.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă