Monument pentru mamele „decrețeilor“

de Antonia Deak , 25 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 23:04, 25 ianuarie 2016
Monument pentru mamele „decrețeilor“


Mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor analizează necesitatea realizării în Bucureşti a unui monument care să păstreze memoria femeilor victime ale politicii pro-nataliste din România ceauşistă. “Femeile din România au fost victime directe ale politicii pro-nataliste a lui Ceauşescu, cifrele oficiale indicând în jur de 10.000 de femei care au murit ca urmare a Decretului 77/ 1966, cel mai probabil realitatea fiind una mult mai dură. Alte efecte au fost creşterea numărului de copii nedoriţi, mulţi dintre aceştia fiind abandonaţi pe stradă sau în instituţii ale statului (peste 25.000), creşterea mortalităţii infantile, creşterea incidenţei naşterii de copii cu diferite tipuri de dizabilităţi fizice şi psihice, creşterea incidenţei stărilor depresive, a bolilor nervoase, a problemelor sexuale şi a izolării sociale a femeilor. Din păcate, păstrarea memoriei acestor femei în spaţiul urban nu a fost considerată încă importantă de către autorităţi”, se arată într-un comunicat al Asociaţia Front, citat de Agerpres.

Reprezentanţii asociaţiei atrag de asemenea atenţia asupra faptului că modul în care este planificat şi construit spaţiul urban transmite ceva despre rolurile şi relaţiile de gen, despre raporturile de putere dintre femei şi bărbaţi, despre mentalităţi şi despre politicile de egalitate de şanse.

“Credem deci că absenţa unui monument în memoria ­femeilor care au suferit în urma intervenţiei brutale a statului până în cele mai intime resorturi ale vieţii intime în perioada 1966 - 1989 poate fi explicată şi prin faptul că Bucureştiul este încă un spaţiu al autorităţii simbolice masculine, aspect pus în evidenţă într-un studiu recent publicat în volumul ‘Oraşul (non) sexist’ din care aflăm printre altele: dintre cele 102 de statui inventariate (busturi şi personaje întregi), 87 reprezintă bărbaţi şi doar 15 femei; femeile dorm, bărbaţii se luptă pentru patrie; majoritatea statuilor/monumentelor ­inventariate sunt făcute de bărbaţi (135 sculptori faţă de 14 femei)”, precizează Asociaţia Front.   

Comentarii

 • Impostura bate gura

  27 ianuarie 2016 10:35

  Ca de obicei, impostorii urla primii, si tare ! Imi pare rau pentru potentialii avortoni, dar monumentele se fac, in general, pentru victime, si mai ales pentru victime nevinovate. Ca atare, desi am o parere proasta despre ,,girls power'', bineinteles ca un monument dedicat celor aprox. 200 000 de femei ucise, sau mutilate, ca si altor sute de mii de familii - aproape toata societatea, cu exceptia, bineinteles, mai draga, a celor mai egali dintre egali, si a militiilor uterine - este o datorie morala a unei societati siluite, dar ramine intrebarea daca vrem sa ne amintim de un moment atit de meschin al istoriei recente.

  raspunde comentariului
 • eu

  26 ianuarie 2016 16:50

  Bateti campii ! Datorita acelui decret eu exist astazi. Altfel - mama mi-a spus-o acum cativa ani - nu m-as mai fi nascut. Si acum spuneti-mi, feministe stupide, cui ar trebui sa faca statuie decreteii pentru ca-i datoreaza existenta ?!! Sau poate credeti ca mamele noastre regreta acum ca nu ne-au avortat, ca astfel, uite, au ratat sansa sa le faca feministele statuie !

  raspunde comentariului
 • c.radu

  26 ianuarie 2016 9:25

  Puneți problema subiectiv și greșit. Pentru că aveți în vedere femeile care au suferit murit din cauză că au fost împiedicate să-și omoare pruncii din pântece. Nu vă gândiți la milioanele de nenăscuți uciși în chinuri și nici la femeile care, avortând, au rămas cu traume sufletești pentru toată viața. Libertatea de a face sau nu un copil se termină atunci când copilul este deja conceput. Atunci e vorba de viața lui, pe care o mamă normală o prețuiește mai mult decât pe a sa proprie.

  raspunde comentariului
 • Mari tragedii!

  26 ianuarie 2016 8:58

  Atat a celor 10 000 de femei decedate cat si copiiilor ramasi orfani de mama!

  raspunde comentariului
 • he he hi

  26 ianuarie 2016 8:31

  Hai sa facem si monumentul "Cel mai mare delapidator din Romania" pentru ala care a furat cel mai mult din banii statului.Oare va trebui sa-l facem cu mai multe capete si coloana oficiala?

  raspunde comentariului
 • corina

  26 ianuarie 2016 5:39

  tara moare si baba se piaptana...

  raspunde comentariului
 • aaa

  26 ianuarie 2016 4:34

  Hai sa fim seriosi, generatia ''decreteilor'' a fost cea mai buna din istoria Romaniei

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design