13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să călătorești cu animalul de companie în UE

Cum să călătorești cu animalul de companie în UE

Se apropie momentul plecării în vacanță și nu ai cu cine să-ți lași animalul de companie sau nu vrei să te desparți de el. Ce poți face? 

Una din variante ar fi să-l iei cu tine, dar ce te faci atunci când trebuie să călăto­rești într-un alt stat membru al UE. Pentru situațiile de genul acesta există reguli clare atât la nivel european, cât și în fiecare stat în parte. Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania îți arată care sunt regulile generale pe care trebuie să le respecți.

Care sunt condițiile 

În primul rând, animalul tău de companie trebuie să fie mai mare de 3 luni. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei, iar acest lucru este posibil după vârsta de 3 luni.

Dacă animalul tău de companie este câine, pisică sau dihor, trebuie să deții un pașaport UE pentru animalele de companie eliberat de un veterinar autorizat în acest sens de autoritatea competentă. Acest pașaport certifică faptul că animalul tău de companie a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 de zile și cu mai puțin de 1 an înainte de data plecării. În unele state membre sunt necesare și alte tratamente aplicate animalului de companie pentru a fi permisă intrarea, precum deparazitarea.

Tot pentru câini, pisici și dihori este nevoie ca animalul să poată fi identificat cu un microcip. Pentru animalele care au fost tatuate pentru identificare până în anul 2011, acestea pot intra într-un alt stat membru (cu excepția Marii Britanii, Irlandei și Maltei) fără a fi nevoie de microcip, dacă acel tatuaj este clar și lizibil. 

Pentru alte animale de companie este posibil să ți se ceară un certificat de sănătate emis de un veterinar.

Trebuie să iei în considerare faptul că fiecare stat membru poate impune reguli suplimentare privind intrarea cu un animal de companie pe teritoriul său (reguli care țin de sănătatea animalelor) sau chiar poate interzice intrarea anumitor rase de animale. Poți verifica care sunt condițiile intrând pe site-urile autorităților competente din UE utilizând acest link: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en.

De asemenea, în cazul în care călătorești cu mai mult de 5 animale de companie, aceasta este considerată a fi o călătorie comercială și sunt impuse alte reguli. De aceea este bine să iei legătura cu autoritatea competentă pentru mai multe informații. La noi aceasta este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Transportul cu mașina proprie

Asigură-te că animalul de companie este securizat și că nu reprezintă un risc pentru sine sau pentru tine. 

Câinii ar trebui transportați securizați cu o centură sau într-o cutie adecvată pentru transport. Tot într-o cutie specială ar trebui transportate și animalele mici.

Evită să călătorești pe caniculă și nu-ți lăsa animalul de companie singur în mașină. Dacă plănuiești o călătorie mai lungă, ar fi bine să-ți obișnuiești animalul de companie dinainte cu mașina și cutia de transport. 

Transportul cu trenul

Fiecare companie feroviară își poate stabili propriile reguli privind transportul animalelor de companie. De obicei, animalele mici trebuie ținute în cutii pentru transport, iar câinii trebuie ținuți în lesă și să poarte botniță. În unele cazuri chiar și animalul tău de companie va trebui să aibă bilet de tren. Pentru mai multe informații, contactează compania feroviară înainte de călătorie. 

Transportul cu avionul

Călătoria cu avionul poate fi mai rapidă, dar este un pic mai complicată. Fiecare companie aeriană își poate stabili propriile reguli. 

Unele companii îți vor solicita să declari că vrei să călătorești cu animalul de companie în timpul procesului de rezervare. Alte companii acceptă să fie informate asupra acestui fapt și mai târziu, dar impun anumite termene-limită. În sfârșit, există și companii care refuză transportul animalelor de companie sau care acceptă doar anumite animale. 

Cele mai multe companii aeriene fac excepții pentru câinii de asistență și ghidare și le permit călătoria în cabina pasagerilor, chiar dacă nu întrunesc mărimea și greutatea necesare. Trebuie însă să ții minte că spațiul pentru acești câini este limitat și să anunți compania din timp. 

În general, călătoria cu un animal de companie în avion necesită o cutie de trans­port care să îndeplinească următoarele condiții (IATA): 
 Animalul să aibă suficient spațiu pentru a sta în picioa­re, pentru a se întoarce și pentru a sta culcat.

  Este ventilată în mod adecvat, dar închisă, astfel încât animalul să nu poată ieși.

  Podeaua cutiei trebuie să fie solidă și să nu permită scurgerea lichidelor.

  Are containere pentru mâncare și apă care pot fi accesate din exterior pentru a fi umplute. 

Companiile aeriene stabilesc dacă animalul tău de companie poate călători în cabina pasagerilor sau în cală în funcție de mărimea și greutatea animalului și a cutiei de transport. Taxele de transport pot varia în funcție de distanță, greutate etc.

UTIL. 30 de centre în 28 de state UE

Pentru mai multe informații, consultă site-ul ECC Romania www.eccromania.ro . Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) include 30 de centre din toate cele 28 de state membre ale UE, Islanda și Norvegia. Centrele oferă informații, consiliere și asistență gratuite și personalizate clienților care au probleme cu tranzacțiile transfrontaliere efectuate într-o altă țară din cadrul rețelei.

Rețeaua îi ajută pe cetățeni să se asigure că le sunt respectate drepturile de consumatori și să beneficieze de avantajele pieței interne.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă