23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO Cele mai greu accesibile mănăstiri din lume

FOTO Cele mai greu accesibile mănăstiri din lume

Cele mai multe mănăstiri se găsesc, de obicei, în apropierea unei comunităţi de oameni. Cu toate astea, există câteva, nu multe, care sfidează regula. Construite pe munte sau pe stânci, acestea sunt locaşurile sfinte în care omul se îndepărtează de lume, la propriu.

Mănăstirile de la Meteora, Grecia

Cuvântul “meteora” înseamnă, în limba greacă, “suspendat în aer”, ceea ce descrie perfect mănăstirile seculare ridicate acolo de sfinţii ortodoxiei.

Astăzi, din cele 24 de mănăstiri existente în secolul al XVI-lea, doar şase, cinci de calugări şi una de măicuţe, mai sunt locuite, fiecare dintre ele având mai puţin de 10 persoane.

La Meteora, arta omului i-a fost alăturată celei a naturii. Astfel, a fost creat unul dintre cele mai frumoase locuri din întreaga lume. Nu întâmplător mănăstirile de la Meteora au fost incluse în patrimoniul UNESCO, ca bunuri inestimabile ale întregii omeniri.

Mănăstirea din Taung Kalat, Birmania

Construită deasupra gurii astupate a unui vulcan stins, mănăstirea budistă din Taung Kalat este una dintre cele mai impresionante din Birmania şi din întreaga lume.

Localnicii cred că înăuntrul dealului Taung Kalat trăiesc fiinţe semi-divine şi, judecând după priveliştea paradiziacă de sus, se poate să aibă dreptate, scrie site-ul descopera.ro.

Mănăstirea Taktsang, Bhutan

Situată la poalele munţilor Himalaya, mănăstirea Taktsang reprezintă cea mai importantă atracţie turistică a statului Bhutan.

Legenda spune că locul sfânt a fost întemeiat în secolul al VIII-lea, când călugărul Padmasambhava a zburat pe o tigroaică până în peştera mănăstirii, pentru a medita vreme de trei luni. Oamenii credeau foarte mult în călugăr, întrucât el reuşise să treacă toţi paşii reîncarnării, ajungând până la a 8-a. Astfel, locul a fost denumit de către localnici “cuibul tigrului”, potrivit site-ului dli.ro.

Mănăstirea Sumela, Turcia

Construită la o altitudine de 1.200 m în munţi, Mănăstirea Sumela este situată la poalele unui perete abrupt de stâncă, străjuind întinsa vale a Parcului Naţional Altindere din regiunea Macka, din Turcia.

Tradiţia menţionează faptul că a fost întemeiată în anul 386, de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba, călugări care au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Mănăstirea Xuan Kong, China

Construită într-o stâncă care dă spre un canion din Muntele Heng, din provincia chineză Shanxi, această mănăstire pare că stă să se desprindă de stânci în orice moment.

Ridicată în urmă cu 1.400 de ani, mănăstirea Xuan Kong mai este denumită şi “mănăstirea care atârnă” şi este unică datorită faptului că îmbină elemente budiste, taoiste şi confucianiste. 

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă