19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDuminica, prima zi a săptămânii în 2011

Duminica, prima zi a săptămânii în 2011

La Şedinţa Sfântului Sinod din vara acestui an, în 6 iulie, când s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011, s-a ridicat problema uniformizării calendarului pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi toţi membrii Sfântului Sinod au fost de acord că este mai potrivită începerea săptămânii cu ziua de duminică, a declarat, miercuri, părintele consilier Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, informează Agerpres.

Acesta a precizat că începerea săptămânii cu ziua de duminică nu este ceva ieşit din comun şi nu schimbă semnificaţia zilelor.

“Pentru noi, creştinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca şi Ioan, veţi găsi menţionat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică şi slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii şi săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare – şi din 1912, şi din 1916, 1923, prin sondaj – şi în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creştin, şi acest lucru se regăseşte şi în calendarele bisericilor ortodoxe surori”, a explicat părintele consilier Constantin Stoica.

Acesta a menţionat că şi după anul 1990 sunt eparhii “din cuprinsul bisericii noastre, la Episcopia Timişoarei, Caransebeşului, Arad în care calendarul începea cu Ziua de Duminică” şi atunci era normal să se uniformizeze pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

”În plus, pentru preoţii şi credincioşii practicanţi, calendarul este şi un instrument de lucru în care ne uităm să vedem semnificaţia Duminicii, care este Evanghelia care se citeşte, Apostolul care se citeşte, care sunt sărbătorile pe care trebuie să le respectăm”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă