25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAlte 10 lucruri pe care nu le știai despre Premiile Oscar

Alte 10 lucruri pe care nu le știai despre Premiile Oscar

Actorii Marlon Brando și Robert De Niro sunt singurii din istoria premiilor Academiei Americane de Film care au câștigat o statuetă de aur pentru același rol, iar Cate Blanchett a luat Premiul Oscar interpretând o actriță premiată în trecut de Academie.

Chiar de la prima ediție, care a avut loc în 1929, Galele Premiilor Academiei Americane de Film au oferit momente memorabile. Iată o colecție de recorduri interesante, prevederi ciudate din regulamentul competiției și întâmplări amuzante care s-au petrecut de-a lungul timpului.

Dulce și amar

Sandra Bullock e singura actriță care a primit în același an și Oscarul, și „Zmeura de Aur“ („Razzie“ răsplătește cele mai proaste performanțe actoricești). În 2010, Sandra a fost răsplătită cu un „Razzie“ pentru rolul din „All About Steve“ și s-a dus la gală cu un cărucior plin de DVD-uri cu respectiva peliculă, pe care le-a împărțit tuturor spectatorilor. La mai puțin de o zi după aceea, dobândea Premiul Oscar pentru rolul principal din „The Blind Side“.

Nașii

Marlon Brando și Robert De Niro sunt singurii actori care au câștigat un Oscar interpretând același personaj: Don Vito Corleone („The Godfather“ – 1972 și „The Godfather – Part II“ – 1974).

Segregare și la gală

Hattie McDaniel, prima actriță afro-americană care a primit un Premiu Oscar, a fost nevoită să stea într-o zonă separată de publicul alb la Gala Premiilor Oscar din 1940. Nici ce s-a întâmplat cu statueta primită atunci nu se știe. Într-un articol din Huffington Post se susține că ar fi fost aruncată în apele fluviului Potomac de manifestanții pentru drepturi civile,  în anii ’60, actrița fiind privită ca un simbol al colaborării actorilor afro-americani cu sistemul opresor.

Câștigătorii de Oscar trăiesc mai mult decât actorii nepremiați. Este concluzia unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în 2001 în „Annals of Internal Medicine“. Participanți: 1.649 actori. Concluzia? Durata medie de viață a celor care au primit Premiul Oscar era cu 3,9 ani mai mare decât a celor care nu l-au primit (79,7 ani – 75,8 ani).

Unde își țin premiile? Statuetele de 34 de centimetri și 3,856 kilograme au poposit, de-a lungul vremii, în locuri diverse. Jack Nicholson le ține pe toate trei pe rafturile bibliotecii. Kate Winslet, Emma Thompson, Susan Sarandon, Juliette Binoche, Lionel Richie și Sean Connery susțin că le păstrează în baie. La fel și Jodie Foster pe prima obținută –
„Se potrivește cu robinetele“ –, dar după ce a câștigat-o pe cea de-a doua, le-a schimbat locul, într-o vitrină. Jennifer Lawrence o ține în casa părinților, pe pian. Cher, într-un dulap. Anna Paquin, în uscătorul de ciorapi. Russell Crowe e însă cel mai tare: păstrează statueta obținută pentru „Gladiatorul“ în cotețul puilor. Mulți – printre care Brando, Angelina Jolie, Matt Damon, Jeff Bridges, Cloin Firth – susțin că le-au pierdut.

Se umflă apele

Un studiu publicat în 2013 a arătat că învingătorii plâng din ce în ce mai mult în timpul discursurilor odată cu trecerea timpului. Din motive necunoscute, 71 la sută din cantitatea totală de lacrimi a fost vărsată între 1995 și 2013. Actrițele laureate plâng de două ori mai mult decât actorii aflați în aceeași situație, iar 12 din ultimele 15 actrițe premiate – date valabile în 2013 – lăcrimaseră în timpul discursurilor de acceptare.

Oscar la pătrat

Cate Blanchett a devenit persoana care a luat Premiul Oscar interpretând un alt câștigător de Premiu Oscar, pentru rolul lui Katharin Hepburn din filmul „The Aviator“ din 2004. Oamenii de „umplutură“. La Galele Premiilor Oscar sunt angajați oameni care trebuie să ocupe locurile când invitații se ridică și ies. Potrivit unui astfel de angajat la gala din 2003, acest privilegiu îl pot avea doar cunoscuții membrilor Academiei sau angajații PriceWaterhouseCoopers, firma care se ocupă de numărarea voturilor. Oamenii „de umplutură“ semnează contracte de confidențialitate – nerespectarea lor putând duce la concedierea lor sau a „pilelor“ lor –, trebuie să se supună unui cod vestimentar strict, le este interzis să discute cu actorii și să iasă în vreun fel în evidență.

Cinci „fantome“ nominalizate

De-a lungul timpului, au fost nominalizate pentru Premiile Oscar cinci personaje fictive. „Roderick Jaynes“ și „Nathan E. Douglas“ chiar de două ori, primul pentru montaj, fiind însă un pseudonim al fraților Coen, cel de-al doilea pentru scenariu, în spatele numelui fals aflându-se scenaristul Nedrick Young.

Acesta se afla pe lista neagră a comisiei care investiga „activitățile neamericane“, deci nu avea voie, în mod oficial, să fie angajat ca scenarist. În aceeași situație a fost și Dalton Trumbo, a cărui poveste o puteți afla din „Trumbo“, film în care joacă Bryan Cranston, nominalizat pentru rol masculin principal în acest an.

Al patrulea e Robert Towne, care a semnat scenariul pentru „Greystoke: The Legend of Tarzan“ cu numele câinelui său, P.H. Vazak. A cincea „fantomă“ este fratele geamăn fictiv al lui Charlie Kaufman, Donald, ambii fiind nominalizați în 2003 pentru scenariul peliculei „Adaptation“.

„Controlorii“ galei

Vă amintiți episodul de la Miss Universe 2015, când prezentatorul a anunțat greșit numele câștigătoarei? Ei bine, la Gala Oscarurilor există un plan de rezervă în caz că se întâmplă așa ceva. Cei de la PricewaterhouseCoopers fiind singurii care știu rezultatele încă dinaintea galei, trebuie să memoreze câștigătorii de la toate cele 24 de categorii. Dacă, dintr-un motiv sau altul, o persoană e anunțată în mod eronat drept câștigătoare, ei sunt autorizați să urce pe scenă și să oprească spectacolul. Acest lucru nu s-a întâmplat însă niciodată până acum. 

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă