8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial250.000 de oameni s-au închinat la moaștele Sf. Parascheva, în cele șase...

250.000 de oameni s-au închinat la moaștele Sf. Parascheva, în cele șase zile de pelerinaj

250.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, în cele șase zile ale pelerinajului, care a avut loc la Iași, relatează Mediafax.

Introducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva în catedrală a fost amânată miercuri câteva ore, după ce Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a decis în cursul dimineţii ca pelerinajul să continue, întrucât la rând mai aşteptau aproximativ 2.000 de persoane.

Citește și: VIDEO. Iași: Ponta, huiduit la slujba de Sf. Parascheva. 6.000 de oameni au participat la ceremonie

Pe parcursul după-amiezii, afluenţa de pelerini a scăzut, iar în cursul serii racla a fost reintrodusă în lăcaşul de cult.

Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, adusă la Iaşi de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, a fost de asemenea introdusă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, urmând ca joi dimineaţă să fie dusă la o biserică din cartierul ieşean Cantemir, unde credincioşii se vor putea închina timp de câteva ore.

Citește și: O familie cu 13 copii, premiată de BOR, la 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor

Potrivit autorităţilor ieşene, în cele şase zile de pelerinaj de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi aproximativ 250.000 de credincioşi din întreaga ţară s-au închinat la sfintele moaşte. Rândul de pelerini a măsurat pe tot parcursul pelerinajului între câteva sute de metri şi doi kilometri, timpul de aşteptare ajungând şi la cinci-şase ore.

Un număr de 600 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar 40 de credincioşi au fost transportaţi la spital.

În total, au fost date 80 de amenzi pentru tulburarea liniştii publice, în valoare totală de 12.000 de lei.

Citește și: Iași: 250 de pelerini au leșinat la coada pentru moaște

Aproximativ 6.000 de persoane au asistat, marţi, la slujba de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, îndemându-i pe oameni să plece acasă îmbogăţiţi şi să fie luptători, în acelaşi timp el spunând că s-a simţit jenat că o parte din pelerini nu au avut cazare.

Slujba de Sfânta Parascheva a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi a durat aproximativ trei ore şi jumătate.

La ceremonia religioasă au luat parte şi o serie de politicieni, între care premierul Victor Ponta, care a venit cu soţia sa, Daciana, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precum şi parlamentari de Iaşi.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă