5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFamilia Videanu vrea un cartier de zgârie-nori lângă Palatul Parlamentului

Familia Videanu vrea un cartier de zgârie-nori lângă Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului va fi dominat, ca înălțime, de Catedrala Neamului, dar și aceasta va fi dominată de cele cinci blocuri cu câte 35 de etaje care figurează pe planul de urbanism din Calea 13 Septembrie.

Proiectul imobiliar este lansat de firma Titan Mar, care este deţinută de Adriean Videanu şi Mioriţa Videanu. Experiența lui Adriean Videanu în obținerea de aprobări pentru proiecte de construcții este certă, în condițiile în care el a fost, succesiv, primar general al Bucureștiului, vicepremier pentru Politici Economice și ministru al Economiei.

Cu toate acestea, Planul de Urbanism Zonal (PUZ) “Esplanada”, cunoscut neoficial sub titulatura “Videanu Towers”, elaborat pentru zona Calea 13 Septembrie 162-164, 166 / Șoseaua Progresului 46, a generat deja un număr de peste 50 de procese (după unele surse, numărul acțiunilor în justiție ajunge la 80).

Nu știm dacă instituțiile strategice ale statului, cum ar fi Parlamentul României sau Ministerul Apărării Naționale, au formulat puncte de vedere asupra acestui proiect imobiliar, din ale cărui blocuri ar putea fi țintite, de exemplu, ferestrele de la birourile parlamentarilor sau ale șefilor Armatei. Merită însă amintit că o cale ferată de interes public, aflată cândva de-a lungul terenurilor în litigiu, a fost, treptat, dezmembrată.

Una dintre persoanele care se recunoaște a fi afectată de proiectul imobiliar al familiei Videanu este Bogdan Popescu, directorul general al firmei Calor Srl. – o mică firmă specializată în instalații termice. Terenul cumpărat de familia Popescu, pe care funcționează firma Calor, este adiacent celui pe care Titan Mar vrea să ridice ansamblul de zgârie – nori. Familia Popescu a cumpărat terenul de la fosta întreprindere Vulcan, în anul 1999, iar la acel moment, actele indicau că terenul cumpărat se află pe Calea 13 Septembrie 164.

În mod suspect, proiectul faraonic lansat de firma Titan Mar ar urma să se edifice pe baza unui PUZ situat la adresa “Calea 13 Septembrie 162 – 164, 164 A, C, D, E, G”, adică s-ar suprapune cu terenul deținut de familia Popescu și ocupat de firma Calor.

Bogdan Popescu spune că Miorița Videanu l-a “convocat” de mai multe ori la sediul firmei Titan Mar, pentru a-i cere să-i vândă terenul. Întrucât el a refuzat, Miorița Videanu i-a urat “Să vă ajute Dumnezeu să luați decizia cea bună”, iar apoi au urmat tot felul de șicane și de presiuni – blocarea porții de acces din Calea 13 Septembrie precum și postarea de paznici care aveau pretenția să percheziționeze mașinile și angajații firmei Calor, pe motiv că aceștia ar fi furat marmură de pe șantierul firmei Titan Mar. În mod suspect, o asemenea bucată de marmură stă aruncată lângă gardul care separă cele două terenuri în litigiu – al firmei Calor și al firmei Titan Mar. Bucata de piatră e pe partea lui Titan Mar, de parcă s-ar dori ca un neinițiat să încerce s-o ia de acolo și apoi să fie acuzat de furt.

Pentru rezolvarea “suprapunerilor” de terenuri, firma Calor a făcut apel la calea Justiției, dar procesele au o derulare extrem de lentă și de complicată. Unul dintre procese, care se judecă acum la ICCJ, se referă inclusiv la un fals în acte, în care ar fi implicat un notar.

Compania Titan Mar, căreia i-am solicitat acum o săptămână un punct de vedere asupra acestui litigiu, nu ne-a oferit încă niciun răspuns. La rândul său, Adriean Videanu, pe care l-am contactat telefonic, ne-a spus că nu comentează această chestiune întrucât așteaptă soluția pe care o va da Justiția, și care ar putea fi emisă în următoarele șase luni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Secretarul general al ONU cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a salutat luni adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii prin care se...

Secretarul general al ONU cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a salutat luni adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii prin care se...

CSM București a făcut un nou transfer! Alina Grijseels, „tigroaică” pentru doi ani

Formația de handbal feminin CSM București a anunțat transferul jucătoarei Alina Grijseels, componenta echipei Metz, pe care „tigroaicele” urmează să o întâlnească în sferturile...
Ultima oră
Pe aceeași temă