13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialWashington Post: Comentariul lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai, un ecou...

Washington Post: Comentariul lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai, un ecou al erei comuniste

Atacul preşedintelui la adresa Regelui Mihai a stârnit controverse şi în presa internaţională. Publicaţia americană Washington Post scrie în ediţia online că românii, “care au un mare respect pentru fostul monarh”, au fost şocaţi de gestul lui Traian Băsescu.

“Comentariile lui Traian Băsescu i-au uimit pe români, care au un mare respect pentru fostul monarh, şi care îi ladă rolul în istoria ţării. Poziţia lui Băsescu a fost ca un ecou al erei comuniste în care valoarea Regelui Mihai era minimalizată de către regim, iar rolul lui a fost minimalizat”, se arată într-un articol publicat de Washington Post.

Publicaţia americană mai spune că relaţiile dintre Regele Mihai şi Traian Băsescu s-au stricat după ce Principele Radu, ginerele fostului rege, anunţase că va candida la preşedinţie în 2009.

Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni difuzate de B1TV, că abdicarea Regelui Mihai este un act de mare trădare şi că “dacă a vândut ţara ruşilor nu i se iartă toate păcatele”.

 

“Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaustul împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Antonescu era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?” a comentat Băsescu.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă