UPDATE 15:25: ”Multumesc pentru primire, mi s-a spus că va fi mai rece, dar vremea este bună. Mă bucur să am cinstea de a vedea trupele noastre lucrand impreuna, ultima oara v-am vazut impreuna in Afganistan. In ultimii 25 de ani, i-am cunoscut pe aproape toti liderii romani. Nu cred ca am inteles pe deplin curajul romanilor pana cand nu am vazut trupele romanesti in primele randuri in Irak si Aganistan”, a spus, marți, vicepreședintele Biden, la Baza Aeriană 90.
”Agresiunea rusă ne-a arătat de ce este importantă Alianța Nord-Atlantică. Forțele americane au găsit în România aliați de nădejde. România a fost un partener serios și ferm din prima zi. Natiunile din NATO nu sunt singure, vreau să multumesc colegilor din Romania ca sunt alaturi de noi, ne sprijina”, a mai spus Biden.
”România nu mai este un consumator, ci un furnizor de securitate. Vizita dvs. este importantă pentru români”, a arătat ministrul Apărării, Mircea Dușa, la Baza Aeriană 90, cu ocazia vizitei lui Joe Biden în România.
–
UPDATE 14.54: Vicepreședintele Joe Biden a ajuns la București. Aeronava sa a aterizat pe aeroportul Henri Coandă.
–
Vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, în România a fost pregătită până la cel mai mic detaliu. Air Force Two aterizează marţi la Bucureşti în jurul orei 14.30, iar numărul doi în administrația Statelor Unite ale Americii va rămâne timp de două zile pe pământ românesc.
Ca amploare și greutate, vizita oficialului american a fost depășităî din punct de vedere a măsurilor de siguranță, de cea a președintelui George W. Bush, la summitul NATO de la București, în 2008.
Primul discurs pe care-l va susține Biden va fi la Baza Aeriană Otopeni, imediat după ce va ateriza pe pământ românesc, la începutul unui exerciţiu militar comun al armatei SUA cu cea românească.
Numărul doi al administrației prezidențiale SUA se va întâlni la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, urmând să discute despre răspunsul comunităţii internaţionale la “intervenţia militară ilegală şi la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina”, arată un comunicat de presă al Casei Albe.
Citește și: Vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București. Circulația rutieră, în condiții normale
Joe Biden va discuta şi despre legăturile economice ale României cu SUA şi despre efortul de întărire a securităţii energetice a Europei.
După vizita la București, Biden va pleca în Cipru, unde va discuta timp de o zi cu liderii politici şi religioşi de pe insulă problema conflictului cu Turcia, care a dus la divizarea teritoriului cipriot.
Citește și: Vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București. Măsuri stricte de securitate
Din punctul devedere al rangului, vizita vicepreședintelui american este evenimentul cu cel mai înalt rang diplomatic din ultimii 6 ani, de la prezenţa la summitul NATO de la Bucureşti a fostului preşedinte al SUA, George W. Bush.
Într-un interviu acordat Mediafax, Joe Biden a declarat că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subliniind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia.
Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă "mai dificilă", ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Rusiei şi a ocupării Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidenţiale din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE.
Biden a precizat că, în ultimele săptămâni, SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o serie de măsuri pentru a consolida prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.
Vicepreședintele Biden a afirmat că este vital ca toţi aliaţii NATO să împartă "mai bine responsabilitatea şi să investească din nou în capacităţile militare şi antrenamente", astfel încât Alianţa Nord-Atlantică să rămână o forţă de descurajare credibilă şi eficientă.
În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, vicepreşedintele SUA a recunoscut că România a înregistrat progrese reale, dar a avertizat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor susţine eforturile Bucureştiului de a rămâne "pe drumul cel bun".
”De la ultima mea vizită în România, în urmă cu cinci ani, s-au înregistrat progrese reale în România în ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public. Dar mai sunt lucruri de făcut”, a declarat Biden.
Biden a mai declarat că securitatea şi stabilitatea regiunii depind de existenţa mai multor furnizori şi a mai multor moduri de transport al energiei, întrucât Rusia nu ar mai putea să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor. În acest sens, Biden a mai precizat că SUA colaborează cu ţări din Europa, precum România, pentru a le spori producţia internă de energie prin exploararea resurselor convenţionale şi neconvenţionale de gaze.