17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialVirgil Aldea, suspendat din funcţia de Prim-procuror al Parchetului Sighişoara

Virgil Aldea, suspendat din funcţia de Prim-procuror al Parchetului Sighişoara

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcţia de procuror a şefului Parchetului Judecătoriei Sighişoara, Virgil Horaţiu Aldea, trimis în judecată de DNA, pentru că ar fi încasat ilegal aproape 60.000 de lei de la APIA pentru un teren agricol.

Decizia de suspendare din funcţia de procuror a lui Horaiu Aldea a fost luată, luni, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, informează CSM.

Măsura a fost impusă de punerea în mişcare a acţiunii penale prin rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş îl acuză pe Virgil Horaţiu Aldea de „infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată”, informeaza Mediafax.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, în perioada 2008 – 2011, Aldea Virgil Horaţiu a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) – Centrul Local Sighişoara acordarea de subvenţii, „întocmind patru cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă în care a consemnat, în fals”, că este utilizatorul legal al unui teren agricol în suprafaţă de 26 de hectare pe raza comunei Vânători, judeţul Mureş.

„În realitate, Aldea Virgil Horaţiu nu folosea terenul respectiv, întrucât îl închiriase mai multor persoane fizice de la care a încasat sume de bani cu titlu de chirie. În această modalitate, inculpatul Aldea Virgil Horaţiu a încasat în mod nelegal suma totală de 59.758,52 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au indisponibilizat suma menţionată mai sus”, se arată în comunicat

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Târgu Mureş.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sighişoara, Virgil Horaţiu Aldea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ştia că s-au făcut cercetări în acest caz, dar nu şi că a fost dispusă trimiterea sa în judecată.

El a spus că şi-a păstrat calitatea de administrator al terenului, prevăzută de lege, pentru a solicita subvenţia.

„Eu sunt proprietarul unui teren, împreună cu fratele şi mama mea. Într-adevăr, am permis unui cioban să păşuneze, eu m-am ocupat de curăţirea terenului, deci am avut calitatea de administrator. Am făcut contract la solicitarea lui, să poată face dovada că are drept de păşunat, când se întâlnea cu alţi ciobani, suma prevăzută fiind de 100 de lei pe hectar pe an. Acest aspect e irelevant, întrucât Ordonanţa de Guvern 125/2006 care reglementează situaţia APIA vorbeşte de administratorul terenului, iar eu am această calitate”, a declarat Aldea.

Cele mai citite

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă