O rețea de traficanți de migranți a fost spartă de polițiștii de frontieră și procurorii DIICOT. Gruparea era formată din cetățeni sirieni, români şi bulgari, specializată în traficarea de migranţi, de origine arabă, pe ruta Bulgaria – România – Ungaria înspre state din vestul Europei, cu precădere Olanda şi Elveţia.
Anchetatorii spun că membrii grupării racolau migranţi din centrele de azil aflate pe teritoriul Republicii Bulgaria sau dintre migranţii intraţi ilegal din Turcia şi care doreau să ajungă ilegal în state din vestul Europei.
Odată intraţi în România, migranţii erau preluaţi de către membrii grupării infracţionale care îşi desfăşurau activitatea pe teritoriul României.
Cum funcționa rețeaua de traficanți
Migranţii erau cazaţi în diferite locaţii din Municipiul Bucureşti, iar ulterior erau preluaţi de către alţi membri ai reţelei care îi transportau către frontiera de vest a ţării, unde se organiza scoaterea ilegală din România, pe la frontiera cu Ungaria.
”Din probele administrate rezultă suspiciunea că gruparea era coordonată de inculpatul ALSHEK ALI MOHMAD AMMAR, cetăţean sirian rezident în România, finanţatorul reţelei fiind un cetăţean arab rezident în Germania. Totodată, s-a stabilit că gruparea infracţională era structurată pe mai multe segmente, iar membrii acesteia aveau roluri bine stabilite, desfăşurându-şi activitatea infracţională pe teritoriile mai multor state”, arată poliția de frontieră într-un comunicat de presă.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus măsura controlului judiciar faţă de o persoană şi au luat măsura reţinerii faţă de ALSHEK ALI MOHMAD AMMAR (32 ani), HAIDAR HASSAN (32 ani), BAN ŞTEFAN (46 ani), CIOBANU OVIDIU DĂNUŢ (30 ani) sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunilor de trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzute de art. 263, alin. 1 şi alin. 2 lit. a şi art. 367, alin. 1 din Cod penal, cu aplicarea art. 38, alin. 2 din Codul penal.
Cu privire la inculpatul ALSHEK ALI MOHMAD AMMAR a fost reţinută şi acuzaţia de a fi săvârşit infracţiunea de facilitare a şederii ilegale în România prevăzută de art. 264, alin. 1 din Codul penal.
Procurorii DIICOT- Structura Centrală au solicitat la data 15 mai 2014 Tribunalului Bucureşti luarea măsurii arestării preventive.
În cauză s-a beneficiat, de asemenea, de sprijinul Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei de la Otopeni.