VIDEO: Acte de braconaj, surprinse în Parcul Natural Văcărești. Cum comentează Ministerul Mediului

de Roxana Petre , 26 februarie 2016 - stire actualizata la ora 12:11, 27 februarie 2016
VIDEO: Acte de braconaj, surprinse în Parcul Natural Văcărești. Cum comentează Ministerul Mediului

Asociația Parcul Natural Văcărești a prezentat, săptămâna aceasta, pe Facebook, mai multe clipuri cu acte de braconaj și a cerut Ministerului Mediului să intervină pentru instituirea regimului de arie naturală protejată. În replică, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat, pentru RL, că proiectul care prevede declararea parcului Văcărești arie naturală este în curs de aprobare.

Braconaj în Parcul Natural Văcărești

Două acte de braconaj au fost semnalate, săptămâna aceasta, de administratorii Parcului Natural Văcărești. Primul a fost postat, luni, pe pagina de Facebook, unde administratorii parcului au atras atenția că braconierii scot, zilnic, zeci de kilograme de pește, din parcul Văcărești, lăsând fără hrană păsările și vidrele. 

„Plase întinse pe lac, 22 febr. 2016. Aproape în fiecare zi se întind sute de metri de plase în Văcărești. Și se scot zeci de kile de pește - hrana păsărilor și a vidrelor. Poliția ne-a sugerat că până la introducerea regimului de protecție nu poate interveni mai mult decât cu simple avertismente - inutile dealtfel. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are pârghii legale (Art 9/OUG 57/2007) pentru a introduce de urgență regimul de protecție. Am cerut-o în repetate rânduri. Nu înțelegem de ce legea nu este aplicată. Cu cât decizia este amânată, cu atât natura din Văcărești dispare”, au scris, luni, pe Facebook, administratorii parcului.

 

Plase întinse pe lac, 22 febr. 2016. Aproape în fiecare zi se întind sute de metri de plase în Văcărești. Și se scot...

Posted by Parcul Natural Văcărești on 22 Februarie 2016

Totodată, într-o altă filmare, postată vineri, mai multe persoane sunt surprinse încercând să prindă pește cu plase monofilament, deși pescuitul pe lac este interzis.

 

Pescuit cu plase monofilament, în Parcul Natural Văcărești. Imagini proaspte, luate în data de 24 febr. 2016.

Posted by Parcul Natural Văcărești on 26 Februarie 2016

Cum ajunge o zonă arie naturală protejată

Documentaţia necesară în vederea instituirii regimului de arie naturală protejată de interes naţional trebuie să cuprindă: studiul de fundamentare ştiinţifică; documentaţia cartografică cu limitele ariei naturale protejate, cu evidenţierea categoriilor de folosinţă a terenurilor;  suprafaţa şi situaţia juridică a terenurilor, cu precizarea proprietarilor la data înfiinţării ariei; hotărârile consiliului comunal, orăşenesc, municipal sau judeţean, după caz, de avizare a suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată; avizul Academiei Române.

Astfel, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea regimului de arie naturală este se află „în procedură de avizare internă”. 

În ceea ce privește actele de braconaj, Ministerul Mediului a precizat că ar putea fi preîntâmpinate prin aplicarea prevederilor art.58 lit. a) din OUG nr. 23/2008. Astfel, potrivit actului normativ, pescuitul recreativ sau sportiv fără aviz este interzis, fiind pedepsit cu amendă de la 300 la 600 de lei. 

Ministerul Mediului a mai precizat și că va colabora cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Gărda de Mediu, Poliția și Jandarmeria, pentru prevenirea și combaterea braconajului.

 

Comentarii

 • braconaj?

  27 februarie 2016 20:40

  pai se braconeaza chiar langa Palatul Brancovenesc, Snagov si cam peste tot. Dar cel mai mare dezastru se face pe Dunare si in Delta, aici se da la curent ca ti-e firca sa mai faci baie, iar ministerul mediului....primeste salarii degeaba. Vorba straveche, feriti padurea de padurari...

  raspunde comentariului
 • Un țînțar devenit armăsar la Văkărești... BouIești nu aveți pe-acolo ? ...puteți înființa, aveți cu cine !

  26 februarie 2016 17:47

  O băltoacă nenorocită, transformată de miticii balkanici nevolnici în "Park Națioanal"... Asta, în timp ce adevăratele parcuri naționale sunt defrișate și pustiite de aceiași mitici și de pretinii braconieri ai miticilor.

  raspunde comentariului
  • de rasu su....

   27 februarie 2016 16:01

   E vorba de fonduri de la stat care trebuie mancate de asociatii ecologice. Adevarat ca este doar o baltoaca cu apa nici pana la genunchi unde lumea se putea distra la pescuit pestisori dar asociatiile care mananca bani de la stat au pus mana si pe asta.Statu si politia ar trebui sa aresteze aceste asociatii capusa.

   raspunde comentariului
  • Intrebare

   27 februarie 2016 2:55

   Ai dat cu micii in balta țînțarule! Oare esti chiar tampit-tampit, sau numai faci pe boul?

   raspunde comentariului
 • de rasu lumii

  26 februarie 2016 13:03

  Acolo a fost o groapa de gunoi unde s-au aruncat deseurile de la cutremurul din 77. Apa are adancimea cat palma .Si cineva si-a facut asociatie sa manance banii statului fugarind niste betzivi care braconeaza sa nu moara de foame ca nu mai au de munca la imgb.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design