VIDEO. Mircea Cărtărescu îl critică pe președintele Iohannis: Are o privire de sus, aproape indiferentă etic. Scriitorul s-a arătat deranjat de schimbarea din atitudinea șefului statului

de Roxana Petre , 07 august 2017 - stire actualizata la ora 08:27, 08 august 2017
VIDEO. Mircea Cărtărescu îl critică pe președintele Iohannis: Are o privire de sus, aproape indiferentă etic. Scriitorul s-a arătat deranjat de schimbarea din atitudinea șefului statului

Scriitorul Mircea Cărtărescu l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis, susținând că pare „arogant”, pentru că „s-a distanțat prea mult de oameni și de realitate”.

Prezent la emisiunea „În fața ta” de pe postul Digi24, el a vorbit și despre ceremonia de comemorare a 100 de ani de la lupta de la Mărășești.

 „Nu îmi pot imagina un șef de stat sau un grup de oameni politici într-o țară avansată agitând coliva națională aşa cum s-a întâmplat. Mi s-a părut dizgraţios acel atelaj eterogen care era în jurul colivei: Iohannis, premierul, Dragnea, Tăriceanu etc. Aici va un fel de mică contradicţie între pe de o parte, atitudinea lui Iohannis aia oficială, de lider european care nu a greşit în ultima vreme în chestiuni de politică externă. (...) Pe de altă parte, această întovărăşire... Iohannis se poartă în general în politica internă cam cum se purta Regele Carol I la vremea respectivă faţă de partidele politice de atunci: are o privire de sus, aproape indiferentă etic, politica românească e una, iar viziunea sa de deasupra şi oarecum superioară, la un mod puţin arogant”, a declarat Mircea Cărtărescu.


 

Comentarii

 • romulus

  09 august 2017 6:52

  Domnule Cartarescu,se stie ca unii oameni inteligenti mai dau cu batul in balta.Insa de la dumneavoastra nu ma asteptam sa scrieti asemenea enormitati si as zice ca ar fi mult mai bine pentru dumneavoastra sa mai ganditi putin inainte de a publica asemenea aiureli imbecile !

  raspunde comentariului
 • Lorica

  09 august 2017 0:18

  Scrierile de inceput ale domnului Cartarescu ,daca ar fi fost mai angrenate in realitatea noastra, poate ar fi determinatmaturizarea mai rapida a societatii.

  raspunde comentariului
 • Are p semnificatie chestia cu coliva....dar nu este pt cei desprinsi de traditii si alte insusiri spirituale ale poporului roman.Mai bine ai ramane rezervat sau varsta nu-ti permite!

  08 august 2017 22:23
 • Zarzarel

  08 august 2017 15:47

  Mumai un prostavan pseudotelectual poate spune despre Vesnica Pomenire a eroilor neamului drept atalaj eterogen deasupra colivei,un om fara o minima pregatire teologica.Vreau sa multumesc personal clasei politice romanesti ca au razbatut in neam atigand din trup in trup acea coliva precum au razbatut acele cete de feciori cu piepturi dezvelite la baioneta acu 100 de ani,chiar si pt libertatea stupida de a tevcrede intelectual o clipa si mai efemera.Sincer multumesc sibsa fie primita pomana sunt extrem de multi.Iar noi pomenim si sas si german si ungur si rus si brav roman.Au trait in vremuri ce depasesc mintea lui Cartarascu.Din cauza asta voi duminica ati razbatut,inviindui v-ati ridicat la nivelul lor,me-ti ridicat la nivelul lor greu de atins.Traiasca Romania.Dumnezeu e cu noi.

  raspunde comentariului
 • Doru

  08 august 2017 13:54

  Da ! Catarascu are dreptate , era mai frumoada si interesanta mahalaua de pe timpul lui Basescu. Basca ca pe atunci se tinea cont si de ... pupat fund...

  raspunde comentariului
 • dusu

  08 august 2017 12:53

  candidatul etern al rominilor ptr Nobel zice intr o alta fitzuica Referendumul pentru familia tradiională este total dizgraios i lipsit de temei" frati romini ! daca persoane care au o imagine atit de primitiva despre realitatea romineasca ,va este candidat, atunci nu ma mir cum sinteti voi Cum sa n aiba temei ma poetule ? un partid exista prin ideologia lui ! iar ce idei sustine ca ar ajuta comunitatea, aduce votanti de partea lui ! el,partidul, trebuie sa stie ce i doare pe romini ! jaba va tot dati dupa plop ma regatene ! intoleranta va este caracteristica ! da macar daca ati fi deschisi la minte ati masura o si ati putea sa intrati in mileniul trei

  raspunde comentariului
  • dusu

   08 august 2017 14:35

   domnule Aluas haideti sa pastram decenta ce se cuvine cind vorbim de tragedia la care am fost partasi !SAS de-al nostru !!? mie imi suna la fel cum vorbesc regateni fara rusine oare ce am facut noi sa aratam macar ca nu sintem la fel cu cei de peste munti ? lunar pierdeam cite un coleg de scoala sau auzeam ca si vecinul Hans pleaca ! PLEACA !!??bine,noi eram copii ,dar parinti cumparau de la ei ce aveau prin casa stiind ca oameni sint nevoiti sa vinda ieftin ! casa sigur raminea la organe ! si inca un frate de peste munti devenea vecinul nostru mai murdar ,putin hot, dar frate ! mai mare ha ha

   raspunde comentariului
 • Lucian

  08 august 2017 8:18

  O prezentare obiectiva a domnilui Cartarascu. Se vede treaba ca unii au si uitat conjunctura in care Johannis a ajuns presedinte un vot anti Ponta, nimic altceva. Un vot pt care romanii din diaspora au stat ore in sir in ploaie, vant, frig!

  raspunde comentariului
  • Gaga

   08 august 2017 11:40

   "catindatul", fara noroc, la tot felul de nobelituri, acest tip care confirma teoria darwinista a originii omului, besenist de frunte, face "consideratiuni" de doi-bani, dupa cum este obiceiul la soroseii de pripas !

   raspunde comentariului
 • Marius_Rapidus

  08 august 2017 7:54

  Asa se vede un om cu colana vertebrala dreapta dupa ce te-ai obisnuit cu ciocoi cocosati si cocarjati de nesfarsite temeneli si compromisuri.

  raspunde comentariului
 • Maria D

  08 august 2017 7:14

  Alaturarea Johannis, Dragnea..etc nu peprezinta nimic mai mult decat rezultatul unor alegeri democratice.Ne place sau nu ..nu conteaza.Acesta este adevarul.Leganatul colivei este un obicei care sper sa dispara , pe cat de fara sens pe atat de ridicol.Da.. sa vezi un Presedinte " leganand " ..coliva ..nu este exact ceea ce iti doresti.Greu de inteles.Omenirea evolueaza ..si noi impreuna cu ea.Intoarcerea armelor spre Johannis nu are sens.Raspunsul meu catre d-nul Cartarescu exista chiar in articol.Eu ii transmit d-nului Caratarescu " politica românească e una, iar viziunea " d-voastra a d-nului Cartarescu "de deasupra i oarecum superioară, la un mod puin arogant nu ajuta.

  raspunde comentariului
 • DanT

  08 august 2017 6:36

  Florin Cartarascu are o viziune personală despre politică. Ar fi bine dacă ar înțelege ce presupune politică. La fel ca în cazul Băsescu, dumnealui confundă realitatea cu ce i-ar plăcea dânsului să fie.Mai bine s-ar abține, are un nume care influențează opiniile. Pe lângă politica făcută de penali, ne mai lipseau păreri care să zăpăcească publicul și așa dezorientat.

  raspunde comentariului
 • dusu

  08 august 2017 0:17

  romini au un complex de inferioritate care de altfel ii motivat la inceputul presedintiei,regatenilor nu le placea ca nu vorbeste destulfrati romini ! dora voi l ati ales ca i neamt !nu ca era liberal ! ha ha si amu iesiti in lume cu el ca i singuru care nu fura sa va faca de ris ca altfel sperantele voastre de relatie strinsa cu Merkel s au stins, ha ha chiar daca mitomanu ,sa va faca pe plac ,s a adresat cu Angela

  raspunde comentariului
  • Ai febra?de data asta l-a descris bine...chit ca nu-mi place mrxistu cartarescu...

   08 august 2017 6:21

   .

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design