8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVictoria Nuland: “Nu este deloc clar pentru mine care e traiectoria viitoare”...

Victoria Nuland: “Nu este deloc clar pentru mine care e traiectoria viitoare” a guvernului român

“E îngrijorător când sunt atacuri la independenţa justiţiei”, acesta a fost principalul mesaj transmis astăzi de către adjuncta diplomaţiei american Victoria Nuland, premierului Victor Ponta. Declaraţia înaltei oficiale de la Washington se referă indirect la poziţia primului ministru faţă de verdictul final al Înaltei Curţi prin care Adrian Năstase a fost condamnat pentru a doua oară la închisoare pentru luare de mită şi şantaj în formă continuă, verdict pe care Victor Ponta la etchetat ca fiind “politic”.

Reprezentanta Statelor Unite a considerat “o întâmplare” faptul că a venit în România într-o în care premierul român “avea alte obligaţii”. Potrivit unor surse bine informate, Victor Ponta ar fi refuzat, însă, întâlnirea cu Victoria Nuland, pentru a nu fi nevoit să explice imixtiunile în justiţie, încercările coaliţiei de guvernământ de acorda o super imunitate parlamentarilor prin modificarea Codului Penal şi punerea pe agenda publică a proiectului de lege privind amnistiera şi graţiere.

“E îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuţie independenţa justiţiei” a mai avertizat Nuland, explicând că nu va comenta cazurile particulare, dar subliniind că “justiţia independent e esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă”

Din declaraţiile făcute de numărul 2 al diplomaţiei americane rezultă că Statele Unite au cerut din partea guvernului asigurări că oficialii de la Bucureşti au înţeles că trebuie să respecte independenţa pentru ca România să continue să aibă relaţii privilegiate cu Washingtonul. Cu toate acestea Victoria Nuland a spus apăsat că “este foarte important ca cetăţenii României să insiste asupra respectării statului de drept, asupra necesităţii transparenţei şi bunei guvernări”

Adjuncta şefului diplomaţiei americane a adăugat că a fost informată în ultimele 24 de ore despre “posibilele soluţii de vitor”, dar că nu i-a fost “deloc clar” care este “traiectoria viitoare” în legătură cu ce-şi doreşte guvernul de la Bucureşti în privinţa luptei cu marea corupţie.

Nuland: Este îngrijorător cand sunt atacuri la adresa independenţei Justiţiei

Oficialul american Victoria Nuland îi îndeamnă pe români să apere independenţa Justiţiei, transparenţa şi o bună guvernare. Asistentul secretarului de stat pe afaceri europene şi euroasiatice, la întâlnirea cu reprezentanţii presei şi ai societăţii civile, a declarat că SUA susţine o presă liberă, o justiţie independentă şi că în SUA există îngrijorări ori de câte ori Justiţia din România este atacată.

La întrebarea presei despre cum comentează faptul că premierul Ponta a acuzat abuzuri ale Justiţiei, prin asemănarea condamnării lui Adrian Năstase cu aceea a Iuliei Timoşenko din Ucraina, Nuland a declarat că nu va comenta cazuri individuale, dar că “este îngrijorător cand sunt atacuri la adresa independenţei Justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa Justiţiei”, că politicul nu trebuie să comenteze deciziile Justiţiei şi că este importantă lupta anticorupţie.

Principalul mesaj pentru guvernul român transmis de Nuland a fost că “SUA vor o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată, cât mai democratică; să fie marele nostru aliat în aceasta zonă”.

Nuland a mai spus că a discutat în România despre “preocupările centrale – continuarea întaririi şi aprofundării statului de drept, a luptei împotriva corupţiei, creşterea transparenţei”, şi a transmis că SUA vor continua să susţină presa liberă din România.

Declaraţiile principale ale Victoriei Nuland la întâlnirea cu presa

Despre relaţia guvernului cu presa:

Victoria Nuland: “SUA consideră oriunde în lume că presa liberă e fundamentală. Relaţia între guvern şi media trebuie să fie transparentă. SUA au un angajament aici in Romania pentru a sustine presa liberă si vom continua să facem asta”.

Despre mesajul pentru Victor Ponta, care a atacat Justiţia:

Victoria Nuland: “Premierul a fost primit de vicepresedintele Biden nu demult, a fost o vizita bună. Sînt încrezatoare că mesajele transmise ministrului de Externe vor fi transmise mai departe. Nu voi intra în dezbaterea interna din România”

La finalul dialogului cu jurnaliştii, Victoria Nuland a spus: “SUA îşi doreşte ca România să fie puternică şi democratică”. După întâlnirea cu presa, oficialul american a părăsit România.

Procurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru SUA?

Vineri seara, la ora 19,00, Victoria Nuland s-a întâlnit şi cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu care a avut un dialog lung, de circa o oră.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ca şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, nu au fost invitaţi la convorbirile cu oficialul american. Acest lucru poate însemna că actualul procuror general al României şi şeful CSM nu sunt consideraţi parteneri credibili pentru SUA.

„SUA manifestă un interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, Justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România”

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pe afaceri europene şi euroasiatice, a declarat la Bucureşti, după întâlnirea cu ministrul de externe Titus Corlăţean, că “Statele Unite manifestă un interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, Justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România”

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei comune de presă a oficialului american Victoria Nuland şi a ministrului român de Externe, Titus Corlăţean.

Titus Corlăţean a anunţat că pe agenda discuţiilor au fost relaţiile bilaterale România -SUA, colaborarea pe teatrele de război, în cadrul NATO, inclusiv Afganistan, discuţii despre interese comune în relaţiile cu UE, despre parteneriatul direct cu SUA, despre Republica Moldova. “Manifestăm interes pentru consolidarea statului de drept în România” a mai spus Corlăţean.

La rândul ei, Victoria Nuland a anunţat că a discutat cu ministrul român despre scutul antirachetă din România, despre acordul de liber schimb dintre SUA şi România, atât la nivel economic, dar mai ales despre consolidarea statului de drept în România şi despre transparenţă, de care SUA sunt foarte interesate.

Fragmente din declaraţia Victoriei Nuland

“(…) este un an foarte important 2014, atat din punct de vedere al relaţiilor economice bilaterale cât si din punctul de vedere al relaţiilor economice a SUA cu comunitatea europeana. Ştiti ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb intre SUA si UE, din Los Angeles pana in Lituania, cum imi place sa spun. Aceste acord va aduce locuri de munca si crestere economica pentru popoarele noastre.

România creşte din nou, Europa creşte. Nu este suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci trebuie sa si demonstram popoarelor noastre ca atunci cand lucram impreuna suntem cu totii mai prosperi, iar lumea este mai libera si mai deschisa si ofera mult mai multe oportunitati. Acest acord transatlantic de liber schimb intre UE si SUA este un factor cheie pentru parteneriatele economice intre SUA si Romania”.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă