13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta: În șapte ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA,...

Victor Ponta: În șapte ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA, toți liderii români au dat din gură mult și au făcut fix nimic

Fostul premier Victor Ponta susține că, în șapte ani e la semnarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, toți liderii români „au dat din gură mult” și „nu au făcut nimic” în domeniul Apărării.

„În șapte ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA, toți liderii români au dat din gură mult și au făcut fix nimic, cu două excepții: 1. Decizia Guvernului din 2013, prin care am achiziționat și plătit modernizarea celor 12 avioane multirol F16 (acum toți își fac poze și se laudă cu ele), 2.  Munca efectivă a Guvernului pentru infrastructură și operaționalizarea bazei de la Deveselu (aici în mod special s-au implicat Mircea Dușa, Gabi Oprea și Liviu Dragnea, dar niciunul nu a fost invitat la ceremonia de deschidere). În rest vorbe, minciuni, aberații și iar multe vorbe”, a scris Victor Ponta, duminică, pe Facebook.

În opinia sa, Guvernul și Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar trebuia să ia alte două decizii. „Pentru că suntem săraci și trebuie să cheltuim banii și cu o gândire pragmatică achiziționăm tehnică de luptă doar de producție americană! Nu suntem nici bogați ca Arabia Saudita și nici nechibzuiți că Grecia să luăm de la toți. Ne ținem de cuvânt și de o logică strategică și primul lucru cumpărăm a două escadrilă de avioane F16 (plus, dacă se poate, Rachete defensive Patriots), că să contăm în secolul XXI, nu în războaie care nu vor mai exista decât în cărțile de istorie. Asta înseamnă gândire strategică și decizii în interes național. Altfel, vom continua să mutăm steagurile la conferințele de presă și să scufundăm nave rusești cu vapoare cu oi!”, a mai scris el.

În opinia fostului premier, americanii așteaptă de la liderii români decizii și bani investiți în dotările militare, în condițiile în care SUA este singurul aliat al României care poate să și livreze securitate.

„Americanii așteaptă decizii și bani — cu recunoștința ați văzut ce mult mi-a <<mulțumit>> mie și celor din PSD dl Ambasador Klemm că am luat F16 și am făcut Deveselu  (…) În stilul nostru de bășcălie (la care categoric putem fi campioni mondiali) unii ar putea spune că e clar că nu ne trebuie corvetele pe care Cioloș dorea să le cumpere la preț dublu din Olanda/ și nici transportoarele blindate pe care niște smecheri suspuși și transpartinici tot ne împing să le luăm din Germania — de parcă ne pregătim iar pentru al Doilea Război Mondial sau vrem neapărat să oferim ținte de antrenament pentru rachetele și aviația altora. Însă pe 24-25 mai la Bruxelles are loc Summitul NATO / noi vom fi reprezentați <<activ și dinamic>> de domnul Iohannis, care va fi pomenit în știri doar dacă iar mută din greșeală steagul Marii Britanii. Altfel vorbele goale ale doamnei Dobrovolschi și gata. Ori singurul nostru aliat militar care poate să și livreze securitate (vorbesc de SUA) așteaptă mai mult de atât. Promisiunile și ale președintelui și ale Guvernului (normale) ca și ale unor lideri politici (cam ridicole) care vor să se arate că ei decid sau fac concurs de proamericanism nu sunt suficiente", a mai spus el.

 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă