7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUnitatea multinațională NATO de pe teritoriul României va fi brigada de infanterie...

Unitatea multinațională NATO de pe teritoriul României va fi brigada de infanterie de la Craiova. Alianța va executa în România și antrenamente comune ale aviației și marinei

Brigada multinațională NATO de pe teritoriul României va avea, drept principală componentă, Brigada 2 Infanterie de la Craiova, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

“Ministerul Apărării Naționale a decis care unitate din România se va constitui în această Brigadă Multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine, care va prelua rolul de Brigadă Multinațională. Această Brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa, în consecință, și Brigada Multinațională”, a declarat președintele Iohannis, marți seară, după încheierea ședinței CSAT.


Citește și: România va conduce brigada multinațională NATO din sud-estul Europei

“NATO va avea o brigadă multinațională în sud-estul Europei, a cărei conducere va fi asigurată de România. 

Acest proiect a fost analizat la Bruxelles în cadrul întrevederii miniștrilor Apărării din România și Bulgaria, Mihnea Motoc și Nikolai Nencev.

Cei doi miniștri “au salutat eforturile de creare a unui comandament de divizie multinațional pentru flancul de sud-est al NATO și au discutat inițiativa de a forma o brigadă multinațională în NATO, cu România ca națiune – cadru”, a anunțat Ministerul Apărării de la Sofia”.


Desemnarea brigăzii de la Craiova drept principală componentă a unității multinaționale a fost aprobată marți de CSAT sub forma unui document intitulat “Constituirea și operaționalizarea Brigăzii Multinaționale pentru dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței Aliate înaintate adaptate”.

Decizia privind constituirea pe teritoriul României a unei brigăzi multinaționale NATO, brigadă care va fi condusă de România, a fost aprobată la ultimul summit NATO de la Varșovia, a confirmat, marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner.

“Pornind de la succesul avut în finalizarea instalaţiei antirachetă de la Deveselu, cei doi parteneri vor coopera bilateral şi în cadrul NATO în vederea implementării rapide şi integrale a angajamentelor asumate la Summitul de la Varşovia până în 2017”, precizează comunicatul lui Mark Toner.

Potrivit deciziilor adoptate la această reuniune, în paralel cu funcționarea brigăzii multinaționale NATO, membrii Alianței vor executa antrenamente comune ale Forţelor Aeriene şi maritime.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă