7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUnde merg politicienii, în prima zi de școală. Iohannis: Nu ajută cu...

Unde merg politicienii, în prima zi de școală. Iohannis: Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la cele locale, de la un guvern la altul

UPDATE 11.00: FOTO Carmen Iohannis a participat la deschiderea anului școlar, la liceul la care este dirigintă

Mesajul președintelui Iohannis, în prima zi de școală: Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu

 

10.44: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost prezentă, luni, la liceul cu profil agricol „Viaceslav Harnaj”, potrivit Mediafax.

„Aici (Colegiul Agricol „Viaceslav Harnaj” – n.red.) vin foarte mulţi elevi nu doar din Municipiul Bucureşti, ci şi din judeţul Ilfov. Vă felicit că aţi ales acest profil, care este de viitor, pentru că o ţară fără specialişti în agricultură, în ecologie, nu cred că este o ţară care poate fi competitivă la nivel european. Acest liceu de tradiţie care a fost înfiinţat acum 46 de ani are şi o secţie unică, un profil unic, mă refer la cel apicol. Cu sprijinul cadrelor didactice de la acest liceu, există şi o secţie cu foarte mare cerere şi mă refer la cea de gastronomie şi o secţie unde sunt pregătiţi specialiştii în a îngriji animalele de companie”, a spus primarul Capitalei.

Ea a mai spus că liceul a primit o finanţarea de trei milioane de euro, bani care au fost destinaţi construirii unei săli de sport şi reabilitării unui corp de clădire.

„Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 au realizat o investiţie în acest liceu de aproape trei milioane de euro. Anul acesta, în primăvară, a fost dată în folosinţă sala de sport şi a fost reabilitat corpul central al acestui liceu. Consider că toate investiţiile în educaţie nu reprezintă bani pierduţi, ci dimpotrivă, cea mai bună investiţie este în educaţie. Un proiect extrem de important pentru acest liceu este ferma liceului care se va construi, sperăm, în scurt timp. Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 au transmis cererea Guvernului României de a acorda trecerea în patrimoniul iniţial al Consiliului General şi apoi în administrarea Consiliului Primăriei Sectorului 1, a unei suprafeţe de teren aflată tot în Nordul Capitalei, acolo unde elevii şi profesorii vor putea desfăşura activitate practică”, a mai spus Firea.

 10.20: Președintele Klaus Iohnnis a vorbit despre problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ din România.

„Mă bucur să mă aflu astăzi aici.. Vă doresc mult succes în noul an școlar în acest colegiu cu o tradiție bogată. Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt la fel de bune peste tot ca în colegiul vostru. Există mulți elevi care încep școala fără a avea manuale pe bănci, mulți elevi care nu pot începe școala în condiții decente sau ale căror școli nu sunt pregătite pentru începerea anului școlar (…). O mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcționali. Deși pot citi, nu pot înțelege substanța unui text scris. O altă problemă este abandonul școlar – nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la cele locale, de la un guvern la altul sau de la școală la familie”, a spus președintele Klaus Iohannis.

09.45: Ministrul Educației, Liviu Pop, a afirmat că educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică.

„Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. Și cum calitatea resursei umane este esențială, vrem să dedicăm acest an școlar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru copiii României. Vă adresez, așadar, cu cea mai înaltă considerație, un mesaj simplu: este menirea noastră, a profesorilor, să insuflăm elevilor iubirea de carte, să-i ajutăm să descopere acest vast univers al cunoașterii. Iubiți și respectați elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit și nouă, de-a lungul timpului, generații de dascăli. Sănătoși să fiți și deschiși tuturor provocărilor didactice care au darul de a eficientiza învățământul românesc", a transmis Liviu Pop.

Potrivit acestuia, eficiența intervențiilor, dar și realizarea dorințelor profesorilor nu pot fi atinse decât prin politici publice integrate, îndeosebi între domeniul Educației, al Sănătății și cel Social, în general, și prin eforturi susținute ale fiecărei comunități în parte.

„Vă invit, așadar, să descoperim ce putem învăța fiecare … învățându-i pe ceilalți și, astfel, să reușim să creștem împreună! Orice început de an școlar înseamnă speranțe și emoții atât pentru copiii care pășesc timid, pentru prima dată, într-o sală de clasă, cât și pentru elevii care revin în mediul școlar familiar. În aceeași măsură, înseamnă speranțe și emoții pentru părinți și pentru noi, dascălii. Înainte de a fi ministru, am fost profesor, așa că, dumneavoastră, profesorilor, vă cunosc bucuria de a preda. Înainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, așa că vă cunosc și vouă, școlarilor, dorința de a învăța. Însă experiența acestor ani m-a ajutat să înțeleg că, doar sub o atentă îndrumare a profesorului, elevul poate atinge un nivel de pregătire optim, care să-i asigure succesul școlar. În același timp, este valabilă și reciproca: doar cu sprijinul elevului, profesorul își poate împlini pe deplin menirea", arată ministrul Educației.

Adresându-se elevilor, Liviu Pop spune că ei sunt cei mai importanți pentru părinți și profesori. „De aceea facem toate eforturile pentru a avea condiții care să vă ajute să vă concentrați forțele pentru a învăța și implicit pentru a ne demonstra că sunteți mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce și chiar elimina lipsurile din sistem. Vreau să vă văd în școli primitoare, în siguranță și cu manuale pe bănci. Îmi doresc ca acest nou an școlar să reprezinte o rampă de lansare către îndeplinirea viselor voastre", a adăugat ministrul.

El a avut în mesajul său și o rugăminte către părinți. „Mă adresez dumneavoastră cu marea rugăminte de a veni în ajutorul copiilor, dar altfel decât ați făcut-o, unii, până acum. Supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, așa că vă provoc să le dați șansa de a-și pune imaginația la lucru. Vă rog să le oferiți uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții. Vă doresc ca noul an școlar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor maxime sau a notelor de zece primite de copiii dumneavoastră, iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară atât la școală, cât și acasă, pentru că astfel veți fi cei mai fericiți părinți", a transmis ministrul.



Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Liceul „Gheorghe Şincai" din București. Ministrul Educației, Liviu Pop, va fi prezent la o şcoală din judeţul Maramureş. Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, va merge la o unitate de învățământ.

La Liceul „Gheorghe Șincai”, unde va fi prezent șeful statului, ceremonia de deschidere a noului an şcolar este programată să înceapă la ora 10.00. 

Anul trecut, Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului şcolar la liceul „Mihai Eminescu", iar în 2015 a mers la  Colegiul Economic „Ion Ghica" din Târgovişte.



Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, va fi prezent la inaugurarea unei grădinițe din Vişeu de Jos, judeţul Maramureş, construită prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). După aceea, va participa şi la inaugurarea sălii şcolare de sport din comuna Petrova.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, va merge la Colegiul Agricol „Viaceslav Harnaj".

Totodată, parlamentarii vor avea activitate în teritoriu luni, pentru a putea participa la deschiderea anului școlar, conform anunțurilor făcute săptămâna trecută de reprezentanții celor două Camere. Marți, deputații își vor desfășura activitatea după programul zilei de luni, iar miercuri, după cel de marți, potrivit secretarului acestui for, Ioana Bran.

Liderii PSD, PNL şi ALDE nu au precizat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an şcolar. Nici premierul Mihai Tudose nu a anunțat dacă va participa la vreo ceremonie.

Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar vor începe luni cursurile anului școlar 2017-2018. Dintre aceștia, 165.000 sunt elevi de clasa pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de grădiniță. 

Cursurile noului an școlar însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Structura noului an școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 — 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 — 15 iunie 2018). Elevii de clasa a V-a vor învăța în prima parte a semestrului I după un Compendiul introductiv pentru gimnaziu până la finalizarea manualelor necesare acestei clase.

Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă