23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un TAB s-a scufundat în Dunăre în timpul exercițiului Saber Guardian....

VIDEO. Un TAB s-a scufundat în Dunăre în timpul exercițiului Saber Guardian. Trei militari au reușit să se salveze. Explicația Ministerului Apărării: S-a infiltrat apă în transportor. Inundarea unui TAB era un accident luat în calcul

UPDATE 15.00: Ministerul Apărării Naționale (MApN) susține, într-un comunicat, că echipajul transportorului care s-a scufundat în Dunăre a raportat infiltrarea apei în TAB, însă nu a fost posibilă evacuarea pe loc. Pe de altă parte, MApN susține că scufundarea unui TAB are face parte "din gama de situații tactice luate în calcul de planificatorii exercițiului".

”Echipajul unui transportor amfibiu blindat TAB-77 a raportat infiltrarea apei în interiorul transportorului în cadrul secvențelor de instruire ale exercițiului 'ARGEDAVA SABER 17', desfășurat pe malul drept al brațului Borcea, în zona localității Bordușani, în data de 15 iulie, pe timpul exersării procedurilor de traversare a cursului de apă. Evenimentul face parte din gama de situații tactice luate în calcul de planificatorii exercițiului. Echipajul transportorului și forțele de sprijin special destinate pentru această situație au pus în aplicare procedurile de salvare și evacuare a personalului, care au funcționat conform standardelor și baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operațiuni. Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unității, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă”, precizează MApN. 

Ministerul Apărării mai arată și că transportorul scufundat va fi recuperat în perioada următoare, cu ”utilaje funizate de un operator specializat civil”.

În tot acest timp, navigația pe brațul Borcea s-a desfășurat în siguranță, locul de scufundare fiind balizat conform procedurilor, iar căpitănia portului Fetești a fost informată, mai susține MApN. 


Un TAB s-a scufundat, în Dunăre, în timpul exercițiului NATO, Saber Guardian 17, potrivit Digi24. Incidentul a avut loc cu câteva zile înainte, în localitatea Burdușani. Dispozitivul militar era operat de trei militari care au reușit să se salveze în ultima clipă. Militarii români și străini vor desfășura exerciții "pe cursuri de apă în 16 și 21 iulie". Incidentul a avut loc în data de 16 iulie. 



Citește și: Armata are restanțe de ani de zile în domeniul înzestrării. Programele de înarmare costă 9,3 miliarde de euro. Cei mai mulți bani îi dăm pe rachetele Patriot

Ministerul Apărării Naționale derulează, în anul 2017, opt programe majore de înzestrare destinate Armatei Române, cu o valoare totală estimată la 9,3 miliarde de euro, iar realizarea acestora devine plauzibilă în condițiile în care MApN are alocat, abia acum, un buget de 2 la sută din PIB.


Saber Guardian 2017 (SG17) este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre. La SG17 vor participa 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

SG17 va începe cu activităţi de relaţionare ale militarilor români și americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Brașov. Militarii vor organiza expoziții de tehnică sau ceremonii militare în localitățile Arad și Sinaia (11 iulie), Ploiești (12 iulie), Sibiu (13 iulie) și Râmnicu Vâlcea și Slobozia (14 iulie).


Ultimul accident grav în care au fost implicați militari din Armata Română s-a produs acum trei săptămâni în județul Argeș. La acel moment, un autocamion s-a răsturnat iar trei militari din trupele de vânători de munte au murit în accident.

Ministrul Apărării a anunțat, la acel moment, că autocamionul era vechi și că MApN are un plan de a cumpăra autocamioane noi.

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă