21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Primărița Gabriela Firea a înlăturat un monument din Piața Revoluției. Motivul...

FOTO. Primărița Gabriela Firea a înlăturat un monument din Piața Revoluției. Motivul este subiectiv: are un caracter ofensator. Artista semnată pe lucrare susține că nu-i aparține obiectul de artă

Primăria Capitalei a înlăturat un monument amplasat în Piața Revoluției din Capitală, după ce mai mulți cetățeni au sesizat autoritățile, pe motiv că lucrarea de artă ar avea un caracter ofensator, informează News.ro.

Astfel, reprezentanții primăriei au anunțat că vor cere ca tema fiecărui eveniment cultural-artistic desfăşurat în spaţiul public să fie insoţită de ilustraţii, pentru a se evita crearea de controverse.

Kartell Media a amplasat, în Piața Revoluției, o lucrare de artă care face parte din proiectul Kulturama. Spaţiul expoziţional temporar din zona Pieţei Revoluţiei (cuprins între strada Academiei – Calea Victoriei şi strada Dem I. Dobrescu) a fost reglementat printr-un parteneriat încheiat, pe 7 martie 2016, între Kartell Media & Events SRL Bucureşti şi Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti.

Scopul acestui parteneriat îl constituia „susţinerea proiectului Kulturama”, care sprijină, promovează şi ajută la dezvoltarea tinerilor artişti din Bucureşti, aşa cum se specifică în protocolul de parteneriat. Primăria Capitalei precizează că organizatorul era obligat să furnizeze Prefecturii Municipiului Bucureşti, în calitatea sa de partener, toate informaţiile necesare organizării şi desfăşurării acestui proiect.

În baza acestui parteneriat, comisia pentru organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice a aprobat în martie 2016, prelungit ulterior, evenimentul de artă vizuală Kulturama, din Piaţa Revoluţiei, în cadrul căruia „se vor prezenta lucrări personale ale tinerilor artişti”. Având în vedere că în actualul regulament al comisiei nu este prevăzută obligaţia solicitantului de a prezenta, la momentul cererii autorizaţiei, ilustrări de tema, evenimentul a fost aprobat de membrii comisiei, care s-au bazat pe bună credinţa a expozanţilor.

„Subliniem că, dacă ar fi existat cea mai mică suspiciune că această lucrare poate ofensă cetăţenii, nu se punea problema acordării autorizaţiei”, au transmis reprezentanţii primăriei.

În noul regulament, la care se lucrează în prezent, se va solicita, în mod expres, ca temă fiecărui eveniment cultural-artistic desfăşurat în spaţiul public să fie însoţită de ilustraţii, evitându-se situaţii similare, a anunţat municipalitatea.

Opera de care toată lumea se dezice

Opera controversată din Piaţa Revoluţiei este denumită “Închisoarea vieţii”, iar Ministerul Culturii susţine că sculptura ar aparţine artistei Raluca Ghideanu. La scurt timp, a apărut şi declaraţia artistei care susţine că nu are nicio legătură cu această lucrare, dezincându-se de operă printr-un comunicat de presă, susţinând că s-a adresat deja poliţiei şi altor organe competente ca să rezolve de urgenţă această situaţie.

“Vreau să clarific această situaţie: nu este vorba despre o lucrare a mea, ci este vorba despre o lucrare cu autor necunoscut la care a fost adăugată o plăcuţă de la o lucrare a mea anterioară. Mă dezic complet şi total de lucrarea care se află în prezent în Piaţă Revoluţiei şi de orice mesaj artistic sau de altă natură ar putea să trasmită această. M-am îndreptat către Poliţie şi alte organe competenţe că să rezolve de urgenţă această problemă”, transmite Raluca Ghideanu într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său.

“Opera de artă” deranjează trecătorii

Primăria şi-a motivat decizia de a înlătura monumentul din Piaţa Revoluţiei prin faptul că cetăţenii sunt deranjaţi şi jigniţi de această lucrare, pe care au calificat-o drept vulgară.

Răzvan Chiruţă, redactorul şef al publicaţiei România Liberă a declarat ceea ce mulţi gândesc: opera de artă prinde un anumit contur doar în mintea “înfierbântată” a anumitor persoane.

“Primăria Capitalei a îndepărtat un obiect de artă din centrul oraşului pentru că ar fi avut, cică, un caracter sexual. În primul rând că obiectul respectiv semăna cu un penis numai în mintea înfierbântată a unor ziarişti. În al doilea rând că multe opere de artă ale lumii ar fi dispărut, pe acest argument, dacă am fi avut în ultimele două milenii primari şi ziarişti ca cei de azi“, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Mălin Bot, redactorul-şef online al publicaţiei România Liberă propune o nouă direcţie de discuţie pentru controversatul scandal. Dincolo de ceea ce înţelege fiecare, care este statutul legal al acestui obiect amplasat în spaţiul public? Este amplasat legal? Dacă Primăria a oferit autorizaţie pentru a fi poziţionat în Piaţa Revoluţiei, de ce, tot această instituţie îl îndepărtează?

Discuția nu e despre ce simbolizează pentru Firea sau alte persoane opera de arta. Asta e ceva profund subiectiv. Percepția e influențată puternic de cultura fiecăruia, de educație, de mentalitate și chiar de obsesiile unora.

Discuția ar trebui sa fie despre legalitate. E legal amplasata acolo? Dacă da, nu e normal sa fie îndepărtată pentru ca primărița noastră evlavioasa de carton vede lucruri în forma ei.

Dacă e ilegal amplasata, trebuia îndepărtată pentru asta, nu pentru ce ar putea sau nu sa reprezinte“, scrie Mălin Bot pe pagina sa de Facebook.

Există şi voci care susţin acţiunea Primăriei Generale, motivând că locul operelor de artă este în muzeu şi nu în spaţiul public.

“Singura faptă bună până acum a primarului! Opera poate sta într-un muzeu unde o poţi admira sau nu într-un loc public putem expune şi ceva cu valoare simbolică reală”, a scris un internaut pe Facebook.

“Piaţa Revoluţiei a ajuns un depozit de “monumente”, asta poţi constata fără greutate. Apoi, e adevărat că nu sunt specialist dar cred că bunul simţ poate fi ascultat mai ales dacă este sprijinit de opiniile unor specialişti în care cred. Cercetaţi opiniile celor care se ocupă cu arta, alţii decât cei care au Încasat foarte mulţi bani pe aceste.. obiecte, ca să nu mai zic gunoaie”, se mai susţine pe reţeaua socială.

“În afară de monumentul dedicat lui Coposu şi de statuia ecvestră a lui Carol (poate) ar trebui demolate toate “operele de artă” din Piaţa Revoluţiei. Sunt nişte gunoaie”, scrie şi un alt utilizator al reţelei Facebook.

 

 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă