10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost subaltern al lui Sorin Blejnar susține că fostul șef al...

Un fost subaltern al lui Sorin Blejnar susține că fostul șef al Fiscului ar fi primit mită de peste 13 milioane de lei, chiar în biroul din instutuție. Banii ar fi fost aduși în cutii de copiator

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar ar fi primit peste 13 milioane de lei mită, în biroul său. Potrivit fostului său subaltern, Dan Stroe, banii ar fi fost transportați în cutii de hârtie de copiator, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.

Potrivit unor surse judiciare, fostul director de achiziţii şi investiţii publice din ANAF Dan Stroe a declarat procurorilor antocorupție Ploieşti că ar fi dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul pe care Sorin Blejnar îl ocupa în calitate de preşedinte al Fiscului.

De altfel, Sorin Blejnar a făcut referire la aceste acuzaţii în momentul în care a făcut declaraţii în faţa completului de judecată de la Curtea de Apel Ploieşti care a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele său. Blejnar a spus judecătorilor că acuzaţiile lui Dan Stroe „nu au sens nici măcar infracţional”.

„În completare la cele susţinute cu privire la… (Dan Stroe – n.r.) arată că a avut încredere în acest om, că a avut o declaraţie de avere consistentă şi făcuse un business privat. După ce a terminat mandatul de preşedinte ANAF acesta a mai rămas să lucreze în cadrul instituţiei, la un moment dat fiind reţinut, arestat ulterior de către DIICOT, în casa lui găsindu-se 600.000 de euro cash, bani nejustificaţi pe care i-au confiscat. Se întreabă retoric (Sorin Blejnar – n.r.) dacă nu cumva aceştia sunt banii pe care … cu nonşalanţă infracţională spune că i-a pus în cutii de xerox şi i-a dus în biroul preşedintelui din care spune că şi-a reţinut 100-150.000 cu toate că în acel birou erau camere de luat vederi într-o perioadă în care declnşase controalele pentru presă, astfel că nu se explică cum să treci cu cutiile în care sunt 13 milioane de lei prin faţa acestor camere, care este logica să scoţi bani dintr-o bancă folosind firmele bidon pentru care eşti trimis în judecată şi apoi să introduci banii în cutii şi să te prezinţi la sediul ANAF, să treci pe lângă secretare ca director şi să plece preşedintele cu lăzile pline de bani ca a le pune în portbagajul şoferului. Apreciază că nu au sens nici măcar infracţional”, se arată în încheierea de şedinţă prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis definitiv prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar. 

Potrivit sursei citate, din documente reiese că și discuțiile privind acordarea preferenţială a  două contracte de informatizare încheiate de Fisc ar fi avut loc tot în biroul lui Sorin Blejnar. 

 „Inculpatul (…) a declarat în sensul că în anul 2011 a participat la o discuţie în biroul preşedintelui ANAF (inculpatul …), unde se mai afla martorul … şi directorul … SRL – martorul … , discuţie în cursul căreia s-a agreat ca inculpaţii … şi … să primească contravaloarea a 20% din valoarea contractului pentru câştigarea licitaţiei. Tot inculpatul … a învederat faptul că anterior acelei discuţii a avut o altă discuţie cu inculpatul … , în care au agreat obţinerea comisionului de 20%; acelaşi inculpat … a mai învederat faptul că i-a înmânat inculpatului … o mare parte din comisionul în valoare de 20%”, se mai menţionează în documentul citat.

Miercuri, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia fostului preşedinte al ANAF Sorin Blejnar la prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive în dosarul în care acesta este urmărit de DNA pentru trafic de influenţă. Decizia instanţei este definitivă. Astfel, Sorin Blejnar rămâne în arest până pe 6 ianuarie 2017, inclusiv..

În 8 noiembrie, Blejnar a fost arestat preventiv de către magistraţii Tribunalului Prahova, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF. Sorin Blejnar este suspectat că ar fi primit 20 la sută din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă