14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUDPATE. Aproximativ 800 de sindicalişti au protestat la Guvern

UDPATE. Aproximativ 800 de sindicalişti au protestat la Guvern

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, joi, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, relatează Mediafax.

Protestul sindicaliştilor din industrie, desfăşurat joi la Guvern, s-a încheiat după trei ore, în urma discuţiei liderilor sindicali cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, care i-a chemat marţi la o nouă întâlnire, pentru a pregăti împreună un proiect pivind energia regenerabilă.

Liderii sindicali s-au întâlnit la Guvern cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea şi mai mulţi secretari de stat.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că demnitarii cu care au discutat au dat dovadă de disponibilitate invitându-i din nou la Guvern, marţi, pentru a lucra împreună cu patronatele la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind energia regenerabilă.

Hossu a precizat că acest proiect de act normativ va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, în cazul în care Curtea Constituţională nu va lua o decizie înainte în ceea ce priveşte OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Cei aproximativ 800 de sindicalişti afiliaţi Cartel Alfa au protestat lângă sediul Guvernului, fără a perturba circulaţia auto. Zona în care se desfăşoară pichetul este securizată de Jandarmerie.

Citeşte şi: Ponta s-a întâlnit cu sindicaliştii ALRO la Guvern

Protestatarii au afişat bannere cu mesaje precum “Milioane de români aduc prosperitate mafiei din energie” şi “Guvernanţi, nu sărăciţi poporul!”.

Totodată, ei au strigat “Solidaritate”, fluieră şi flutură steaguri cu numele federaţiilor sindicale pe care le reprezintă.

Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie s-au adunat şi miercuri în Capitală şi au pichetat sediul Curţii Constituţionale.

Sindicaliştii Cartel Alfa şi cei ai federaţiilor membre din industrie au anunţat marţi protestele, spunând că vor să solicite premierului să convoace de urgenţă o şedinţă comună cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative referitoare la regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze şi energie.

Citeşte şi: Ponta s-a întâlnit cu Cazanciuc şi Niţă, pe tema Legii certificatelor verzi

Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.

Protestele au fost anunţate de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora.

“Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni”, a spus Gheorghe Sora.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

“Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul “date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă