Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prăbuşit

de Carla Popa , 20 februarie 2016 - stire actualizata la ora 10:55, 20 februarie 2016
Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prăbuşit

Turnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără ca cineva să fie prins sub dărâmături, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente de clădire. "Ne-am deplasat la faţa locului şi se intervine pentru înlăturarea pericolului. Nu sunt victime“, a spus sursa citată.

Construcţia bisericii evanghelice fortificate a început în anul 1250, iar zidul din jurul ei a fost ridicat în secolul XV. În anul 1602, biserica a oferit loc de refugiu generalului Giorgio Basta, fiindcă zidurile ei au rezistat asediului principelui Transilvaniei Gabriel Bathory.

În marele incendiu din 1732 cetatea şi satul Rotbav au fost arse. Lucrările de restaurare au început în 1738, în urma cărora biserica a fost reconstruită, doar turnul bisericii a păstrat forma originală. Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcţii de acest tip din Ţara Bârsei.

Comentarii

  • Paul

    20 februarie 2016 11:45

    Rusine pentru autoritatile statului. Nu imi dau seama acum cat de mult au reusit sau au putut autoritatile locale sau judetene sa faca in acest domeniu al consolidarii si chiar restaurarii totale ale acestor monumente istorice - deci nu are rost sa vorbesc caci n ustiu cati bani au avut la dispozitie pentru asta - dar daca ele nu sunt de vina, atunci de vina sunt diverse autoritati de la Bucuresti, pentur care Ardealul a fost doar un prilej de mandrie si o vaca de muls, o buna perioada, dar investitiile civile,, industriale, de infrastructura si banii de reparatii in acest domeniu au fost mereu dirijati spre sudul tarii. Nu ar fi deloc de neglijat o analiza a cati bani a dat Ardealul tarii inainte si dupa 1989 si cati s-au intors la noi. Nu o spun cu ura dar cu ranchiuna, da ! Caci e inadmisibil ca istoria sa fie desconsiderata in asa hal.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design