19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTudorel Toader îi răspunde lui Klaus Iohannis: Pot demara procedurile de elaborare...

Tudorel Toader îi răspunde lui Klaus Iohannis: Pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat vineri că poate demara, conform legii, procedurile de elaborare a unui proiect de lege, el răspunzând astfel președintelui Klaus Iohannis, care joi a susținut că ministrul ar fi mers în Parlament fără a avea drept de inițiativă legislativă.

"Potrivit Legii 24, ministerele, ca să vorbim în speța noastră, pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiției cu toată procedura pe care o cunoașteți, dezbaterile în teritoriu și celelalte", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției, precizând că s-a prezentat la Parlament și în baza principiului colaborării loiale dintre autorități și a unei decizii a Curții Constituționale.

Acesta a adăugat că a lăsat Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justiției draftul proiectului de lege și că membrii acesteia au decis calea de urmat, potrivit Agerpres. "Prin urmare, în baza legii, în baza acestui principiu, în baza deciziei CCR, am dat curs Comisiei special constituită pentru modificările Codului penal, proceduri, legile justiției. La invitația dânșilor am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiției și întrevederea din comisie putea să se oprească acolo, să spună 'am luat act, foarte bine, să nu ne suprapunem în activități și continuăm procedura prin Guvern'. Comisia a mers pe varianta a doua, a solicitat să le las draftul de proiect de lege. Le-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege, tabelate, cum e legea în vigoare, cum se propune, proiectul de lege de modificare a acelor legi, expunerea de motive și solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, formatul printat fizic, dar și formatul electronic", a spus Toader.

Tudorel Toader a precizat că în aceeași zi Comisia și-a însușit respectivul proiect de lege ca inițiativă legislativă proprie. "În aceeași zi, comisia a postat acel format electronic pe pagina de internet a Parlamentului, l-au însușit ca pe inițiativă legislativă proprie a dânșilor, a unui număr de parlamentari, cu unele modificări, și procedura de legiferare a urmat acest curs. Ministrul Justiției nu are inițiativă legislativă, dar nu decide care e calea de urmat, dacă e prin Guvern sau un număr de parlamentari își însușesc proiectul de lege ca pe inițiativă proprie, ceea ce s-a și întâmplat", a mai declarat ministrul Justiției.

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi procedura de modificare a legilor Justiției, despre care a afirmat că sunt "ciopârțite", anunțând că va fi foarte activ în procesul legislativ în acest caz și că va face uz de toate prerogativele.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă