6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTudorel Toader despre dosarul lui Sebastian Ghiță: Ministerul Justiției și-a îndeplinit obligațiile...

Tudorel Toader despre dosarul lui Sebastian Ghiță: Ministerul Justiției și-a îndeplinit obligațiile la timp, corect și complet

Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit "la timp şi corect şi complet" obligaţiile în legătură cu dosarul lui Sebastian Ghiţă, a declarat, miercuri, ministrul Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Ministrul Toader a precizat că este posibil ca dosarul pentru fals în acte al fostului deputat Ghiță să fie mutat din Serbia în România.

"În legătură cu dosarul lui Sebastian Ghiţă, ministerul şi-a îndeplinit la timp şi corect şi complet obligaţiile. În rest, sigur îi întrebaţi pe ceilalţi care aveau competenţe complementare la acest proces", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă dosarul pentru fals în acte la lui Sebastian Ghiţă ar putea ajunge din Serbia în România, Tudorel Toader a răspuns: "Ştiu şi eu că e posibil. Ştiu şi eu că au anunţat autorităţile, dacă vor trimite.. Asta înseamnă că deja, probabil, se antamează posibilitatea extrădării şi că se esteimează posibilitatea judecării lui, conexând cauzele cu cele din Serbia. Dar nu e problema noastră. Dacă dânşii vor decide asta, sigur că este posibil. El este în libertate, dar sub control judiciar, ori dumneavoastră ştiţi foarte bine că această măsură a controlului judiciar, ca şi arestul preventiv sunnt măsuri restrictive de libertate în vederea desfăşurării procesului. Judecătorii pot aprecia dacă la un moment dat să rămână privat de libertate sub control judiciar, pe cauţiune, dar e de competenţa lor, nu a noastră".


Citește și: Grindeanu, despre fuga din România a lui Ghiță și a lui Hayssam: E clar că a fost o disfuncționalitate. Poliția de Frontieră trebuie să o regleze

"N-am întrebat astăzi cum a ieșit Sebastian Ghiță sau cum a ieșit Omar Hayssam. (…) Probabil că au fost mai multe instituții care puteau să aibă grijă să nu iasă unul sau altul din țară, cred. Dar e clar că a fost o disfuncționalitate și atunci și în alte dăți, disfuncționalitate pe care cei de la Poliția de Frontieră, (…) dacă vorbim doar de cei de la Ministerul de Interne, trebuie să o regleze, să-și îmbunătățească activitatea, să nu mai avem cazuri de acest tip", a spus Grindeanu.


Sebastian Ghiţă este obligat să se prezinte joi la poliţie în Belgrad, în cadrul controlului judiciar impus de autorităţile sârbe, după ce acestea l-au eliberat pe fostul parlamentar pe o cauţiune de 200.000 de euro şi i-au impus acestuia să nu părăsească Belgradul.

Declarația de miercuri a ministrului Toader apare după ce, marți, premierul Grindeanu afirmase că, în cazul lui fugii din România a lui Sebastian Ghiţă, a fost vorba de o "neîndeplinire a atribuţiilor de serviciu" pe care Poliţia de Frontieră trebuie să şi-o "regleze". Premierul a mai spus însă că nu doar Poliția de Frontieră, ci și alte instituții poartă responsabilități în acest caz.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă