11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTribunalul din Londra a suspendat extrădarea lui Alexander Adamescu. România a ignorat...

Tribunalul din Londra a suspendat extrădarea lui Alexander Adamescu. România a ignorat o recomandare a unui tribunal internaţional

Tribunalul din Londra a suspendat, ieri, procedurile privind cererea de extrădare a lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, care este cercetat în România într-un dosar disjuns din cel al tatălui său. Statul român a emis anul trecut, pe numele său, un mandat de arestare preventivă, care a fost păstrat în ciuda dovezilor că acţiunea nu a respectat mai multe etape procedurale. Mai mult, autorităţile din România au emis şi un mandat european de arestare, prin care au insistat pentru extrădarea din Marea Britanie a lui Alexander Adamescu.

Decizia de suspendare a fost luată de autorităţile judiciare din Londra ca urmare a recomandării Centrului Internaţional pentru Dispute de Investiţii (ICSID), tribunal de pe lângă Banca Mondială care judecă conflictele între guverne şi entităţi economice private. Pe rolul ICSID se află dosarul de arbitraj contra României, deschis de The Nova Group Investments BV, împotriva încercării autorităților române de a distruge ziarul independent „România liberă“ și pentru falimentarea forțată și instrumentată de către diferite instituții române a companiei Astra Asigurări, lider de piață în 2013.

„După ce a analizat cu atenţie toate dovezile şi argumentele prezentate de cele două părţi, tribunalul a decis astfel: recomandă, în concordanţă cu articolul 47 al Convenţiei ICSID, ca România să retragă (sau să suspende) operaţiunea de trans-mitere a Mandatului European de Arestare din 2016 emis de ministrul român al Justiţiei şi asociat cu cererea de extrădare trimisă Ministerului de Interne din Marea Britanie pe 6 iunie 2016”, se arată în decizia ICSID.

De asemenea, tribunalul de pe lângă Banca Mondială a mai solicitat autorităţilor române să se abţină din a mai emite sau a transmite acelaşi sau un nou mandat european de arestare sau altă cerere de extrădare pentru Alexander Adamescu cu privire la subiectul aflat în dispută (falimentarea Astra Asigurări), până „la o sentin-ţă finală emisă în acest caz”. 



Recomandarea ICSID a fost ignorată de către România, deși autorităţile locale au avut termen până pe 21 aprilie să pună în aplicare decizia. Tribunalul arbitral a solicitat statului român să retragă ceea ce din ce în ce mai multe voci susțin a fi un mandat de arestare european abuziv și motivat politic, împotriva lui Alexander Adamescu, care în prezent locuiește la Londra. „Autoritățile române ignoră această decizie, încălcând obligațiile internaționale pe care și le-a asumat prin semnarea în 1974 a Convenției de la Washington (Convenția ICSID)”, se arată într-un comunicat al The Nova Group.

Dar soluţia a fost acceptată de autorităţile judiciare din Marea Britanie, care au decis să suspende extrădarea lui Alexander Adamescu până la o decizie a tribunalului internaţional.

Avocații apărării arată că Alexander Adamescu este o victimă a persecuțiilor politice și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv tocmai pentru a împie-dica procesul de la ICSID, început după ce Alexander Adamescu și compania The Nova Group NV au dat în judecată statul român, în decembrie 2015. „Deschiderea procesului de arbitraj a dus în mai 2016 la un nou abuz din partea statului român, care într-o încercare de a îl reduce pe Alexander Adamescu la tăcere, emite un mandat de arestare euro-pean (EAW) pentru infracțiunea de dare de mită, fără nici o probă directă, pe baza unor denunțuri mincinoase ale unor foști angajați”, se arată în documentul menţionat.

La rândul său, Alexander Adamescu atrage atenţia că este de neînchipuit ca România să nu respecte un angajament internațional ce datează din 1974, pentru a urmări o țintă. „Cum poate fi vorba despre un proces echitabil, cum se poate vorbi despre  justiție, de prezumția de nevinovăție nici nu se mai poate discuta, când autoritățile române ignoră decizia unui for internațional. Luând act de această decizie a Tribunalului arbitral ICSID, Curtea londoneză a suspendat pronunțarea asupra extrădării pentru a analiza în detaliu documentele și pentru a trece în revistă toate aceste dovezi care indică din ce în ce mai clar o execuție politică, începută cu Dan Adamescu și care trebuie terminată cu Alexander Adamescu”, a susţinut şi fiul omului de afaceri care a decedat la începutul acestui an în penitenciar.  

 



În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

„România liberă“ a arătat, în repetate rânduri, că arestarea lui Alexander Adamescu a fost decisă de către un judecător repartizat ilegal în dosar. Mai mult, Curtea de Apel București a recunoscut că magistratul nu a fost repartizat aleatoriu, prin sistemul ECRIS, cum cere legea. Mandatul de arestare a fost emis pe 19 mai a.c., după ce judecătorul Matei George Dorel a decis că cererea DNA este întemeiată. Deşi avocatul lui Adamescu a cerut anularea mandatului de arestare, autorităţile române au ignorat toate dovezile. 


Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă