16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTribunalul Bucuresti a decis ca nu mai are competenta sa judece dosarul...

Tribunalul Bucuresti a decis ca nu mai are competenta sa judece dosarul lui Muresan

Tribunalul Bucuresti a decis, luni, ca nu mai are competenta sa judece dosarul in care fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, este acuzat de deturnare de fonduri, hotarand trimiterea acestei cauze la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Judecatorii au admis o exceptie ridicata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind competenta materiala a instantei.
Hotararea instantei este definitiva. DNA a invocat decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curtii Constitutionale, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a disp. art. 23 alin. 2 si 3 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, ridicata in Dosarul Zambaccian.

Curtea Constitutionala a stabilit ca procedura speciala de cercetare a ministrilor care au comis infractiuni in exercitiul functiei lor se aplica si fostilor membri ai Guvernului.

In consecinta, dosarele fostilor si actualilor ministri intra numai in competenta magistratilor ICCJ.

Dupa patru ani de tergiversari in instanta, dosarul lui Muresan va fi reluat de la zero de magistratii ICCJ.

Pe 18 decembrie 2003, procurorii fostului Parchet National Anticoruptie, actuala Directie Nationala Anticoruptie, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Ioan Avram Muresan, pentru deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual.

Deturnarea de fonduri se refera la utilizarea defectuoasa a sumei de peste 29.507.688.963 lei reprezentand Fondul de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a SUA.

Abuzul in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata consta in implicarea acestuia in scoaterea de la rezervele de stat a cantitatii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea soarelui.

Procurorii PNA sustin ca fostul ministru al agriculturii si alimentatiei a intocmit, in mai si noiembrie 1999, precum si aprilie 2000, rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat, sub forma de imprumut, a cantitatii de 5.000 de tone de ulei, beneficiar fiind SC SUN OIL SRL Ramnicul de Jos din judetul Constanta.    

Cea de-a treia acuzatie, respectiv infractiunea de fals intelectual, retinuta in sarcina lui Ioan Avram Muresan, se refera la faptul ca acesta a semnat un raport in numele reprezentantilor SC SUN OIL SRL, prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului; in plus, desi la 13 martie 2000 reprezentantii unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenta gajurilor constituite potrivit clauzelor contractuale pentru imprumutul celor 5 000 tone de ulei, Ioan Avram Muresan a semnat, in aprilie 2000, un nou raport prin care a solicitat iarasi prelungirea termenului de restituire a uleiului cu inca 180 de zile.

In acest caz mai sunt anchetati Truta Enea Ioan (fostul secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei) – pentru infractiuni de deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Capitanu Silvia (fostul director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei) – pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, si Jiga Dan (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei) – sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata.

Procurorii au retinut faptul ca Truta Enea Ioan si Jiga Dan, in calitatile pe care le aveau in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei au pretins sume de bani de la denuntatorul Nedelcu Valentin in vederea acordarii unor prime de export grau si porumb, precum si in vederea facilitarii unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.

Muresan mai are un dosar, aflat in lucru la DNA, in care este acuzat, alaturi de fostul ministru Decebal Traian Remes, de fapte de coruptie.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă