11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTrei poliţişti s-au legat cu lanţuri în faţa MAI

Trei poliţişti s-au legat cu lanţuri în faţa MAI

Trei poliţişti de la Sindicatul Agenţilor de Poliţie s-au legat cu lanţuri, luni, în faţa MAI, în semn de protest faţă de măsurile luate în cazul angajaţilor ministerului, informează Mediafax.

Ei au cerut ministrului Traian Igaş să rezolve problemele privind regimul disciplinar şi decontarea cheltuielilor de transport. Protestul a început în jurul orei 8.00 şi s-a încheiat, potrivit autorizaţiei, la ora 9.00.

Cei trei poliţişti au protestat în apropierea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), într-un ţarc amenajat de jandarmi. Aceştia s-au legat la mâini cu lanţuri şi au afişat o pancartă pe care scria “Suntem prizonierii incompetenţei voastre“.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Iulian Surugiu, a declarat că de luni, 8 august, până în 19 august sindicaliştii vor picheta zilnic, între orele 7.00 – 9.00 şi 15.00 – 17.00, sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Iulian Surugiu a precizat că pichetul a început cu doi-trei poliţişti, iar numărul protestatarilor va creşte în fiecare zi, până când ministrul de Interne, Traian Igaş, va înţelege “să se aşeze la masă şi să facă treabă”. El a precizat că sindicaliştii SNAP îi cer lui Traian Igaş rezolvarea unor probleme cu care se confruntă agenţii de poliţie ca urmare a unor ordine ale ministrului Administraţiei şi Internelor “care sunt interpretabile şi de pe urma cărora poliţiştii au de suferit”, respectiv a Ordinului MAI 400/2004 cu privire la regimul disciplinar şi a Ordinului MAI 136/2004 privind decontarea cheltuielilor de transport pentru poliţişti.

Liderul sindical a precizat că în urmă cu trei luni a existat o tentativă de a schimba aceste ordine şi a fost constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai MAI şi ai mai multor sindicate, dar care nu au făcut altceva decât să “facă poze cu ministrul Igaş”.

“De când a venit, ministrul Traian Igaş nu face altceva decât să îşi îndeplinească mandatul politic, de a da oameni afară”, a declarat Iulian Surugiu.

În ce priveşte afirmaţia ministrului Internelor că sunt foarte mulţi angajaţi “pe pile” în MAI, Iulian Surugiu a spus că aşteaptă de la Traian Igaş să îi arate pe aceştia, pentru că înseamnă că îi ştie, şi să îi dea afară, împreună cu “pilele” lor, cu cei care i-au adus în minister.

Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie mai cer ministrului Traian Igaş să creeze un stat de funcţii la nivelul MAI în care să se regăsească poliţiştii care solicită suspendarea raporturilor de serviciu şi cei puşi la dispoziţie conform articolului 65 din Legea 360/2002, de la toate unităţile de poliţie din ţară.

De asemenea, sindicaliştii SNAP solicită ministrului Internelor să precizece concret o data la care va fi făcută plata restantă din anul 2010 a drepturilor de echipament.

Georgian Enache, ofiţer de presă la Jandarmeria Capitalei, a declarat că Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie are autorizaţie de protest până la ora 9.00, precum şi de la 15.00 la 17.00, cei care au protestat luni dimineaţă spunând că vor veni şi după-amiază să picheteze sediul MAI.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a început procesul de reorganizare a instituţiei, fiind vizate 10.000 de posturi.

Ministrul Traian Igaş declara recent că până la sfârşitul lunii septembrie ar mai trebui să fie disponibilizaţi 5.000-6.000 de angajaţi, după ce unii au ales să se suspende sau să se pensioneze.

Igaş susţinea că aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat “pe pile”, iar în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregătire militară. El afirma şi că unele avansări din structurile MAI au fost făcute doar pe pile.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă