» Edilul Bucurestiului, Sorin Oprescu, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au inceput negocierile pentru transferul spitalelor la Primaria Capitalei.
» Expertii in politici publice sustin ca unitatile sanitare de urgenta si cele ultraspecializate n-au ce cauta la municipalitate, deoarece nu este normal ca persoanele din provincie sa fie tratate din banii bucurestenilor.
» Preluarea spitalelor, a pompierilor si a Politiei de Circulatie de catre orase s-ar putea face prin legi ale descentralizarii, care vor intari puterea primarilor.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au pus ieri bazele negocierilor pe tema strategiei privind trecerea spitalelor in administrarea comunitatilor locale, desi nu exista legislatie in domeniu. Potrivit politologilor, masurile care ar putea fi adoptate in sensul descentralizarii vor conduce la cresterea puterii primarilor. Expertii in politici publice doresc insa ca descentralizarea sa fie, pentru inceput, optionala pentru primariile de orase, respectand particularitatile unei "Romanii cu doua viteze". Astfel, sunt luate in considerare atat dorintele oraselor bogate, puternice precum Bucurestiul, de a prelua rapid anumite servicii in subordine, cat si cele ale oraselor sarace, care vor putea trece la descentralizare atunci cand vor avea bugete suficient de indestulatoare.
Primarul general Sorin Oprescu a anuntat, dupa intalnirea cu ministrul Nicolaescu, constituirea unui grup comun de lucru pentru trecerea spitalelor in administrarea comunitatilor locale, "de la reparatii, consolidari pana la management". Oprescu a admis ca din banii primariilor ar putea fi alocate fonduri pentru anumite lucrari de care au nevoie spitalele. "Daca cei pusi sa lucreze isi vor face datoria, vom avea un raport pe 31 august, dupa care vom putea lucra si, daca va fi nevoie de modificarea legii, atunci vom face tot ceea ce va fi nevoie", a spus, la randul sau, ministrul Nicolaescu. El a estimat ca descentralizarea in Sanatate ar putea dura doi ani si ca, intr-o prima etapa, vor trece la administratiile locale spitalele municipale nonclinice, orasenesti, comunale si centrele de sanatate. Cei doi demnitari au mai fost de acord cu constructia unor spitale noi pentru bucurestenii din sectoarele cele mai populate (3, 4 si 6), precum si cu continuarea programului de locuinte destinate tinerilor medici.
In opinia specialistilor in politici publice, atat serviciile de medicina generala, incluzand policlinicile si unitatile de prim ajutor, cat si alte servicii care pot asigura buna functionare a comunitatii, precum pompierii sau Politia Circulatiei, pot trece in subordinea primariilor, cu conditia ca acestea sa le poata finanta. Insa transferul spitalelor mari, universitare, dar si al spitalelor specializate in subordinea administratiei locale nu se justifica. "Poate ca eu, ca primarie, as putea sa-mi imbunatatesc serviciile de ambulanta, care acum tin de minister. Insa nu este normal ca un spital precum cel de Oftalmologie ori spitalele de urgenta, unde se trateaza si persoane din provincie, sa fie finantate din banii bucurestenilor si nici ca primaria sa se ocupe de ulcerul meu", a apreciat Adrian Moraru, expert in cadrul Institutului de Politici Publice. Transferul unitatilor medicale si al celorlalte servicii destinate comunitatilor urbane s-ar putea face, in opinia lui Moraru, fie printr-o Lege a Capitalei – deoarece Bucurestiul isi poate permite financiar sustinerea acestora –, fie prin legi sectoriale ale descentralizarii, aplicabile tuturor oraselor din tara, dupa dezbaterea serioasa a actelor normative cu cei interesati.
"In legile descentralizarii nu ar trebui sa se stipuleze ca, de maine, spitalele trec la orase. Aceste legi ar trebui sa lase posibilitatea unor orase mai sarace, precum Oltenita sau Calarasi, sa aleaga daca vor sau nu sa preia spitalele", considera Moraru. Cu alte cuvinte, chiar daca va exista un cadru legislativ in acest sens, acesta trebuie sa fie optional, respectand particularitatile unei "Romanii cu doua viteze", adica ale oraselor bogate si sarace, a explicat specialistul.
Politologul Alexandru Radu sustine ca, prin descentralizare, puterea primarilor poate creste. "Daca ne referim la puterea de tip administrativ, aceasta in mod sigur va creste. Puterea lor politica va depinde insa de raporturile de forte din consiliul local", spune Radu.
Oprescu, dorit de medicii din PD-L
Deputatul PD-L Alexandru Ciocalteu, fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), l-a laudat ieri pe actualul primar general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, pentru activitatea de "constructor" desfasurata in managementul sanitar si a sustinut ca nu s-ar mira daca actualul sef al Capitalei s-ar apropia de PD-L, in conditiile in care alte formatiuni l-au respins sau l-au alungat din spitale. Sorin Oprescu a pierdut postul de director al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si pe cel al Spitalului Elias ca urmare a legilor promovate de ministrul PNL Eugen Nicolaescu, iar PSD a refuzat sa-l desemneze candidat la Primarie.
"Medicii din PD-L sunt alaturi de domnul profesor Sorin Oprescu. Cred ca dansul este legat si va fi legat de domeniul medical, unde s-a dovedit a fi un constructor", a spus deputatul PD-L. Ciocalteu a aratat ca majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti este detinuta de membrii PD-L, partid care are si un program in domeniul medical.