14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Protestul transportatorilor bucureșteni s-a încheiat, după ce delegația acestora a ajuns...

FOTO. Protestul transportatorilor bucureșteni s-a încheiat, după ce delegația acestora a ajuns la un acord cu Guvernul. În Piața Victoriei, traficul se desfășoară în condiții normale

Transportatorii protestează, miercuri și joi, în Piața Victoriei, nemulţumiţi de pirateria din sector, inclusiv cu ajutorul aplicaţiei UBER, manifestaţia fiind organizată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei şi se va desfăşura miercuri şi joi, între orele 9.30 şi 21.00. 

UPDATE 12.00: Protestul s-a încheiat, în jurul orei 12.00, iar circulaţia a fost reluată în zonă. Transportatorii au renunţat la protest după ce delegaţia acestora primită la Guvern a ajuns la un acord privind privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

"Va fi promovat, în maxim de 30 de zile, proiectul OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de către MInisterul Transporturilor (…) către Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Proiectul a fost întocmit în urma discuţiilor cu reprezentanţii COTAR din 10 martie 2017. Se va menţine dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiţii, reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest din 26, 27 şi 28 aprilie", este textul acordului semnat de reprezentanţii COTAR cu ministrul Petrea.

UPDATE 11.00: Reprezentanții Uber susțin, într-un răspuns la o solicitare Digi24.ro, că sunt „pro-reglementare” și doresc să funcționeze „într-un cadru care definește serviciile noi” și subliniază dorința de a colabora cu autoritățile din România.

„În toată această dezbatere, lipsește actorul cel mai important – consumatorul. În România, peste 250.000 de oameni din București, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara folosesc și recomandă aplicația UBER pentru că oferă un serviciu de calitate, fiscalizat și civilizat. În doar doi ani,  România a ajuns a cincea țară pentru UBER din Uniunea Europeană, după Anglia, Franţa, Portugalia şi Polonia. Asta arată deschiderea românilor pentru servicii digitale și nevoia pentru mai multe opțiuni de mobilitate urbană – argumente foarte puternice atât pentru autorități, cât și pentru companiile din industrie de a încuraja inovația digitală. Prin adoptarea și încurajarea serviciilor inovatoare, România poate deveni un model în regiune și se poate alătura celorlalte state din Uniunea Europeană care aleg să valorifice economia digitală în beneficiul oamenilor și nu să o limiteze.

Suntem pro-reglementare – ne dorim să funcționăm într-un cadru care definește serviciile noi precum UBER și subliniem încă o dată dorința de a colabora cu autoritățile din România pentru a găsi o soluție de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene", declară oficialii UBER România într-un răspuns pentru Digi24.ro.

 

"Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege", se arăta într-un comunicat al COTAR.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, se mai arăta în comunicatul COTAR.

O delegaţie a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a fost chemată, miercuri, la o discuţie cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, în urma protestului din Piaţa Victoriei, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.
Surse guvernamentale au declarat pentru agenţia de pres MEDIAFAX că o delegaţie a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), condusă de Vasile Ştefănescu, a fost chemată, miercuri, la o discuţie cu ministrul  Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Taximetriştii şi transportatorii protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de pirateria din sector, inclusiv cu ajutorul aplicaţiei UBER, manifestaţia fiind organizată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

"Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. 

În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege", se arăta într-un comunicat al COTAR.

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă