19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTransportatorii amenință cu măsuri severe, dacă se vor majora accizele la carburanți

Transportatorii amenință cu măsuri severe, dacă se vor majora accizele la carburanți

Transportatorii amenință cu proteste în Piața Victoriei, cât și cu creşterea tarifelor de transport marfă, respectiv a biletelor de transport călători, dar și cu refuzul de a mai alimenta din România, în cazul în care se va aproba proiectul privind majorarea accizelor la carburanţi, informează Mediafax.

„Motorina mai scumpă se va vedea şi în biletele pentru călători, şi în tarifele de transport marfă, ceea ce va duce la scumpiri ale tuturor produselor transportate. Credem, deocamdată, că acest proiect de majorare a accizelor este o glumă proastă a Guvernului, dar dacă se va merge cu ea până la capăt, atunci ne vom reuni din nou toate patronatele din transporturi şi vom protesta”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor Autorizaţi de Transport – COTAR.



 

 Totodată, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, reaminteşte că statul le mai e încă dator transportatorilor cu restituirea unei părţi din supraacciza plătită în anii trecuţi şi anticipează că şoferii vor protesta din nou în Piaţa Victoriei. 

„Vom ieşi în Piaţa Victoriei, exact ca la RCA. Oare politicienii care pregătesc această majorare a accizelor ştiu că statul e încă dator faţă de transportatori, că supraacciza nu le-a fost restituită nici până azi? Cine răspunde pentru faptul că din banii de supraacciză nu s-a construit niciun kilometru de autostradă? E clar că majorarea accizei o să se reflecte în tarifele de transport, pentru că în acest domeniu 50% din costurile operaţionale sunt reprezentate de cheltuielile cu achiziţia carburanţilor”, a spus liderul FORT, pentru Mediafax.



 

Potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, accizele pe motorină vor creşte cu 24,9%, iar cele pe benzina fără plumb cu 22,8% de la 1 septembrie. Transportatorii spun că această majorare se va transmite automat în tarife şi ameninţă cu proteste.

Ministerul Finanţelor susţine, în Nota de fundamentare a normativului de modificare a Codului Fiscal, că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România „sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene”. La benzina fără plumb, acciza urmează să crească de la 2.151,13 lei/tonă, respectiv 1.656,36 lei/1000 litri la 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1000 litri. La motorină, acciza urmează să crească de la 1.796,53 lei/tonă, respectiv 1.518,04 lei/1000 litri la 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1000 litri.



 

 

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă