Firma fostului senator PSD Traian Rece a confiscat un drum public construit cu fonduri SAPARD si l-a deteriorat. Pentru drumul respectiv, Primaria Ceatalchioi are de restituit fonduri europene ce depasesc bugetul sau pe trei ani.
Comuna Ceatalchioi din Delta Dunarii a intrat practic in faliment. Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea a blocat accesul Primariei Ceatalchioi la conturile pe care le are la Trezoreria Tulcea. Sechestrul conturilor s-a facut la solicitarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care are de recuperat un milion de euro de la Primaria Ceatalchioi pentru nerespectarea contractului SAPARD privind modernizarea unui drum comunal ce leaga cele patru sate din compunere.
Investitia SAPARD a fost realizata in 2004 pe un proiect tehnic realizat de firma Dinamic Construct, iar lucrarile efective de modernizare a drumului de aproximativ 5 kilometri au fost realizate de firma Deltacons. Desi drumul a fost receptionat in 2005, cu mare fast, de reprezentantii SAPARD si ai administratiei judetului Tulcea, ulterior s-a dovedit ca nu poate fi utilizat pentru circulatia publica. Conform contractului de accesare a fondurilor SAPARD incheiat de Primaria Ceatalchioi, "accesul pe drum trebuie sa fie neingradit, iar acesta trebuie sa reziste cel putin cinci ani de la data receptionarii lucrarilor".
O inspectie a APDRP, care a preluat contractele SAPARD dupa aderarea Romaniei la UE, a constatat ca "drumul de la Ceatalchioi este foarte deteriorat, devenind impropriu circulatiei mijloacelor auto, iar anumite portiuni de drum sunt blocate de bariere montate de administratorii firmei Agrodelta Sireasa, ce revendica proprietatea asupra digului de aparare impotriva inundatiilor pe care este amplasat drumul".
Dupa ce a constatat ca drumul nu poate fi utilizat de comunitatea locala, APDRP a demarat procedura de anulare a contractului de finantare SAPARD. Primaria Ceatalchioi a fost notificata sa returneze milionul de euro. Primarul Simion Damianov a raspuns ca nu are bani in buget pentru a returna suma reprezentand valoarea proiectului, iar agentia guvernamentala a blocat conturile primariei, solicitand Trezoreriei statului sa extraga din conturile administratiei din Ceatalchioi milionul de euro. Primarul Damianov a declarat ca "suma este mai mare decat bugetul pe trei ani al comunei Ceatalchioi. Singura solutie pentru returnarea banilor europeni ar fi sa vindem scoala, caminul cultural, sediul primariei. Drumul s-a deteriorat din cauza inundatiilor din 2006 si a autocamioanelor de mare capacitate ale firmei Agrodelta Sireasa, care au circulat pe acest drum desi accesul le-a fost interzis".
Drumul de la Ceatalchioi a mai generat scandaluri in ultimii ani. Fostul senator Traian Rece a blocat de mai multe ori accesul motivand ca este proprietate privata, deoarece digul pe care este amplasat ii apartine. Fiind amplasat pe granita romano-ucraineana, politistii de frontiera au intrat in conflict cu Rece, dar acesta nu a putut fi obligat sa-l deschida nici de catre fortele de ordine, care au fost nevoite sa amenajeze o poteca de patrulare pe langa drumul fostului senator. Nici hotararea Curtii de Apel Constanta privind restituirea digurilor din Delta catre domeniul public nu l-a determinat pe Rece sa accepte accesul pe drumul construit cu fonduri SAPARD. Rece a refuzat sa raspunda la intrebarile noastre privind accesul pe acest drum.