15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu spune că a aflat din presă că ar exista un...

Traian Băsescu spune că a aflat din presă că ar exista un dosar despre el în arhiva SIPA. Fostul președinte îi cere ministrului Justiției să confirme existența dosarului

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, susține că "a luat notă" despre faptul că, într-un ziar central, se afirmă că ar exista un dosar pe numele lui în arhiva SIPA – fostul serviciu secret al Ministerului Justiției.

"Am luat notă de informaţia făcută publică de Evenimentul Zilei precum că, în arhiva SIPA, s-ar afla un dosar vizând persoana mea. În consecinţă, solicit Ministrului Justiţiei următoarele:
1. Confirmarea dacă acest dosar există;
2. Dacă se confirmă existenţa unui dosar pe numele Traian Băsescu, cer ca dosarul să fie desecretizat şi făcut public, indiferent care este conţinutul acestuia", a scris Traian Băsescu, vineri, pe Facebook.

Luarea de poziție a fostului șef de stat apare după ce directorul ziarului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, afirmase că arhiva SIPA conținea informații despre Adrian Năstase, Victor Ponta, Monica Macovei și Traian Băsescu.

„Din investigaţiile pe care le-am făcut pe parcursul ultimelor săptămâni este vorba despre note care conţin date despre cel puţin patru oameni politici importanţi: Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, Victor Ponta, fostul prim-ministru, Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei. Aceste informaţii au fost conţinute de arhivă SIPA până în anul 2005 şi apăreau fie sub formă de note-sinteză, fie sub formă de note informative ca urmare a informaţiilor culese din mediul penitenciar sau prin reţeaua de informatori. Ele aveau o valoare informativă relativă, fiind vorba despre tipuri diferite de documente. Despre cele referitoare la Adrian Năstase şi Monica Macovei avem o imagine mai clară, în privinţa celorlalţi doi fiindu-ne indicate doar contextul în care apăreau. Faptul că am menţionat aceste nume nu înseamnă că sunt singurele documente în care apăreau nume de oameni politici. E posibil ca să fie vorba de mult mai mulţi”, susține Dan Andronic.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații.

Anterior, directorul ziarului Evenimentul Zilei susținuse că arhiva SIPA ar fi fost copiată fără autorizație, în timp ce era inventariată.

În acest context, la sfârșitul lunii mai, Guvernul Grindeanu a aprobat desecretizarea parțială a arhivei SIPA. Ministrul Tudorel Toader a anunțat că operațiunea de desecretizare va dura trei ani și va fi realizată de o comisie formată din cinci membri certificați ORNISS.


"Guvernul a aprobat constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal", precizează un comunicat al Executivului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă