9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu, soluţie la problema interceptărilor: externalizarea platformei de ascultare deţinută de...

Traian Băsescu, soluţie la problema interceptărilor: externalizarea platformei de ascultare deţinută de SRI

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la România TV, în opinia sa cea mai bună soluţie în problema interceptărilor telefonice făcute de SRI şi folosite în dosare care au fost declarate neconstituţionale ar fi externalizarea platformei de ascultare deţinută în prezent de Serviciul Român de Informaţii şi acordarea de acces la aceasta tuturor organelor de cercetare penală, conform unor reguli stabilite de Ministerul Justiţiei.

În context, preşedintele partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a afirmat că toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei ”instituţii de forţă” şi pusă sub control civil, iar DIICOT, DNA, SRI să aibă ”o procedură de acces la ascultarea populaţiei”. “Nimeni să nu mai asculte discreţionar, toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituţii de forţă, trebuie pusă sub control civil. Salariaţii de acolo trebuie transformaţi în funcţionari publici cu regim special şi toate instituţiile – că se numesc DIICOT, că se numesc DNA, că se numesc Parchet general, că se numesc SRI – să aibă procedură de acces la ascultarea populaţiei. Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat şi Parlamentul şi societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili, care ştiu ce înseamnă secretul şi care să poată exercita controlul pe ascultări”, a spus Băsescu. 

Fostul şef de stat a subliniat că astfel ar fi minimizate costurile cu interceptările, în condiţiile în care, estimează ministrul Justiţiei, acestea ar putea ajunge la 1 miliard de euro, dacă fiecare parchet în parte ar fi dotat cu instrumente de ascultare, interceptare şi înregistrare, aşa cum au solicitat deja DNA, DIICOT sau Parchetul General.

“Cred că s-a atins un punct critic prin această decizie privind interceptările. Există o soluţie radicală, capitală: toată această platformă a SRI să fie scoasă de sub controlul instituţiilor de forţă ale statului şi să fie proceduri de accesare a ei. Să fie o instituţie în care îi muţi pe toţi cei care o administrează acum, îi faci funcţionari publici cu statut special, Ministerul Justiţiei face proceduri de accesare a ei şi cu asta basta. Probabil sunt nişte costuri, dar nu putem concepe că dosarele penale în România constau în interceptări care sunt probele fundamentale. Interceptarea este un capăt pe care procurorul se duce pe urmă şi probează. Ce incredere pot sa am cand unul e condamnat intr-un dosar in care prevaleaza interceptari?”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte spune că estimarea costurilor schimbării platformei de interceptări la 1 miliard de euro este o exagerare: “S-a spus că schimbările ne vor costa un miliard de euro, dar eu spun că nu costă mai nimic. Platforma de interceptări a SRI trebuie upgradată continuu, chiar dacă este de ultimă generaţie. La această platformă sunt ataşate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie să facă ascultări. Acum DNA vrea o platformă, DIICOT vrea platformă, poliţia vrea şi ea. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit că vor. Pentru că ei au făcut ce a trebuit. Şi-au tras terminale din platforma SRI, au realizat un calculator care este interfaţă, au pus echipament de codificare a semnalului pe platforma SRI şi au pus un decodor la ei. Şi au instalat şi o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai ştie nimic despre ce faci tu legat de interceptări. Vorbim de parchete care au dreptul legal. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai face cum face DNA acum, care se duce mandatul la SRI, care trimite semnalul la DNA şi decriptorii de acolo scriu săracii până ameţesc. Tot SRI nu ştie pe cine ascultă, deşi utilizează propria platformă”.

Traian Băsescu a apreciat că toate instituţiile de cercetare vor aparatură de interceptare pentru a avea putere: “Toţi vor putere, pentru că cine ascultă are putere. La ce văd acum despre instituţiile acestea, am impresia că fiecare şef e avid să apuce cât mai mult din controlul pe populaţie. Şi de ce nu, să se mai asculte unii pe alţii. E o aberaţie că cer milioane, sute de oameni. Trebuie să-şi instaleze câteva echipamente şi e o chestiune de câteva săptămâni să se instaleze aceste echipamente şi la DNA, şi la DIICOT, şi la DIGIPI. E o instituţie în România care are dreptul la interceptări, şi-a pus aceste echipamente pe la sfârşitul primului meu mandat. S-a exagerat formidabil, iar explicaţia pe care o am este dezinformarea populaţiei şi faptul că unii dintre aceşti şefi de instituţii sunt avizi de putere. Cu redistribuirea oamenilor existenţi la SRI se pot acoperi nevoile de interceptări. Aceste lucruri ar trebui să se rezolve în interesul democraţiei”.

“Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat şi Parlamentul, şi societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili care ştiu ce înseamnă secretul şi care să poată exercita controlul pe ascultări. Eu ştiam că aveam un deficit din punct de vedere democratic, nu se ivise soluţia unei intervenţii la CCR, dar cred că e momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă. Spun ca om care a ordonat predarea a 2,5 milioane de dosare ale fostei Securităţi. Trebuie să vedeţi cât de intruzivă era fosta Securitate în viaţa oamenilor. De aceea ar trebui să luăm această decizie. Am văzut toţi ce show s-a făcut cu Nichita pe chestiuni personale, cu stenograme care nu aveau legătură cu cauza. După hotărârea CCR, şi SRI trebuie să ia autorizaţie de la judecător pentru a face interceptări. Dacă îl asculţi pe unul şi crezi că e de la ISIS, ce faci? Nu trebuie să ajungi la un procuror? Înainte trebuia să ajungi la un judecător să iei mandat de ascultare, dacă voiai să-l arestezi ajungeai la procuror, dacă voiai să-l expulzezi ajungeai la judecător”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că “judecătorii de la CCR când ajung acolo se cred Dumnezei. Eu am fost în situaţia de a avea atacuri de acte normative la CCR. Şi se duceau consilierii acolo şi îmi povesteau ce se întâmpla. Ei sunt imuni la influenţe, e greu să fie înregimentaţi sau să-şi mai aducă aminte cine i-a numit. Judecătorii numiţi de mine au votat frecvent împotriva a ceea ce mi-aş fi dorit eu şi nu m-am supărat. Nici când mi-au fost favorabile hotărârile nu m-am bucurat. Eu în 10 ani nu am sesizat la Curte vreun partipris politic. Eu dacă eram la CCR aş fi votat absolut la fel. Vreau să citesc două articole din Constituţie. Art. 26 Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familia şi viaţa privată. La punctul 2: persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. Art. 28: Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Mulţi oameni de la care ai pretenţii astăzi uită de acest articol 28″.

Totodadă, fostul şef al statului a spus că, dacă Monica Macovei, ca europarlamentar, pune sub semnul întebării obligativitatea respectării drepturilor omului, a rămas procuror comunist” (referitor la postarea pe Facebook în care fostul ministru al Justiţiei spune că trebuie găsit un echilibru între respectarea drepturilor omului şi reducerea criminalităţii, n.r.)

El s-a referit şi la faptul că “Laura Codruţa Kovesi, când era la Bruxelles ca reprezentant pentru MCV, nu ştiu să fi avut vreun plan. Probabil şi le-a făcut după ce s-a întors. Când vorbeşte şi spune am indisponibilizat bunuri în valoare de 400 de milioane cu care se puteau face 400 de kilometri de autostrăzi, se puteau da pensii… A intrat într-un discurs populist pe care altă dată îl făceau oamenii politici. Dar uneori ne fură valul. Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi într-un om care e toată ziua cu declaraţiile şi e foarte pasionat de interviuri. Ceea ce Morar făcea foarte rar şi era expresia unui procuror-şef: decent, foarte rar ieşea la declaraţii şi în public”.

 

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Inter Milano, noua campioană a Italiei, după victoria din „Derby della Madonnina”

Inter Milano s-a impus cu scorul de 2-1 în „Derby della Madonnina”, contra rivalei locale AC Milan, și și-a asigurat un nou titlu de...
Ultima oră
Pe aceeași temă