Prima condamnare a unui torționar din România: Alexandru Vișinescu, 20 de ani de închisoare

de Andra Mitu , 24 iulie 2015 - stire actualizata la ora 22:46, 24 iulie 2015
Prima condamnare a unui torționar din România: Alexandru Vișinescu, 20 de ani de închisoare

Torționarul Alexandrul Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanității. De asemenea, magistrații au decis și retragerea gradelor militare. Totodată, Vișinescu trebuie să plătească 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmașilor victimelor sale.

Sentința a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București, la finalul unui proces de 10 luni, dar nu este definitivă.

-------------

Torționarul Alexandru Vișinescu află, vineri sentința, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni împotruva umanității. Procurorii au cerut, pe numele acestuia, să fie emisă pedeapsa maximă sau 25 de ani de închisoare.

Sentința dată, vineri, nu este definitivă, așa că Vișinescu o poate contesta.

Citește și: Procurorii cer închisoare pe VIAȚĂ pentru torționarul Alexandru Vișinescu

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, la 18 iunie, că Vişinescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

IICCMER a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici. În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, acesta ar fi instaurat un regim de tortură şi teroare.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic"

În perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate, potrivit Parchetului instanţei supreme.

"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", au scris procurorii, în actul de sesizare a instanţei.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944, foşti conducători ai diverselor secte religioase şi alte cazuri mai izolate.

"Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum reies din documente şi au fost descrise şi de foştii deţinuţi, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vişinescu Alexandru", au mai arătat procurorii, în rechizitoriu.

Regimul impus de Vişinescu în Penitenciarul Râmnicu Sărat nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea zece ani.

"Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", au precizat procurorii.

Din documentele studiate de anchetatori până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu.

"De menţionat este şi faptul că regulamentele în materia condiţiilor de detenţie ce erau în vigoare în acea perioadă alcătuiau doar premisele organizării regimului de exterminare în penitenciare şi colonii de muncă, sau îl îmbrăcau într-o formă oficială, în timp ce măsurile concrete luate pentru anihilarea deţinuţilor politici erau lăsate în grija comandanţilor de penitenciare şi doar amendate prin ordine şi recomandări neoficiale venite pe linie de partid", potrivit rechizitoriului.

Procurorii au precizat că organizarea şi funcţionarea regimului de exterminare, neputând fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea şi inventivitatea comandanţilor de penitenciare, dar şi de obedienţa acestora şi fidelitatea arătată faţă de partid.

"Repartizarea la conducerea penitenciarelor se făcea şi prin raportare la calitatea deţinuţilor politici şi interesul Partidului pentru eliminarea lor rapidă. Se remarcă faptul că în cadrul Penitenciarului Râmnicu Sărat erau încarcerate preponderent personalităţi ale vieţii politice, lideri ai partidelor istorice, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat în reeducare şi de încredere. Aşa se explică duritatea extremă a comandantului Alexandru Vişinescu şi rezultatele tulburătoare obţinute în procesul de exterminare pus la punct de acesta", au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor '50.

Vişinescu a lucrat în cadrul grupei operative a închisorii în perioada decembrie 1954 - aprilie 1956. Decizia autorităţilor de a dezafecta penitenciarul Râmnicu Sărat l-a propulsat pe fostul comandant în funcţia de inspector în cadrul aparatului central al Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, între 1965 şi 1976, a deţinut funcţii de conducere în cadrul închisorilor Ploieşti şi Ilfov şi a predat la şcoala de subofiţeri de penitenciare.

În prezent, el trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Gherghelea

  25 iulie 2015 20:22

  Eu am auzit ca toata famila lui Boc e famglie de tortionari si gardieni ei sta si langa Aiud...

  raspunde comentariului
 • Gherghelea

  25 iulie 2015 20:19

  astept securisti ca chioru si cei ce au distrus vieti la rev si pe ursu

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  25 iulie 2015 20:17

  Asta e circ mediatic. Listele cu toti angajatii de la Sighet si de la celelalte centre de tortura staliniste exista. Toti au fost tortionari. De ce a fost anchetat numai Visinescu? De ce nu sunt anchetati toti? La un moment dat se vorbea si de socrul lui Basescu.

  raspunde comentariului
 • Gherghelea

  25 iulie 2015 20:15

  -e cam tardiv si prea putin.cum zic?adica erea bine inca din 2006 de cand raportu Chizdmaneanu ce o acuzat comunismu in Romania sa fie preluat de toate tarile uie ce or avut de suferit apoi facut un proces al comunismului in cele mai suferinzi tari din lume Polonia Rusia Romania in care sa fie judecat comunismul la nivel mondial.Apoi judecat in tara prin care familille lui Turcanu,Craciun si alti tortionari si gardieni sa aiba de platit statului roman si supravietuitorilor ce daca au murit?E o pata de culoare intr-un sistem judiciar falit.Sper ca tatae sa faca ceva sa vada si el cum e la beci...nu ma multumeste un tortionar in loc istoric sa se stie cine a dat ordin cine nu a controlat si cum au platit.

  raspunde comentariului
 • vae victis

  25 iulie 2015 16:05

  Acesti canibali ramasi sufera mai mult in libertate. O sa vedeti cum rupe carne vie in puscarie.

  raspunde comentariului
 • Misu

  25 iulie 2015 2:11

  Faptul ca acest tortionar a ramas liber dupa 1990 pune multe intrebari.

  raspunde comentariului
 • vasile

  24 iulie 2015 21:59

  Sa restituie si banii pe care i-a primit in toata aceasta perioada criminalul

  raspunde comentariului
 • dr.ing.Samarescu

  24 iulie 2015 21:52

  CRIMINALIAu distrus tot ce prezenta valoare in România.Astazi se vad efectele.Unde sunt actele de la "anchetele" secu?Sistemult judiciar era aservit criminalilor comunisti.La anchete,in cazul tatei,preotul Florian Samarescu,"ancheta" a durat un an,la anchete in beciurile securitatii Pitesti-Sefi Constandache si Mihut-îl legau pe tata pe o masa si-l bateau bestial,ore în sir..Trebuia sa declare ,ca au facut "complot" liberal.Dl .Constantin Zamfirescu Cateasca-omorât in puscarie-si preotul Florian Samarescu au rezistat la tortura.Au salvat sute de nevinovati..Asa era între 1959 si 1963.Atunci au darâmat în 1962 si Catedrala orasului Pitesti,cu avizul lui Maurer.A fost un monument istoric si de arhitectura.o biserica pictata de Tattarascu si daruita de M.S,Regele Carol I

  raspunde comentariului
 • JURIST

  24 iulie 2015 20:58

  FOARTE PUTIN 29 ANI. ACEST CRIMINAL, PRECUM SI ALTII TREBUIAU CONDAMNATI PE VIATA SI NU ÎN 2015, CI IMEDIAT DUPA CE CEAUSESCU A FOST ÎMPUSCAT, DEOARECE ERAU CUNOSCUTI.

  raspunde comentariului
 • alex

  24 iulie 2015 18:17

  Eu Putea sa fie director si sa aplica ordinele de sus, dar nu cu exces de zel, adica cu batai, infometari, torturi, etc, etc suplimentare! 20 de ani inchisoare e un inceput, dar pt. completare, inchisoarea lui trebuie sa aibe acelasi exces de zel pe care el l-a aplicat, ca sa guste propriul tratament. Iar cind s-o imbolnavi... fara asistenta medica, fara hrana, fara medicamente, doar apa rece murdara!

  raspunde comentariului
 • raul marius

  24 iulie 2015 14:24

  ACUM ,COLEGUL LUI ,DE PARTID, iliescu,merita poate mai mult puscaria decit acest semianalfabet care a facut totul din ordin,primit de la superiori,pe cind iliescu ,a asasinat ca si sef suprem,incepind cu 22 Dec. 1989 !!!

  raspunde comentariului
 • Eu

  24 iulie 2015 13:17

  Vina lui asta este ca a fost director de penitenciar!Daca nu indeplinea ordinele era "prajit" de guvernul communist din vremea respective.Daca a indeplinit ordinele este prajit de astia anticomunisti care au ajuns acum la putere!Peste ani cand Becali va ajunge la putere o sa-l dea in judecata pe directorul de la Poarta Alba pentru rele tratamente!?

  raspunde comentariului
 • Liana

  24 iulie 2015 9:47

  Oportunitate pentru oricine! Aceasta oportunitate este unica, rodul muncii unei echipe de profesionisti inimosi, gata sa va ofere si dvs o cale de a va rotunji veniturile! Va asteptam sa incepeti si sa castigati bani acum, din prima luna, in ritmul dvs, fara stres, fara obligatii! Cereti mai multe informatii la adresa de email tilivea.lianayahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Nana

  24 iulie 2015 9:29

  munca silnica pe mosia lui Basescu fara drept la contestatii.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design