15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTerorism islamic in Romania

Terorism islamic in Romania

Tentativa de atentat terorist in centrul Timisoarei, despre care am relatat si in ziarul de ieri, a marcat o premiera trista in Romania. Este prima data cand o astfel de actiune este motivata de convingeri religioase islamice.
Ioan Lesch intentiona sa-si lase autoturismul intr-un loc aglomerat din Timisoara, sa-l inchida ermetic si apoi sa dea drumul gazului din butelii. Dupa cateva minute, urma sa actioneze de la distanta telefonul mobil, lasat in masina, care, cu ajutorul unui dispozitiv artizanal, ar fi declansat deflagratia. Explozia, care ar fi fost amplificata de rezervorul plin cu benzina al masinii, ar fi provocat un adevarat carnagiu. Din fericire, tentativa lui Ioan Lesch a fost dejucata de SRI.

Posibile atentate asupra bazelor NATO

SRI a informat ieri ca Lesch Florin Ioan a fost monitorizat incepand din 17 decembrie 2004, “ca urmare a existentei unor suspiciuni privind legaturile sale cu organizatii teroriste fundamentalist islamice”. Serviciul Roman de Informatii sustine ca “au existat suspiciuni legate de initierea sau savarsirea de atentate teroriste pe teritoriul Romaniei”. SRI mai spune ca Lesch Florin, “incepand cu anul 2002, a participat la tabere de pregatire religioasa organizate in Romania, ocazie cu care a intrat in legatura cu membri ai organizatiei extremist teroriste “Fratii Musulmani””. Suspectul, “in anturaj, isi exprima deschis adeziunea la Jihadul islamic, acuzand politica pro-occidentala a Romaniei”. Lesch Florin s-a convertit la islamism si si-a ales pseudonimul Ayan Hassan Abger. Acest nume si l-a luat dupa un fost soldat al Brigazii Armatei Islamice bosniace. Lesch a fost indoctrinat cu precepte fundamentaliste, declarandu-se dispus sa se sacrifice intr-un atentat terorist. “De asemenea, prin intermediul retelei Internet, acesta a promovat atitudini violente anti-israeliene si anti-occidentale, indemnand la implicarea in Jihad, si a mentinut permanent legatura cu adepti ai ideologiei fundamentalist islamice din tara si strainatate”, se mai arata in raportul SRI. Serviciul Roman mai arata ca, “pe parcursul monitorizarii, au fost obtinute date privind intentiile lui Lesch Florin Ioan de a comite atentate teroriste impotriva unor baze militare americane ce ar fi infiintate in Romania, cu ajutorul armelor si munitiei la care ar avea acces”.

Arestat 29 de zile

Dupa o audiere-maraton, Florin Lesch a fost ieri arestat, pe numele lui judecatorii Curtii de Apel Timisoara emitand un mandat pe o perioada de 29 de zile, sub invinuirea comiterii infractiunii de acte de terorism. Dupa ce i s-a adus la cunostinta ca poate formula recurs in termen de 24 de ore, initial Lesch a spus ca nu vrea sa atace decizia Curtii, dupa care, sfatuit de avocata, acesta s-a razgandit. Intrucat recursul urmeaza sa fie solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Florin Lesch ar putea fi transferat zilele viitoare la Bucuresti.

Basescu: Nu este primul caz pe teritoriul tarii

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Sibiu ca barbatul arestat la Timisoara pentru terorism nu este primul cetatean tentat sa evalueze posibilitatea organizarii unui atac terorist in Romania. “Sa nu credeti ca suntem la prima situatie in care ar exista la unii cetateni, in mod deosebit straini, tentatia de a evalua posibilitatile organizarii unor atentate pe teritoriul Romaniei. Practica noastra este: la suspiciune, expulzare si mai discutam peste 15 ani”, a declarat Basescu. El a mai spus ca organele statului trebuie sa isi faca datoria in acest caz si ca au existat, cu siguranta, elemente care sa justifice capturarea tanarului.

De pe vremea lui Ceausescu: “Fratii Musulmani”, rude cu Hamas

Organizatia Fratii Musulmani reprezinta o organizatie aflata in legatura cu gruparea integrista Hamas, se arata in rapoartele SRI din anii 2002 si 2003. Aceasta organizatie, care functioneaza si in Romania de pe vremea lui Ceausescu, este catalogata de serviciile noastre secrete drept terorista, fundamentalist islamica. Insa exista si unele diferente intre cele doua organizatii. Hamas activeaza exclusiv in Teritoriile Palestiniene, Fratii Musulmani vizeaza promovarea doctrinei fundamentalist islamice extremiste pe plan mondial. Organizatia este interesata sa creeze structuri sub acoperirea carora sa functioneze in tarile direct interesate, adica in tarile unde exista un numar mare de musulmani. Potrivit SRI, Fratii Musulmani activeaza sub acoperirea organizatiei “Liga Musulmana si Culturala din Romania”, a Fundatiei Umaniste “Al Taiba”, a Societatii Umaniste Semiluna si Asociatiei “As Salam” si are filiale in principalele centre universitare din tara. Din 1976, au fost identificati circa 60 de membri si 150 de simpatizanti ai organizatiei Fratii Musulmani. Majoritatea fondurilor gruparii provin de la Asociatia Mondiala a Tineretului Musulman cu sediul la Riad, Arabia Saudita, si de la fundatia Umanitara Al Taiba, cu sediul in SUA. SRI mai sustine ca “nu exista intentia gruparii din Romania de a achizitiona armament sau tehnica militara”. Insa baza logistica din Romania a organizatiei Fratii Musulmani este insemnata.

Activitate intensa de propaganda a Islamului

Este vorba despre mai multe imobile, considerate a fi centre islamice, case de rugaciuni si moschei, precum si retele informatice si de comunicare performante, dar si aparatura de editare si multiplicare a materialului propagandistic. SRI precizeaza ca Fratii Musulmani au organizat in Romania numeroase manifestari de raspandire a islamismului.
Astfel, au fost la moda propagarea ideologiei musulmane in randul musulmanilor, dar si de alta religie, recrutarea de membri pentru organizatiile teroriste Fratii Musulmani si Hamas, organizarea anuala a pelerinajului la Mecca, organizarea anuala a taberei de pregatire musulmana din Romania, implicare in activitatile desfasurate de Muftiatul Cultului Musulman din tara noastra, precum si coordonarea structurilor de acoperire similare din Republica Moldova.
In acest context, in rapoartele SRI se arata ca “potentialul de pericol la adresa sigurantei nationale a Romaniei este teoretic insemnat, acesta putandu-se diminua sau accentua in functie de evolutia situatiei operative din zonele sau tarile in care organizatia are interese majore Ð Iordania, Siria, Yemen, Sudan, Teritoriile Palestiniene sau alte state cu populatie musulmana preponderenta.

Portret de terorist

Agitatie mare, luni seara, pe soseaua care leaga municipiul Timisoara de orasul-statiune Buzias. Un grup al fortelor speciale, cu cagule negre pe fata, a impanzit in cateva momente perimetrul, blocand circulatia pe ambele sensuri. Iritati, participantii la trafic au inceput sa vocifereze, nemultumiti ca nu-si pot continua drumul catre destinatie.

Oamenii s-au adunat in palcuri sa vada ce se intampla, intuind ca este vorba despre ceva foarte grav, intrucat nu vezi in fiecare zi o desfasurare de forte de o asemenea amploare. La solicitarea Brigazii de Combatere a Crimei Organizate, un echipaj de ofiteri ai Detasamentului Politiei de Interventie Rapida (DPIR) din cadrul IPJ Timis a blocat, la circa 5 kilometri de Buzias (spre Timisoara), masina suspecta, un Renault 18 bleu, cu numarul de inmatriculare TM 08 POU, reusind sa-l anihileze pe suspect. La scurt timp, barbatului i s-a facut rau, fiind necesara interventia medicilor de la Ambulanta. In plin camp, suspectului, pe nume Florin Ioan Lesch, i-au fost acordate ingrijiri medicale, insa, potrivit cadrelor medicale, barbatul si-a revenit in scurt timp.

Visa sa se inroleze in Legiunea Straina

Despre Florin Ioan Lesch sau despre activitatea sa “subterana” nu se cunosc foarte multe amanunte. Vecinii din Lugoj au ramas realmente trasniti la vestea arestarii concitadinului lor, despre care se stia doar ca ar avea, intr-adevar, anumite simpatii islamiste. “Stiu ca era un mare admirator al PKK Ð Partidul Muncitorilor din Kurdistan, dar de aici si pana la implicarea efectiva in activitati teroriste e distanta mare. Intotdeauna am zis ca e mai mult teribilism, dar se pare ca lucrurile au scapat de sub control. Daca intr-adevar Florin intentiona sa detoneze masina cu buteliile, atunci este grav”, a declarat M.P., din Lugoj. De altfel, pe ambele brate, Florin Lesch are cate un tatuaj de forma rotunda, cu initialele “PKK”, iar apropiatii sai afirma ca un astfel de desen ciudat ar avea inclusiv pe spate. Cat priveste persoana lui Florin Lesch, cunoscutii il descriu ca pe o persoana introvertita, necomunicativa, insa nonconformist in ceea ce priveste vestimentatia si tunsoarea, ca si cum incerca intr-un fel sa atraga atentia asupra sa. Pe de alta parte, Florin a crescut o buna perioada de timp fara tata, acesta decedand in urma cu cativa ani, mai sustin surse locale. Nu este casatorit, iar in ultimii ani a lucrat cu carnet de munca la o firma privata de protectie si paza din Lugoj, ca agent, iar ulterior, ca paznic la o fabrica italiana producatoare de garnituri de cauciuc. Nu avea foarte multi prieteni, ci un cerc restrans de amici. Unul dintre acestia ne-a dezvaluit ca inclinatiile sale spre lumea musulmana si fundamentalismul islamic erau de notorietate, iar in ultima perioada de timp repeta obsesiv ca ar dori sa se inroleze in Legiunea Straina din Franta.

Amenintari prin Internet

Pe de alta parte, surse din cadrul Politiei timisene ne-au dezvaluit ca un numar de sase ofiteri criminalisti au luat parte in noaptea de luni spre marti la perchezitiile domiciliare realizate la locuintele unor apropiati ai suspectului Florin Lesch. Anchetatorii au descoperit, printre altele, o inregistrare facuta de presupusul terorist lugojean in care solicita imperativ armatei americane sa isi retraga trupele din Irak. Specialistii afirma ca pe caseta inregistrata ar aparea chiar Florin Lesch, a carui figura este insa acoperita cu o cagula. Inregistarea a fost trimisa prin Internet mai multor posturi de televiziune straine, intre care CNN, BBC si Al Jazeera, insa caseta nu a fost niciodata difuzata, mai afirma surse judiciare locale. La ora actuala, procurorii DIICOT impreuna cu SRI si serviciile speciale incearca sa afle daca lugojeanul se afla in legatura cu vreo retea terorista nationala sau internationala si cat de mare este amploarea actiunilor puse, eventual, la cale de acesta.

“Directorul” Lesch avea site

Inculpatul avea un site pe Internet pe care isi promova intentia de aderare la structuri teroriste. El considera ca poporul roman trebuie sa plateasca, intrucat este aliat al SUA, “principalul dusman al islamismului”.
“Din materialul administrat pana in acest moment, nu rezulta ca inculpatul ar fi actionat in numele sau la comanda unei structuri organizate teroriste pentru a-si pune in practica planurile”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.
S-a stabilit ca inculpatul este absolvent al unei scoli profesionale si se prezenta ca director de linie mecanica a unei intreprinderi din Lugoj. Urmeaza ca procurorii sa dispuna efectuarea unei expertize psihiatrice medico-legale fata de numitul Lesch Florin Ioan.

Istoria evenimentelor “explozive” in Romania: Dragos Ciupercescu, primul atentator roman

Pe 9 martie 1995, pirotehnistul Mihai Alupoaie a incercat sa dezamorseze o bomba artizanala cu telecomanda, montata sub un autoturism care se afla parcat in fata Judecatoriei Suceava. In timpul operatiunii de dezamorsare, bomba a explodat, ucigandu-l pe ofiter si ranind alte cinci persoane. Autorii atentatelor au fost Veta Bors, sotia proprietarului autoturismului sub care a fost gasita bomba, Neculai Pralea, Vasile Ungureanu si Ionela Paduret. Conform actului de acuzare, Veta Bors l-a platit pe Pralea pentru ca acesta sa-i ucida sotul, iar ea sa devina astfel proprietara tuturor bunurilor pe care le detineau in comun. Veta Bors a fost condamnata la 20 de ani inchisoare.
In 31 martie 2000, doi tineri care urmau sa plaseze un dispozitiv exploziv sub autoturismul unui timisorean au murit, iar alti doi au fost grav raniti, dupa ce automobilul in care se aflau cei patru a sarit in aer. Politistii au descoperit cu aceasta ocazie o retea de crima organizata, intinsa pe mai multe judete, care se ocupa cu traficul de masini, de droguri si arme.
Pe 5 noiembrie 2001, maiorul Nicolae Lupu, seful Serviciului Politiei Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Vrancea, a fost tinta unui atentat cu grenada de razboi. Prin activitatea lui, ofiterul a deranjat mai multe structuri de tip mafiot, politistii avand in lucru mai multe dosare dificile privind evaziuni fiscale de zeci miliarde de lei, trafic de alcool si petrol. Maiorul Lupu a circulat mai bine de o jumatate de ora cu grenada sub capota. Specialistii spun ca, in cazul in care proiectilul ar fi explodat, toti oamenii aflati pe o raza de 200 metri ar fi fost ucisi.
Pe 28 decembrie 2003 a avut loc un atentat pus la cale de membrii lumii interlope. O persoana a fost ranita, dupa ce un dispozitiv explozibil a fost aruncat de o persoana necunoscuta intr-un local din municipiul Turda. Probele au dus la concluzia ca a fost vorba despre o reglare de conturi intre doua bande rivale.
Primul terorist roman se numeste Dragos Ciupercescu. La 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fata liceului “Jean Monnet” din Bucuresti o grenada, provocand vatamarea corporala a cinci elevi si degradarea unor bunuri materiale. La 14 martie 2003, el a amplasat o alta grenada, pe o alee frecventata din Parcul Cismigiu, in ambele cazuri urmarind uciderea unor persoane prin detonarea munitiei respective, au concluzionat prin rechizitoriu magistratii militari. Ciupercescu a fost angajat ca militar la o unitate a Ministerului Apararii Nationale, fiind insa concediat dupa doi ani pentru dezinteres in exercitarea atributiilor de serviciu.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă