14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTariceanu a dat dispozitii pentru buna desfasurare a referendumului initiat de Basescu

Tariceanu a dat dispozitii pentru buna desfasurare a referendumului initiat de Basescu

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni, cu prilejul asumarii raspunderii Guvernului pe votul uninominal, ca a dat dispozitiile necesare pentru buna desfasurare a referendumului initiat de presedinte pentru introducerea votului uninominal, relateaza Rompres.
'Respect intru totul prerogativa presedintelui de a initia un referendum pe tema votului uninominal. Am instruit, de aceea, toate ministerele si agentiile guvernamentale sa coopereze pe deplin si sa faca tot ceea ce li se cere pentru ca acest referendum sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Am convingerea ca orice efort pentru indeplinirea vointei romanilor este binevenit!', a declarat seful Executivului.

Guvernul a acceptat 24 din cele 93 de amendamente propuse la legea votului uninominal. Principalul amendament se refera la introducerea sistemului de vot uninominal printr-un singur tur de scrutin pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene, a declarat, luni, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Proiectul se refera la introducerea votului uninominal pentru desemnarea deputatilor si a senatorilor in Parlamentul Romaniei si a fost aprobat in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, dar schimba si modalitatea de alegere a sefilor de Consilii Judetene (CJ).
Pentru ca nu-si putea asuma raspunderea pe doua legi, Guvernul a decis sa adopte un proiect de lege cu doua titluri: unul care se refera la introducerea votului uninominal pentru desemnarea deputatilor si a senatorilor in Parlamentul Romaniei, iar celalalt la alegerea presedintilor de CJ.
In consecinta, Executivul si-a asumat, luni, in fata Parlamentului raspunderea pe un proiect de lege, cu doua titluri, privind alegerea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului si privind modificarea Legii alesilor locali.
Majoritatea amendamentelor nu vizeaza aspecte de fond, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, citata de Rompres.

Pentru a usura accesul la sectiile de votare a cat mai multor cetateni care locuiesc in zone izolate, s-a stabilit ca sectiile de votare se pot organiza si in sate sau grupe de sate cu populatie de pana la 1.000 de locuitori situate la distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei.
La propunerea reprezentantilor minoritatilor nationale Guvernul a acceptat si un amendament referitor la gradul de reprezentare al unei organizatii legal constituite a minoritatii pentru a putea depune liste de candidati.
Astfel, aceste organizatii pot depune candidaturi daca prezinta o lista de membri cuprinzand cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care la ultimul recensamant s-au declarat ca apartinand minoritatii respective.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă