15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialControlul la Ministerul Culturii, după ce reprezentanți ai societății civile și un...

Controlul la Ministerul Culturii, după ce reprezentanți ai societății civile și un grup de specialiști de la MȚR au reclamat posibile abuzuri. Reacția directorului MȚR

Corpul de control al premierului efectuează, miercuri, verificări la Ministerul Culturii, în legătură cu modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director al Muzeului Țăranului Român (MȚR), după ce mai mulți reprezentanți ai societății civile au reclamat „mangementul impropriu” al Muzeului, potrivit unor surse oficiale pentru Agerpres. Totodată, un grup de specialiști de la MȚR s-a alăturat inițiativei, precizând că a sesizat Ministerul Culturii cu privire la abuzurile din instituție, însă acestea ar fi rămas fără răspuns.

Contactat de Rl, directorul Muzeului Țăranului Român a precizat că „la muzeu nu are loc nicio verificare”. „Informația se referă la Ministerul Culturii, nu la muzeu”, a adăugat Virgil Nițulescu.

Societatea civilă susține că instituția a fost lăsată în „grija unui management impropriu”

 

Aproximativ 100 de reprezentanți ai societății civile, între care Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Ștefan Agopian, Theodor Paleologu, dar și angajați ai muzeului i-au adresat, luni, o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș în care reclamă „managementul impropriu” de la MȚR, dar și rezultatul ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al instituției.

„Societatea civila ia act, cu tristețe și îngrijorare, de faptul că una dintre instituțiile culturale fundamentale din România este astăzi periclitată și decredibilizată prin abandonarea ei în „grija” unui management impropriu, inadecvat la sarcina sa și, finalmente, ilegal: Muzeul Național al Țăranului Român se află, din păcate, în pragul colapsului atât ca funcționare, cât și ca imagine, în urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului. Este intolerabil ca destinul acestei instituții identitare pentru cultura românească să fie lăsat de atâta timp la discreția unui directorat interimar deficitar și să fie acum legat pentru încă 5 ani de un manager ale cărui performanță și profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfăcătoare de către Ministerul Culturii, încă din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din funcție în 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme”, se arată în petiție.

Ministerul Culturii, înștiințat cu privire la situația din instituție

În replică la scrisoarea deschisă adresată premierului de mai mulți reprezentanți ai societății civile, un grup de specialiști de la Muzeul Țăranului Român acuză „situația dezolantă în care a ajuns o instituție distinsă cu premiul Muzeul European al Anului 1996”.

Specialiștii MȚR precizează, într-un comunicat de presă, că au adresat două memorii Ministerului Culturii, în 6 mai și 12 iulie, care au rămas, însă, fără răspuns.

„În două memorii pe care aceștia le-au adresat Ministerului Culturii (6 mai si 12 iulie a.c), rămase până astăzi fără raspuns, specialiștii MȚR reclamă o serie de grave disfuncții manageriale care au caracterizat întregul mandatul de director al lui Virgil Nițulescu: ignorarea sistematică a deciziilor Consiliului de Administrație si ale Consiliului Stiințific; organizarea de proiecte expoziționale externe fără consultarea prealabilă a specialiștilor sau împotriva avizului negativ al acestora; lipsa de transparență in cheltuirea bugetului muzeului; angajarea cu contract de colaborare a soției domnului Virgil Nițulescu; însușirea premiului acordat Muzeului la Gala Premiilor Radio România Cultural 2015 în valoare de 1500 lei; organizarea de târguri săptămânale care prin structura de bazar / talcioc / bâlci sunt total inadecvate unei instituții muzeale de anvergură națională; târgurile nu respectă normele ISU și normele de protecție a patrimoniului, întreținând foc deschis (pentru grătar) lângă biserica de lemn, monument istoric de sec.  XVIII; editarea unor publicații externe cu bugete supradimensionate față de bugetele publicațiilor interne; prin decizia managerului, specialiștii muzeului au pierdut dreptul de vot in Consiliul Științific; alterarea tipului de comunicare și identitate vizuală specific Muzeului; proiectul de management cu care dl. Virgil Nițulescu a câștigat acum 6 ani directoratul Muzeului nu a fost niciodată făcut public și nici adus la cunoștința membrilor Consiliului Științific sau membrilor Consiliului de Administrație”, precizează specialiștii MȚR, care îi cer premierului Dacian Cioloș să intervină „pentru revenirea la un management profesionist al uneia dintre cele mai importante instituții culturale ale României”.

Din grupul de specialiști fac parte: Adrian Petrechescu, expert-conservator, Director administrativ; Lila Passima, cercetător, șef secție Educație muzeală; Simina Bădică, cercetător, șef birou Arhiva etnologică și bibliotecă; Cosmin Manolache, muzeograf 1A, secția Educație muzeală; Costin Moisil, cercetător, secția Studii etnologice; Florin Iordan, muzeograf 1A, secția Studii etnologice; Cătălina Tesăr, cercetător științific III, secția Studii etnologice; Bogdan Iancu, cercetător, secția Studii etnologice; Raluca Ciuntu, muzeograf – compartimentul Ghidaj; Ruxandra Grigorescu, artist gr. 1, secția Educație muzeală; Beatrice Iordan, pedagog muzeal, secția Educație muzeală; Marius Caraman, fizician, secția Studii etnologice.

Găsiți atașate memoriile adresate de specialiștii MȚR Ministerului Culturii.

– Știre în curs de actualizare –

 

 

 

 

Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă